Karol Okrasa błyskawicznie pozbywa się ości z karpia. Wystarczą 4 proste kroki
W grudniu króluje karp i wiedzie prym na wigilijnym stole. Popularna ryba może być jednak problematyczna ze względu na ości. Karol Okrasa znalazł na to sposób. Cztery proste kroki wystarczą, aby oczyścić karpia i cieszyć się później jego smakiem bez wyciągania z ust ostrych ości.
11.12.2023 09:05
Chociaż najłatwiej jest kupić po prostu gotowe filety, to atrakcyjne ceny tuszek czy też możliwość kupienia w całości świeżej ryby ze sprawdzonej hodowli jest bardzo kusząca. Problematyczne może być potem filetowanie, na które narzekają nawet wprawieni wędkarze. Z pomocą przychodzi znany kucharz i restaurator Karol Okrasa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak filetować karpia?
Najlepiej jest kupować tuszki, aby uniknąć konieczności usuwania wnętrzności. Tuszki są już z nich oczyszczone i jedynym wyzwaniem jest filetowanie. Z radami Karola Okrasy pójdzie to jednak szybko i sprawnie.
Sięgnij po karpia bez głowy i ogona, bez łusek i wypatroszonego. Umieść karpia na desce do krojenia, tak aby grzbiet znajdował się w górnej części i przyłóż do niego złożony, papierowy ręcznik kuchenny. Przygotuj również nóż - powinien mieć cienkie ostrze i musi być ostry. Dzięki temu praca będzie o wiele łatwiejsza.
Umieść karpia na desce do krojenia, grzbietem do góry. Zacznij od nacięcia wzdłuż grzbietu karpia, od głowy do połowy tuszy. Następnie przesuń nóż w stronę struny grzbietowej, docinając do końca. Na koniec natnij mięso tuż pod filetem, pod ościami brzusznymi.
Usuwanie ości
Od strony głowy przetnij nóż przez ości brzuszne z jednego i drugiego boku karpia. Ości te są dość twarde i zbite razem, więc należy je przeciąć ostrożnie, aby nie uszkodzić filetu. Przeciągnij nóż przez kręgosłup karpia, od głowy do ogona. W ten sposób podzielisz karpia na dwie połówki, pozbywając się głównych, największych ości.
Oczyszczanie filetów i usuwanie drobnych ości
Odłóż jedną połówkę karpia na bok. Drugą połówkę odwróć skórą do góry. Wytnij nadmiar skóry i płetwy, pozostawiając około 1 cm marginesu. Wytnij ości brzuszne z jednej strony filetu, a następnie odwróć go i usuń ości z drugiej strony. Wyrównaj filet, tak aby powstał równy płat.
Zobacz także
Drobne ości znajdujące się przy ogonie najwygodniej jest usunąć przy pomocy pęsety. Smacznego!