Karol Okrasa robi nietypowy farsz do pierogów. Zamiast kapusty i grzybów, sięga po inny składnik
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a to oznacza, że jeśli jeszcze nie zastanawiałeś się nad tym, co podać na wigilijnym stole, powinieneś zacząć to robić jak najszybciej. Na szczęście mamy dla ciebie coś, co z pewnością ułatwi Ci to zadanie. Chcielibyśmy podzielić się z tobą przepisem mistrza kuchni, Karola Okrasy, na pierogi z karpiem. To nowoczesne, ale jednocześnie utrzymane w świątecznym stylu danie, które z pewnością podbije serca wszystkich gości.
08.12.2023 | aktual.: 08.12.2023 17:28
Pierogi to danie, które nigdy nie jest zbędne podczas świąt. Powinny znaleźć się na stole w czasie każdego spotkania rodzinnego. Zazwyczaj przygotowujemy klasyczne pierogi z kapustą i grzybami, ale coraz częściej na naszych stołach pojawiają się także pierogi z makiem czy suszonymi śliwkami. W tym roku warto spróbować czegoś nowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pamiętaj, że przygotowanie pierogów to nie tylko kulinarna czynność, ale także okazja do włożenia w to całego swojego serca. Danie jest tak pyszne, że można się nim zajadać nawet przez cały rok. Karol Okrasa podkreśla, że podczas przygotowywania farszu, nie można pominąć dwóch dodatków. Według mistrza kuchni, drugie i trzecie miejsce na liście składników zajmują kolejno suszone grzyby i kasza jęczmienna, a na pierwszym miejscu jest oczywiście ryba. Ten niezbyt często spotykany przepis prezentujemy poniżej. Warto spróbować.
Zobacz także
Pierogi z karpiem według Karola Okrasy
Składniki na farsz:
- 500 g płatów z karpia,
- 70 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- sól, czarny i biały pieprz do smaku,
- 40 g suszonych grzybów.
Składniki na ciasto:
- szklanka gorącej wody,
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub gryczanej),
- 400 g mąki pszennej typu 550,
- 30 g masła,
- 70 ml mleka.
Sposób wykonania:
- Na początek pokrój drobno czosnek, cebulę oraz ugotowane wcześniej suszone grzyby. Przesmaż składniki na oleju i dopraw białym pieprzem, a następnie ostudź i przesyp do naczynia.
- Przygotowanie ciasta na pierogi zaczyna się od połączenia obydwu mąk. W małym garnku podgrzej wodę z masłem i mlekiem, cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło. Ciepły płyn od razu przelej do mąki i zagnieć ciasto. Następnie okręć je folią spożywczą i chłódź przez 15 minut.
- Przygotowanie farszu rozpoczyna się od zmielenia karpia (bez skóry). Następnie dodaj ugotowaną kaszę oraz pokrojone grzyby. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj.
- Blat oprósz mąką i rozwałkuj na nim ciasto. Wytnij kółka, rozpręż je w palcach i nałóż trochę farszu. Brzegi ciasta dokładnie sklej, a pierogi wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj przez dosłownie minutę od momentu, w którym wypłyną na wierzch.