PrzepisBoże NarodzenieDodaję do ciasta na pierniczki. Dłużej są świeże i mięciutkie

Dodaję do ciasta na pierniczki. Dłużej są świeże i mięciutkie

Pierniczki
Pierniczki
Źródło zdjęć: © Canva | GPoint Studio
15.12.2023 13:02

Pierniczki to słodki przysmak, którego nie może zabraknąć w czasie świąt. Dzięki odpowiedniemu przepisowi frajdą będzie nie tylko dekoracja, ale również ich jedzenie. Odpowiedni przepis sprawi, że będą miękkie i pyszne.

Grudzień zdecydowanie pachnie goździkami, cynamonem i kardamonem. Aromat pierniczków wypełnia cały dom i sprawia, że na sercu od razu robi się jakoś cieplej. Wspólne dekorowanie ciasteczek to wspaniała zabawa zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Aby po upieczeniu pozostały miękkie, warto zadbać o odpowiedni przepis. Dodatek ziemniaków sprawił, że raz na zawsze pożegnałam się z twardymi pierniczkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miękkie pierniczki - jak je zrobić?

Największym winowajcom twardniejących pierniczków jest ciasto. Ciężkie i zbite sprawi, że będą szybciej wysychały. Sprawia to czasem dodatek miodu. Chociaż na co dzień warto sięgać po ten naturalny, to do pieczenia pierniczków można wybrać sztuczny. Mniej krystalizuje, więc tym samym zmniejsza się ryzyko twardnienia ciasta. Na twardość wpływa również zbyt długie pieczenie, więc warto tego pilnować.

Pierniczki najlepiej udekorować lukrem
Pierniczki najlepiej udekorować lukrem© Canva | DNY59

Aby pierniczki były miękkie i wytrzymały do Wigilii, dodaję do ciasta ziemniaki. Brzmi to zaskakująco, ale jest to sprawdzony sposób. Ziemniaki sprawiają, że ciasto jest bardziej wilgotne i elastyczne, dzięki czemu pierniczki nie twardnieją.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 250 g miodu,
  • 250 g gotowanych ziemniaków,
  • 120 g masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Do wspólnego pieczenia warto zaprosić dzieci
Do wspólnego pieczenia warto zaprosić dzieci© Canva | GPoint Studio

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuszczam masło z miodem, aż się rozpuści. Odstawiam do wystudzenia.
  2. W dużej misce mieszam mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i sodę oczyszczoną.
  3. Dodaję przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, śmietanę i rozpuszczone masło z miodem.
  4. Wyrabiam ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Ciasto dzielę na dwie części i rozwałkowuję na grubość ok. 1 cenymetra.
  6. Przy pomocy foremek wycinam kształty i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Celsjusza przez ok. 10-12 minut. Używam funkcji termoobiegu.
  8. Wyjmuję pierniczki z piekarnika i odstawię do ostygnięcia.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także