WAŻNE
TERAZ

Media: Kijów i sojusznicy odrzucają kluczowe punkty planu pokojowego

Karol Okrasa robi nietypowy farsz do pierogów. Zamiast kapusty i grzybów, sięga po inny składnik

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a to oznacza, że jeśli jeszcze nie zastanawiałeś się nad tym, co podać na wigilijnym stole, powinieneś zacząć to robić jak najszybciej. Na szczęście mamy dla ciebie coś, co z pewnością ułatwi Ci to zadanie. Chcielibyśmy podzielić się z tobą przepisem mistrza kuchni, Karola Okrasy, na pierogi z karpiem. To nowoczesne, ale jednocześnie utrzymane w świątecznym stylu danie, które z pewnością podbije serca wszystkich gości.

Pierogi z karpiemPierogi z karpiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, fot. Instagram
Paulina Hermann

Pierogi to danie, które nigdy nie jest zbędne podczas świąt. Powinny znaleźć się na stole w czasie każdego spotkania rodzinnego. Zazwyczaj przygotowujemy klasyczne pierogi z kapustą i grzybami, ale coraz częściej na naszych stołach pojawiają się także pierogi z makiem czy suszonymi śliwkami. W tym roku warto spróbować czegoś nowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Pamiętaj, że przygotowanie pierogów to nie tylko kulinarna czynność, ale także okazja do włożenia w to całego swojego serca. Danie jest tak pyszne, że można się nim zajadać nawet przez cały rok. Karol Okrasa podkreśla, że podczas przygotowywania farszu, nie można pominąć dwóch dodatków. Według mistrza kuchni, drugie i trzecie miejsce na liście składników zajmują kolejno suszone grzyby i kasza jęczmienna, a na pierwszym miejscu jest oczywiście ryba. Ten niezbyt często spotykany przepis prezentujemy poniżej. Warto spróbować.

Pierogi z karpiem według Karola Okrasy

Składniki na farsz:

  • 500 g płatów z karpia,
  • 70 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • sól, czarny i biały pieprz do smaku,
  • 40 g suszonych grzybów.

Składniki na ciasto:

  • szklanka gorącej wody,
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub gryczanej),
  • 400 g mąki pszennej typu 550,
  • 30 g masła,
  • 70 ml mleka.
Pierogi
Pierogi © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Na początek pokrój drobno czosnek, cebulę oraz ugotowane wcześniej suszone grzyby. Przesmaż składniki na oleju i dopraw białym pieprzem, a następnie ostudź i przesyp do naczynia.
  2. Przygotowanie ciasta na pierogi zaczyna się od połączenia obydwu mąk. W małym garnku podgrzej wodę z masłem i mlekiem, cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło. Ciepły płyn od razu przelej do mąki i zagnieć ciasto. Następnie okręć je folią spożywczą i chłódź przez 15 minut.
  3. Przygotowanie farszu rozpoczyna się od zmielenia karpia (bez skóry). Następnie dodaj ugotowaną kaszę oraz pokrojone grzyby. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj.
  4. Blat oprósz mąką i rozwałkuj na nim ciasto. Wytnij kółka, rozpręż je w palcach i nałóż trochę farszu. Brzegi ciasta dokładnie sklej, a pierogi wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj przez dosłownie minutę od momentu, w którym wypłyną na wierzch.
Wybrane dla Ciebie
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Wystarczy garść dziennie. Jelita chodzą jak w zegarku, a serce bije jak dzwon
Wystarczy garść dziennie. Jelita chodzą jak w zegarku, a serce bije jak dzwon
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Zapomnij o sklepowych słoiczkach. Najlepszy dodatek do serów i mięs łatwo zrobisz w domu
Zapomnij o sklepowych słoiczkach. Najlepszy dodatek do serów i mięs łatwo zrobisz w domu
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟