Karp na Wigilię. Dodaj to, a już nigdy nie przyrządzisz go inaczej

Karp to w wielu polskich domach obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Smażona ryba nie będzie nudna i sztampowa, jeśli wzbogacisz ją o dwa proste dodatki. Taki karp zachwyci smakiem twoją rodzinę.

Karp na wigilię - PysznościKarp na wigilię - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Zapomniany przez cały rok karp w grudniu wiedzie zdecydowany prym wśród ryb. To obowiązkowa potrawa na wielu stołach. Niektórzy podchodzą do niego sceptycznie, obawiając się tłustego mięsa i nieprzyjemnego smaku. Z tym przepisem karp wyjdzie idealnie pyszny, a proste dodatki urozmaicą całe danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To danie na bazie ziemniaków dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!

Jak przygotować karpia na wigilię?

Najpopularniejszą formą podania są smażone w panierce kawałki mięsa. Najlepiej wybrać filety, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia ości. Karpia można również zamarynować, aby dodać mu więcej smaku. Wystarczy dodać do niego cytrynę, pieprz, koperek i natkę pietruszki.

Oven baked carp fillets in baking panOven baked carp fillets in baking pancarp, fish, fillets, baked, roasted, oven baked, skin-on, pieces, slices, lemon, crispy, food, lunch, healthy, baking pan, baking tin, metal, dish, pan, freshwater fish, food preparation, closeup
Pieczony karp © Adobe Stock

Marynata ta sprawi, że karp będzie aromatyczny, a jego mięso delikatne i niezwykle smaczne. Rybę należy włożyć do lodówki na 20 godzin, aby składniki marynaty mogły wniknąć w jej mięso. Marynatę można wzbogacić o inne składniki, na przykład o liście laurowe, ziele angielskie, gałązkę rozmarynu lub suszone zioła.

Karp z pieczarkami

Aby urozmaicić nieco świąteczną kolację, warto sięgnąć po pyszny przepis na karpia. Rybę zaserwuj w towarzystwie pieczarek i cebuli oraz utłuczonych ziemniaków. Proste połączenie odmieni całe danie i sprawi, że twoja rodzina będzie z zachwytem sięgała po kolejne porcje. To również sposób na to, aby karp zagościł w naszych domach częściej niż tylko w Wigilię.

Składniki:

  • 300 g karpia,
  • 350 g pieczarek,
  • 3 średnie cebule,
  • około 30 g mąki pszennej,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 4 - 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz ilości do smaku.
  • 500 g ziemniaków,
  • masło.
Karp z pieczarkami - Pyszności
Karp z pieczarkami - Pyszności © Canva | Teresa Kasprzycka

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i pieczarki. Cebulę posiekaj, a pieczarki pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Rozgrzej na patelni 2-3 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę wraz z liśćmi laurowymi i pieprzem ziarnistym.
  3. Gdy cebula zmięknie, dodaj pieczarki i smaż przez około 10 minut, pilnując, by grzyby się nie zrumieniły zbyt mocno.
  4. Starannie oczyść karpia i nacinaj go w kawałki. Obtocz w mące.
  5. Na osobnej patelni rozgrzej sporą ilość oleju (warstwę grubości około 1 cm) i smaż karpia na średnim ogniu, aż się zarumieni.
  6. Przełóż usmażonego karpia na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz i osusz go z nadmiaru tłuszczu.
  7. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Rozgnieć wraz z masłem na purée.

Na talerz wyłóż purée ziemniaczane, wyłóż pieczarki z cebulą i na samej górze usmażonego karpia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy