Weź z kuchennej szafki i wsyp odrobinę do ciasta. Naleśniki będą smakować wybornie

Czasem zwykłe naleśniki warto nieco podrasować. Dzięki pewnym dodatkom smakują lepiej, a ta przyprawa sprawi, że na myśl przyjdą zbliżające się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia. Będziesz myśleć, że zajadasz się piernikami.

NaleśnikiNaleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Przyznam, że naleśniki kocham nad życie i często pojawiają się w moim domu. Najczęściej przygotowuję wersję klasyczną, czasem mam ochotę na czekoladowe. Są świetnie w wersji wytrawnej i na słodko. Ostatnio odkryłam, że przyprawy mają ogromny wpływ na smak tego dania. Teraz, z utęsknieniem wyczekując świąt Bożego Narodzenia, postanowiłam wykorzystać przyprawę do piernika, która nieodłącznie kojarzy się z tą uroczystością. I wiecie co? Naleśniki smakują zupełnie tak samo jak pierniki!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczna kieszonka z patelni stanie się śniadaniowym hitem

Sposób na naleśniki piernikowe

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 300 ml mleka,
  • 300 ml wody,
  • sól,
  • masło do smażenia.
Naleśniki biszkoptowe
Naleśniki biszkoptowe © Pixabay

Sposób wykonania:

Sprawa jest prosta. Wymieszaj wszystkie suche składniki, dolej wodę i mleko, wbij jajka, a następnie dokładnie wszystko zmiksuj na gładką masę. Ciasto na naleśniki odstaw na 15 minut, by wszystkie składniki się dobrze połączyły i wytworzyły idealny smak. Po tym czasie smaż naleśniki na maśle. Muszą nabrać złotego koloru. Takie danie będzie świetnym pomysłem na śniadanie, a gdy połączysz je z serkiem waniliowym i mandarynkami, zadzieje się kulinarna magia. Pasuje do nich również puder cukier oraz uwielbiany przez wszystkich krem czekoladowy.

Piernikowe naleśniki bez wątpienia pachną świętami Bożego Narodzenia i możemy je podawać o każdej porze dnia. Chętnie zajadają się nimi i ci starsi, i ci najmłodsi. Po prostu nie da się im oprzeć. Kolejną zaletą jest fakt, iż są banalnie proste w przygotowaniu i poradzi sobie z nimi każdy z nas.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione