WAŻNE
TERAZ

"Tuska napędza Braun". Ekspert od sondazy o "geniuszu" premiera i "pułapce" dla PiS

Karol Okrasa błyskawicznie pozbywa się ości z karpia. Wystarczą 4 proste kroki

W grudniu króluje karp i wiedzie prym na wigilijnym stole. Popularna ryba może być jednak problematyczna ze względu na ości. Karol Okrasa znalazł na to sposób. Cztery proste kroki wystarczą, aby oczyścić karpia i cieszyć się później jego smakiem bez wyciągania z ust ostrych ości.

Filetowanie karpia - PysznościFiletowanie karpia - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Karol Okrasa, egiss
Ewa Malinowska

Chociaż najłatwiej jest kupić po prostu gotowe filety, to atrakcyjne ceny tuszek czy też możliwość kupienia w całości świeżej ryby ze sprawdzonej hodowli jest bardzo kusząca. Problematyczne może być potem filetowanie, na które narzekają nawet wprawieni wędkarze. Z pomocą przychodzi znany kucharz i restaurator Karol Okrasa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w imbirowej marynacie to moje najnowsze odkrycie. Coś niesamowitego!

Jak filetować karpia?

Najlepiej jest kupować tuszki, aby uniknąć konieczności usuwania wnętrzności. Tuszki są już z nich oczyszczone i jedynym wyzwaniem jest filetowanie. Z radami Karola Okrasy pójdzie to jednak szybko i sprawnie.

Karp - Pyszności
Karp - Pyszności © Canva | jiamp

Sięgnij po karpia bez głowy i ogona, bez łusek i wypatroszonego. Umieść karpia na desce do krojenia, tak aby grzbiet znajdował się w górnej części i przyłóż do niego złożony, papierowy ręcznik kuchenny. Przygotuj również nóż - powinien mieć cienkie ostrze i musi być ostry. Dzięki temu praca będzie o wiele łatwiejsza.

Umieść karpia na desce do krojenia, grzbietem do góry. Zacznij od nacięcia wzdłuż grzbietu karpia, od głowy do połowy tuszy. Następnie przesuń nóż w stronę struny grzbietowej, docinając do końca. Na koniec natnij mięso tuż pod filetem, pod ościami brzusznymi.

Usuwanie ości

Od strony głowy przetnij nóż przez ości brzuszne z jednego i drugiego boku karpia. Ości te są dość twarde i zbite razem, więc należy je przeciąć ostrożnie, aby nie uszkodzić filetu. Przeciągnij nóż przez kręgosłup karpia, od głowy do ogona. W ten sposób podzielisz karpia na dwie połówki, pozbywając się głównych, największych ości.

Najlepszy jest karp prosto z połowu. Mrożenie jednak nie odbiera rybie cennych walorów
Najlepszy jest karp prosto z połowu. Mrożenie jednak nie odbiera rybie cennych walorów © Pixabay

Oczyszczanie filetów i usuwanie drobnych ości

Odłóż jedną połówkę karpia na bok. Drugą połówkę odwróć skórą do góry. Wytnij nadmiar skóry i płetwy, pozostawiając około 1 cm marginesu. Wytnij ości brzuszne z jednej strony filetu, a następnie odwróć go i usuń ości z drugiej strony. Wyrównaj filet, tak aby powstał równy płat.

Drobne ości znajdujące się przy ogonie najwygodniej jest usunąć przy pomocy pęsety. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯