Karp na Wigilię. Dodaj to, a już nigdy nie przyrządzisz go inaczej

Karp to w wielu polskich domach obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Smażona ryba nie będzie nudna i sztampowa, jeśli wzbogacisz ją o dwa proste dodatki. Taki karp zachwyci smakiem twoją rodzinę.

Karp na wigilię - PysznościKarp na wigilię - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Zapomniany przez cały rok karp w grudniu wiedzie zdecydowany prym wśród ryb. To obowiązkowa potrawa na wielu stołach. Niektórzy podchodzą do niego sceptycznie, obawiając się tłustego mięsa i nieprzyjemnego smaku. Z tym przepisem karp wyjdzie idealnie pyszny, a proste dodatki urozmaicą całe danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To danie na bazie ziemniaków dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!

Jak przygotować karpia na wigilię?

Najpopularniejszą formą podania są smażone w panierce kawałki mięsa. Najlepiej wybrać filety, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia ości. Karpia można również zamarynować, aby dodać mu więcej smaku. Wystarczy dodać do niego cytrynę, pieprz, koperek i natkę pietruszki.

Oven baked carp fillets in baking panOven baked carp fillets in baking pancarp, fish, fillets, baked, roasted, oven baked, skin-on, pieces, slices, lemon, crispy, food, lunch, healthy, baking pan, baking tin, metal, dish, pan, freshwater fish, food preparation, closeup
Pieczony karp © Adobe Stock

Marynata ta sprawi, że karp będzie aromatyczny, a jego mięso delikatne i niezwykle smaczne. Rybę należy włożyć do lodówki na 20 godzin, aby składniki marynaty mogły wniknąć w jej mięso. Marynatę można wzbogacić o inne składniki, na przykład o liście laurowe, ziele angielskie, gałązkę rozmarynu lub suszone zioła.

Karp z pieczarkami

Aby urozmaicić nieco świąteczną kolację, warto sięgnąć po pyszny przepis na karpia. Rybę zaserwuj w towarzystwie pieczarek i cebuli oraz utłuczonych ziemniaków. Proste połączenie odmieni całe danie i sprawi, że twoja rodzina będzie z zachwytem sięgała po kolejne porcje. To również sposób na to, aby karp zagościł w naszych domach częściej niż tylko w Wigilię.

Składniki:

  • 300 g karpia,
  • 350 g pieczarek,
  • 3 średnie cebule,
  • około 30 g mąki pszennej,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 4 - 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz ilości do smaku.
  • 500 g ziemniaków,
  • masło.
Karp z pieczarkami - Pyszności
Karp z pieczarkami - Pyszności © Canva | Teresa Kasprzycka

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i pieczarki. Cebulę posiekaj, a pieczarki pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Rozgrzej na patelni 2-3 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę wraz z liśćmi laurowymi i pieprzem ziarnistym.
  3. Gdy cebula zmięknie, dodaj pieczarki i smaż przez około 10 minut, pilnując, by grzyby się nie zrumieniły zbyt mocno.
  4. Starannie oczyść karpia i nacinaj go w kawałki. Obtocz w mące.
  5. Na osobnej patelni rozgrzej sporą ilość oleju (warstwę grubości około 1 cm) i smaż karpia na średnim ogniu, aż się zarumieni.
  6. Przełóż usmażonego karpia na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz i osusz go z nadmiaru tłuszczu.
  7. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Rozgnieć wraz z masłem na purée.

Na talerz wyłóż purée ziemniaczane, wyłóż pieczarki z cebulą i na samej górze usmażonego karpia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟