Dodaję do ciasta na pierniczki. Dłużej są świeże i mięciutkie
Pierniczki to słodki przysmak, którego nie może zabraknąć w czasie świąt. Dzięki odpowiedniemu przepisowi frajdą będzie nie tylko dekoracja, ale również ich jedzenie. Odpowiedni przepis sprawi, że będą miękkie i pyszne.
15.12.2023 13:02
Grudzień zdecydowanie pachnie goździkami, cynamonem i kardamonem. Aromat pierniczków wypełnia cały dom i sprawia, że na sercu od razu robi się jakoś cieplej. Wspólne dekorowanie ciasteczek to wspaniała zabawa zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Aby po upieczeniu pozostały miękkie, warto zadbać o odpowiedni przepis. Dodatek ziemniaków sprawił, że raz na zawsze pożegnałam się z twardymi pierniczkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miękkie pierniczki - jak je zrobić?
Największym winowajcom twardniejących pierniczków jest ciasto. Ciężkie i zbite sprawi, że będą szybciej wysychały. Sprawia to czasem dodatek miodu. Chociaż na co dzień warto sięgać po ten naturalny, to do pieczenia pierniczków można wybrać sztuczny. Mniej krystalizuje, więc tym samym zmniejsza się ryzyko twardnienia ciasta. Na twardość wpływa również zbyt długie pieczenie, więc warto tego pilnować.
Aby pierniczki były miękkie i wytrzymały do Wigilii, dodaję do ciasta ziemniaki. Brzmi to zaskakująco, ale jest to sprawdzony sposób. Ziemniaki sprawiają, że ciasto jest bardziej wilgotne i elastyczne, dzięki czemu pierniczki nie twardnieją.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej,
- 250 g miodu,
- 250 g gotowanych ziemniaków,
- 120 g masła,
- 2 łyżki śmietany,
- 1,5 łyżki kakao,
- 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- W rondelku rozpuszczam masło z miodem, aż się rozpuści. Odstawiam do wystudzenia.
- W dużej misce mieszam mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i sodę oczyszczoną.
- Dodaję przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, śmietanę i rozpuszczone masło z miodem.
- Wyrabiam ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Ciasto dzielę na dwie części i rozwałkowuję na grubość ok. 1 cenymetra.
- Przy pomocy foremek wycinam kształty i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Celsjusza przez ok. 10-12 minut. Używam funkcji termoobiegu.
- Wyjmuję pierniczki z piekarnika i odstawię do ostygnięcia.