PrzepisNaleśnikiNajlepsze naleśniki według Magdy Gessler. Metoda z łyżką rozkłada na łopatki

Najlepsze naleśniki według Magdy Gessler. Metoda z łyżką rozkłada na łopatki

Naleśniki - Pyszności
Naleśniki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram

08.12.2023 09:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naleśniki to danie, które każdy powinien mieć w swoim repertuarze. Sprawdzą na słodki podwieczorek, uratują dzień bez obiadu i wywołają uśmiechy na twarzach dzieci w sobotni poranek. Jeśli pozostają dla ciebie czarną magią, z pomocą przychodzi przepis Magdy Gessler.

Magda Gessler to dla wielu osób autorytet kulinarny. Gwiazda "Kuchennych rewolucji" oraz "Masterchefa" chętnie dzieli się radami i przepisami. Chociaż mogłoby się wydawać, że w przygotowaniu naleśników nie ma nic skomplikowanego, to wiele osób ma z tym problemem. Znana restauratorka spieszy z pomocą i zdradza, jak zrobić naleśnik idealne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki według Magdy Gessler

Naleśniki to nie tylko szybki, ale również tani przepis na obiad. Można podawać je zarówno na słodko, jak i na słono, a składniki do ich przygotowania większość z nas ma cały czas w kuchni. Jeśli chcesz przygotować naleśniki Magdy Gessler w wytrawnym farszem, nie dodawaj do ciasta cukru, a jedynie odrobinę soli.

Naleśniki - Pyszności
Naleśniki - Pyszności© Canva | Photopips

Składniki:

  • trochę więcej niż szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • cukier,
  • trzy jajka w temperaturze pokojowej,
  • woda,
  • 50 g klarowanego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj mleko i wymieszaj.
  2. Dosyp cukier i wbij jajka. Powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.
  3. Mieszaj, aż w cieście nie będzie grudek.
  4. Porcjami dolewaj wody, aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję.
  5. Na koniec dodaj masło klarowane i wymieszaj.
  6. Wylewaj ciasto na rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.


Wodą doprowadzamy ciasto do stanu, kiedy naleśniki będą cienkie, a nie grube. Gęstość powinna być taka, że pokrywa łyżkę albo widelec - zdradza znana restauratorka.

Przed smażeniem patelnię dobrze rozgrzej. Dodatek masła w cieście sprawi, że naleśniki nie będą przywierały, więc znika konieczność smażenia na oleju. Gotowe naleśniki serwuj z ulubionymi dodatkami. Może być to twarożek na słodko utarty z żółtkiem i cukrem, domowa konfitura lub czekoladowy krem i owoce. Smacznego!

Pyszne i miękkie naleśniki
Pyszne i miękkie naleśniki © Pixabay
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisobiad za 15 złMagda Gessler