Dodaję do ciasta na pierniczki. Dłużej są świeże i mięciutkie

Pierniczki to słodki przysmak, którego nie może zabraknąć w czasie świąt. Dzięki odpowiedniemu przepisowi frajdą będzie nie tylko dekoracja, ale również ich jedzenie. Odpowiedni przepis sprawi, że będą miękkie i pyszne.

PierniczkiPierniczki
Źródło zdjęć: © Canva | GPoint Studio
Ewa Malinowska

Grudzień zdecydowanie pachnie goździkami, cynamonem i kardamonem. Aromat pierniczków wypełnia cały dom i sprawia, że na sercu od razu robi się jakoś cieplej. Wspólne dekorowanie ciasteczek to wspaniała zabawa zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Aby po upieczeniu pozostały miękkie, warto zadbać o odpowiedni przepis. Dodatek ziemniaków sprawił, że raz na zawsze pożegnałam się z twardymi pierniczkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na świąteczne ciasteczka? Wykorzystaj nasz przepis na laski św. Mikołaja

Miękkie pierniczki - jak je zrobić?

Największym winowajcom twardniejących pierniczków jest ciasto. Ciężkie i zbite sprawi, że będą szybciej wysychały. Sprawia to czasem dodatek miodu. Chociaż na co dzień warto sięgać po ten naturalny, to do pieczenia pierniczków można wybrać sztuczny. Mniej krystalizuje, więc tym samym zmniejsza się ryzyko twardnienia ciasta. Na twardość wpływa również zbyt długie pieczenie, więc warto tego pilnować.

Pierniczki najlepiej udekorować lukrem
Pierniczki najlepiej udekorować lukrem © Canva | DNY59

Aby pierniczki były miękkie i wytrzymały do Wigilii, dodaję do ciasta ziemniaki. Brzmi to zaskakująco, ale jest to sprawdzony sposób. Ziemniaki sprawiają, że ciasto jest bardziej wilgotne i elastyczne, dzięki czemu pierniczki nie twardnieją.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 250 g miodu,
  • 250 g gotowanych ziemniaków,
  • 120 g masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Do wspólnego pieczenia warto zaprosić dzieci
Do wspólnego pieczenia warto zaprosić dzieci © Canva | GPoint Studio

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuszczam masło z miodem, aż się rozpuści. Odstawiam do wystudzenia.
  2. W dużej misce mieszam mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i sodę oczyszczoną.
  3. Dodaję przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, śmietanę i rozpuszczone masło z miodem.
  4. Wyrabiam ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Ciasto dzielę na dwie części i rozwałkowuję na grubość ok. 1 cenymetra.
  6. Przy pomocy foremek wycinam kształty i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Celsjusza przez ok. 10-12 minut. Używam funkcji termoobiegu.
  8. Wyjmuję pierniczki z piekarnika i odstawię do ostygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej