Karp na Wigilię. Dodaj to, a już nigdy nie przyrządzisz go inaczej

Karp to w wielu polskich domach obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Smażona ryba nie będzie nudna i sztampowa, jeśli wzbogacisz ją o dwa proste dodatki. Taki karp zachwyci smakiem twoją rodzinę.

Karp na wigilię - PysznościKarp na wigilię - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Zapomniany przez cały rok karp w grudniu wiedzie zdecydowany prym wśród ryb. To obowiązkowa potrawa na wielu stołach. Niektórzy podchodzą do niego sceptycznie, obawiając się tłustego mięsa i nieprzyjemnego smaku. Z tym przepisem karp wyjdzie idealnie pyszny, a proste dodatki urozmaicą całe danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Jak przygotować karpia na wigilię?

Najpopularniejszą formą podania są smażone w panierce kawałki mięsa. Najlepiej wybrać filety, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia ości. Karpia można również zamarynować, aby dodać mu więcej smaku. Wystarczy dodać do niego cytrynę, pieprz, koperek i natkę pietruszki.

Oven baked carp fillets in baking panOven baked carp fillets in baking pancarp, fish, fillets, baked, roasted, oven baked, skin-on, pieces, slices, lemon, crispy, food, lunch, healthy, baking pan, baking tin, metal, dish, pan, freshwater fish, food preparation, closeup
Pieczony karp © Adobe Stock

Marynata ta sprawi, że karp będzie aromatyczny, a jego mięso delikatne i niezwykle smaczne. Rybę należy włożyć do lodówki na 20 godzin, aby składniki marynaty mogły wniknąć w jej mięso. Marynatę można wzbogacić o inne składniki, na przykład o liście laurowe, ziele angielskie, gałązkę rozmarynu lub suszone zioła.

Karp z pieczarkami

Aby urozmaicić nieco świąteczną kolację, warto sięgnąć po pyszny przepis na karpia. Rybę zaserwuj w towarzystwie pieczarek i cebuli oraz utłuczonych ziemniaków. Proste połączenie odmieni całe danie i sprawi, że twoja rodzina będzie z zachwytem sięgała po kolejne porcje. To również sposób na to, aby karp zagościł w naszych domach częściej niż tylko w Wigilię.

Składniki:

  • 300 g karpia,
  • 350 g pieczarek,
  • 3 średnie cebule,
  • około 30 g mąki pszennej,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 4 - 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz ilości do smaku.
  • 500 g ziemniaków,
  • masło.
Karp z pieczarkami - Pyszności
Karp z pieczarkami - Pyszności © Canva | Teresa Kasprzycka

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i pieczarki. Cebulę posiekaj, a pieczarki pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Rozgrzej na patelni 2-3 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę wraz z liśćmi laurowymi i pieprzem ziarnistym.
  3. Gdy cebula zmięknie, dodaj pieczarki i smaż przez około 10 minut, pilnując, by grzyby się nie zrumieniły zbyt mocno.
  4. Starannie oczyść karpia i nacinaj go w kawałki. Obtocz w mące.
  5. Na osobnej patelni rozgrzej sporą ilość oleju (warstwę grubości około 1 cm) i smaż karpia na średnim ogniu, aż się zarumieni.
  6. Przełóż usmażonego karpia na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz i osusz go z nadmiaru tłuszczu.
  7. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Rozgnieć wraz z masłem na purée.

Na talerz wyłóż purée ziemniaczane, wyłóż pieczarki z cebulą i na samej górze usmażonego karpia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie