Karol Okrasa błyskawicznie pozbywa się ości z karpia. Wystarczą 4 proste kroki

W grudniu króluje karp i wiedzie prym na wigilijnym stole. Popularna ryba może być jednak problematyczna ze względu na ości. Karol Okrasa znalazł na to sposób. Cztery proste kroki wystarczą, aby oczyścić karpia i cieszyć się później jego smakiem bez wyciągania z ust ostrych ości.

Filetowanie karpia - PysznościFiletowanie karpia - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Karol Okrasa, egiss
Ewa Malinowska

Chociaż najłatwiej jest kupić po prostu gotowe filety, to atrakcyjne ceny tuszek czy też możliwość kupienia w całości świeżej ryby ze sprawdzonej hodowli jest bardzo kusząca. Problematyczne może być potem filetowanie, na które narzekają nawet wprawieni wędkarze. Z pomocą przychodzi znany kucharz i restaurator Karol Okrasa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w imbirowej marynacie to moje najnowsze odkrycie. Coś niesamowitego!

Jak filetować karpia?

Najlepiej jest kupować tuszki, aby uniknąć konieczności usuwania wnętrzności. Tuszki są już z nich oczyszczone i jedynym wyzwaniem jest filetowanie. Z radami Karola Okrasy pójdzie to jednak szybko i sprawnie.

Karp - Pyszności
Karp - Pyszności © Canva | jiamp

Sięgnij po karpia bez głowy i ogona, bez łusek i wypatroszonego. Umieść karpia na desce do krojenia, tak aby grzbiet znajdował się w górnej części i przyłóż do niego złożony, papierowy ręcznik kuchenny. Przygotuj również nóż - powinien mieć cienkie ostrze i musi być ostry. Dzięki temu praca będzie o wiele łatwiejsza.

Umieść karpia na desce do krojenia, grzbietem do góry. Zacznij od nacięcia wzdłuż grzbietu karpia, od głowy do połowy tuszy. Następnie przesuń nóż w stronę struny grzbietowej, docinając do końca. Na koniec natnij mięso tuż pod filetem, pod ościami brzusznymi.

Usuwanie ości

Od strony głowy przetnij nóż przez ości brzuszne z jednego i drugiego boku karpia. Ości te są dość twarde i zbite razem, więc należy je przeciąć ostrożnie, aby nie uszkodzić filetu. Przeciągnij nóż przez kręgosłup karpia, od głowy do ogona. W ten sposób podzielisz karpia na dwie połówki, pozbywając się głównych, największych ości.

Najlepszy jest karp prosto z połowu. Mrożenie jednak nie odbiera rybie cennych walorów
Najlepszy jest karp prosto z połowu. Mrożenie jednak nie odbiera rybie cennych walorów © Pixabay

Oczyszczanie filetów i usuwanie drobnych ości

Odłóż jedną połówkę karpia na bok. Drugą połówkę odwróć skórą do góry. Wytnij nadmiar skóry i płetwy, pozostawiając około 1 cm marginesu. Wytnij ości brzuszne z jednej strony filetu, a następnie odwróć go i usuń ości z drugiej strony. Wyrównaj filet, tak aby powstał równy płat.

Drobne ości znajdujące się przy ogonie najwygodniej jest usunąć przy pomocy pęsety. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby