Z powodzeniem zastąpi karpia na wigilijnym stole. Ma niewiele ości i smaczne mięso

Chociaż z wigilią kojarzy się przede wszystkim karp, to nie każdy jest fanem tej ryby. Z łatwością znajdziesz jednak inne gatunki, które sprawdzą się na świątecznym stole.

Ryba na wigilię - PysznościRyba na wigilię - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Ryba na wigilijnym stole to bardzo ważny element tradycji. Ryba jest symbolem chrześcijaństwa, a zatem i Świąt Bożego Narodzenia. Niektórzy mówią, że zjedzenie ryby w wigilijny wieczór ma zapewnić powodzenie na następny rok. Najczęściej pojawia się karp, jeśli jednak nie jesteś jego fanem, to są inne, równie pyszne alternatywy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny śląski deser idealny na Barbórkę. Szpajza cytrynowa to prawdziwe cudo

Dorsz

Najpopularniejszy i najłatwiej dostępny gatunek ryby sprawdzi się również w Wigilię. Mięso dorsza jest jasne, delikatne, a kupując polędwicę lub filety możemy przestać bać się ości. Jest również świetnym źródłem białka oraz selenu.

Świetnie smakuje w klasycznej, smażonej formie w panierce z bułki tartej. Takie kotlety można serwować samodzielnie lub jako dodatek do domowego burgera. Taka kanapka z rybą to dobry patent na to, aby nic się nie zmarnowało, a jedynie zyskało nową odsłonę.

Pstrąg

Najczęściej serwuje się go w całości, dzięki czemu niezwykle efektownie prezentuje się na świątecznym stole. Zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy omega-3 wspierają pracę układu krążenia, pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy mózgu i wzroku, a także chronią przed chorobami serca, udarem mózgu i Alzheimerem.

Pstrąg w migdałach - Pyszności
Pstrąg w migdałach - Pyszności © Canva | cislander

Pstrąg w migdałach

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z pstrąga umyj i osusz.
  2. Mąkę wymieszaj z solą oraz pieprzem. W osobnym naczyniu roztrzep jajko.
  3. Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe. Mieszaj je co chwilę, aby się nie przypaliły.
  4. Filety obtocz w mące i w jajku, a na sam koniec w migdałach.
  5. Na patelni rozgrzej olej.
  6. Smaż pstrąga z obu stron na złoty kolor, około 5 minut na stronę.


Łosoś

Niektórzy śmieją się, że łosoś jest morskim kurczakiem. Oznacza to tyle, że większości osób przypada on do gustu. Łosoś zamiast karpia nie jest żadnym nowym wynalazkiem. Już w  XIX wieku Lucyna Ćwierczakiewiczowa w przeddzień Bożego Narodzenia przyrządzała smakowitego łososia z rusztu.

Łosoś
Łosoś © Unsplash.com

Świetnie sprawdzi się w formie carpaccio, można przygotować z niego pysznego tatara czy też upiec lub usmażyć. Do tego w filetach nie ma ości, a delikatne mięso lubią również najmłodsi domownicy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej