PrzepisBoże NarodzenieKarp na Wigilię. Dodaj to, a już nigdy nie przyrządzisz go inaczej

Karp na Wigilię. Dodaj to, a już nigdy nie przyrządzisz go inaczej

Karp na wigilię - Pyszności
Karp na wigilię - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
07.12.2023 10:03

Karp to w wielu polskich domach obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Smażona ryba nie będzie nudna i sztampowa, jeśli wzbogacisz ją o dwa proste dodatki. Taki karp zachwyci smakiem twoją rodzinę.

Zapomniany przez cały rok karp w grudniu wiedzie zdecydowany prym wśród ryb. To obowiązkowa potrawa na wielu stołach. Niektórzy podchodzą do niego sceptycznie, obawiając się tłustego mięsa i nieprzyjemnego smaku. Z tym przepisem karp wyjdzie idealnie pyszny, a proste dodatki urozmaicą całe danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować karpia na wigilię?

Najpopularniejszą formą podania są smażone w panierce kawałki mięsa. Najlepiej wybrać filety, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia ości. Karpia można również zamarynować, aby dodać mu więcej smaku. Wystarczy dodać do niego cytrynę, pieprz, koperek i natkę pietruszki.

Pieczony karp
Pieczony karp© Adobe Stock

Marynata ta sprawi, że karp będzie aromatyczny, a jego mięso delikatne i niezwykle smaczne. Rybę należy włożyć do lodówki na 20 godzin, aby składniki marynaty mogły wniknąć w jej mięso. Marynatę można wzbogacić o inne składniki, na przykład o liście laurowe, ziele angielskie, gałązkę rozmarynu lub suszone zioła.

Karp z pieczarkami

Aby urozmaicić nieco świąteczną kolację, warto sięgnąć po pyszny przepis na karpia. Rybę zaserwuj w towarzystwie pieczarek i cebuli oraz utłuczonych ziemniaków. Proste połączenie odmieni całe danie i sprawi, że twoja rodzina będzie z zachwytem sięgała po kolejne porcje. To również sposób na to, aby karp zagościł w naszych domach częściej niż tylko w Wigilię.

Składniki:

  • 300 g karpia,
  • 350 g pieczarek,
  • 3 średnie cebule,
  • około 30 g mąki pszennej,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 4 - 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz ilości do smaku.
  • 500 g ziemniaków,
  • masło.
Karp z pieczarkami - Pyszności
Karp z pieczarkami - Pyszności© Canva | Teresa Kasprzycka

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i pieczarki. Cebulę posiekaj, a pieczarki pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Rozgrzej na patelni 2-3 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę wraz z liśćmi laurowymi i pieprzem ziarnistym.
  3. Gdy cebula zmięknie, dodaj pieczarki i smaż przez około 10 minut, pilnując, by grzyby się nie zrumieniły zbyt mocno.
  4. Starannie oczyść karpia i nacinaj go w kawałki. Obtocz w mące.
  5. Na osobnej patelni rozgrzej sporą ilość oleju (warstwę grubości około 1 cm) i smaż karpia na średnim ogniu, aż się zarumieni.
  6. Przełóż usmażonego karpia na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz i osusz go z nadmiaru tłuszczu.
  7. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Rozgnieć wraz z masłem na purée.

Na talerz wyłóż purée ziemniaczane, wyłóż pieczarki z cebulą i na samej górze usmażonego karpia. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także