Karp na Wigilię. Dodaj to, a już nigdy nie przyrządzisz go inaczej
Karp to w wielu polskich domach obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Smażona ryba nie będzie nudna i sztampowa, jeśli wzbogacisz ją o dwa proste dodatki. Taki karp zachwyci smakiem twoją rodzinę.
Zapomniany przez cały rok karp w grudniu wiedzie zdecydowany prym wśród ryb. To obowiązkowa potrawa na wielu stołach. Niektórzy podchodzą do niego sceptycznie, obawiając się tłustego mięsa i nieprzyjemnego smaku. Z tym przepisem karp wyjdzie idealnie pyszny, a proste dodatki urozmaicą całe danie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Jak przygotować karpia na wigilię?
Najpopularniejszą formą podania są smażone w panierce kawałki mięsa. Najlepiej wybrać filety, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia ości. Karpia można również zamarynować, aby dodać mu więcej smaku. Wystarczy dodać do niego cytrynę, pieprz, koperek i natkę pietruszki.
Marynata ta sprawi, że karp będzie aromatyczny, a jego mięso delikatne i niezwykle smaczne. Rybę należy włożyć do lodówki na 20 godzin, aby składniki marynaty mogły wniknąć w jej mięso. Marynatę można wzbogacić o inne składniki, na przykład o liście laurowe, ziele angielskie, gałązkę rozmarynu lub suszone zioła.
Karp z pieczarkami
Aby urozmaicić nieco świąteczną kolację, warto sięgnąć po pyszny przepis na karpia. Rybę zaserwuj w towarzystwie pieczarek i cebuli oraz utłuczonych ziemniaków. Proste połączenie odmieni całe danie i sprawi, że twoja rodzina będzie z zachwytem sięgała po kolejne porcje. To również sposób na to, aby karp zagościł w naszych domach częściej niż tylko w Wigilię.
Składniki:
- 300 g karpia,
- 350 g pieczarek,
- 3 średnie cebule,
- około 30 g mąki pszennej,
- 2-3 liście laurowe,
- 4 - 5 ziaren czarnego pieprzu,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól i pieprz ilości do smaku.
- 500 g ziemniaków,
- masło.
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i pieczarki. Cebulę posiekaj, a pieczarki pokrój na mniejsze kawałki.
- Rozgrzej na patelni 2-3 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę wraz z liśćmi laurowymi i pieprzem ziarnistym.
- Gdy cebula zmięknie, dodaj pieczarki i smaż przez około 10 minut, pilnując, by grzyby się nie zrumieniły zbyt mocno.
- Starannie oczyść karpia i nacinaj go w kawałki. Obtocz w mące.
- Na osobnej patelni rozgrzej sporą ilość oleju (warstwę grubości około 1 cm) i smaż karpia na średnim ogniu, aż się zarumieni.
- Przełóż usmażonego karpia na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz i osusz go z nadmiaru tłuszczu.
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Rozgnieć wraz z masłem na purée.
Na talerz wyłóż purée ziemniaczane, wyłóż pieczarki z cebulą i na samej górze usmażonego karpia. Smacznego!