Przeglądała oferty wigilijne i aż złapała się za głowę. "Kogo stać na takie święta?"

Boże Narodzenie już niedługo, a to oznacza, że trzeba zastanowić się nad tym, jakie wypieki zaserwujemy. Nie wszyscy mają czas na pieczenie i gotowanie, dlatego też zamawiają gotowe ciasta. W niektórych miejscach ceny szokują. Pojawiają się tam opcje, które mają niebotyczne ceny. Myślicie, że sernik u Gessler jest drogi? W miejscu, które rozważała pani Joanna blacha kosztuje aż 140 zł.

Ciasto na świętaCiasto na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie wszyscy mają czas i predyspozycje do pieczenia. Jest mnóstwo osób, które zamawiają gotowy catering. Chociaż często nie jest on jakiś bardzo kosztowny, to zdarzają się miejsca, w których ceny przyprawiają o zawał. Przekonała się o tym pani Joanna, która napisała do redakcji kobieta.gazeta.pl. "Kogo stać na takie święta?" - grzmiała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji

"140 zł na blachę sernika?! Kogo stać na takie święta?!"

Pani Joanna pracuje nawet po 12 godzin dziennie, a w domu ma dwójkę nastoletnich dzieci, nic więc dziwnego, ze nie ma ochoty na przygotowywanie świątecznych potraw. Jak sama mówi "na samą myśl już mi się nie chce". Dlatego też wybrała opcję cateringu, która na tamten moment wydała jej się najbardziej logiczna. Postanowiła więc przejrzeć oferty firm, ale to, co zobaczyła sprawiło, że oniemiała.

Zaczęłam przeglądać te oferty świąteczne i złapałam się za głowę. Ceny tych ciast to jakiś kosmos! Ja wiem, że się płaci za umiejętności, za składniki, prąd itd. Ale ludzie... Blacha sernika za 140 zł? Miodownik 120. Piernik 90 zł. Makowiec to samo. Makowiec! Przecież to mak i drożdże - najtańsze składniki! Co oni tam szafranu dosypują? Ci ludzie poszaleli! Kogo stać na takie święta? - napisała.
Sernik na święta
Sernik na święta © Adobe Stock

Drożej niż u Magdy Gessler?

Co ciekawe - takie bajońskie sumy nie dotyczyły tych najlepszych cukierni, oferty należały do małych lokalnych biznesów. Autorka listu chciała wesprzeć interes, ale "lokalny biznes chyba nie chce być wspierany". Jak przyznała w swoim piśmie, nie stać jej na takie ciasto i zrezygnowała z zakupów.

"Chyba trzeba będzie wprosić się do kogoś na pierwszy dzień świąt. To chociaż trochę piernika w powietrzu się poczuje" - podsumowała.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione