Koniec z wymówkami. Teraz pyszną szarlotkę zrobisz nawet bez drogiego masła

Szarlotka to jeden z najpopularniejszych ciast w Polsce. Tradycyjny przepis zakłada użycie masła, które jednak może być dość drogie. Na szczęście, istnieje sposób, aby zrobić pyszną szarlotkę bez tego składnika.

Koniec z wymówkami. Teraz pyszną szarlotkę zrobisz nawet bez drogiego masłaKoniec z wymówkami. Teraz pyszną szarlotkę zrobisz nawet bez drogiego masła
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Szarlotka, zwana również jabłecznikiem, jest jednym z najbardziej kultowych ciast w naszej kuchni. Bez niej trudno wyobrazić sobie sobotni deser czy świąteczny stół. Mimo że do jej przygotowania nie potrzeba specjalnie skomplikowanych czy drogich składników, w obecnych czasach, kiedy ceny nieustannie rosną, warto zastanowić się nad tym, jak zredukować ich ilość do absolutnego minimum. Szarlotka inflacyjna to doskonały sposób na oszczędność, pozwalający zaoszczędzić kilka złotych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak uroczych ciasteczek jeszcze nie widziałeś. Wyglądają jak motylki!

Przygotowując się do pieczenia szarlotki, zazwyczaj zaczynamy od poszukiwania idealnych jabłek. Każdy ma swoje ulubione - jedni preferują te słodsze, inni te bardziej kwaśne. Kolejnym pytaniem jest kwestia cynamonu - czy go dodawać, a jeśli tak, to czy lepiej użyć sproszkowanego, czy może warto zainwestować w laskę. Przygotowując szarlotkę inflacyjną, warto zastanowić się nad jeszcze jednym składnikiem - czy masło jest niezbędne do upieczenia ciasta, a jeśli nie, to czym można je zastąpić.

Szarlotka bez masła? To możliwe

Na liście składników szarlotki masło jest jednym z tych, które znacząco wpływają na koszt wypieku. Niemniej jednak można śmiało pominąć to składnik, a efekt wciąż będzie zachwycająco smaczny. W miejsce masła wystarczy dodać do ciasta pół szklanki oleju, co nie tylko obniży koszty, ale również uczyni proces przygotowywania ciasta znacznie prostszym.

Szarlotka bez masła - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 kg jabłek.

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i wymieszaj z cynamonem.
  2. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę.
  3. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  4. Na koniec wlej olej i wymieszaj całość na gładkie ciasto.
  5. Do formy do pieczenia (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia przelej ciasto.
  6. Na wierzchu ciasta rozłóż jabłka.
  7. Piecz szarlotkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Szarlotka bez masła to doskonały sposób na to, aby cieszyć się pysznym ciastem bez wydawania zbyt dużo pieniędzy. Jest to również dobry pomysł dla osób, które nie lubią pracochłonnego wyrabiania ciasta z masłem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej