Najlepsze naleśniki według Magdy Gessler. Metoda z łyżką rozkłada na łopatki

Naleśniki to danie, które każdy powinien mieć w swoim repertuarze. Sprawdzą na słodki podwieczorek, uratują dzień bez obiadu i wywołają uśmiechy na twarzach dzieci w sobotni poranek. Jeśli pozostają dla ciebie czarną magią, z pomocą przychodzi przepis Magdy Gessler.

Naleśniki - PysznościNaleśniki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Magda Gessler to dla wielu osób autorytet kulinarny. Gwiazda "Kuchennych rewolucji" oraz "Masterchefa" chętnie dzieli się radami i przepisami. Chociaż mogłoby się wydawać, że w przygotowaniu naleśników nie ma nic skomplikowanego, to wiele osób ma z tym problemem. Znana restauratorka spieszy z pomocą i zdradza, jak zrobić naleśnik idealne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Naleśniki według Magdy Gessler

Naleśniki to nie tylko szybki, ale również tani przepis na obiad. Można podawać je zarówno na słodko, jak i na słono, a składniki do ich przygotowania większość z nas ma cały czas w kuchni. Jeśli chcesz przygotować naleśniki Magdy Gessler w wytrawnym farszem, nie dodawaj do ciasta cukru, a jedynie odrobinę soli.

Naleśniki - Pyszności
Naleśniki - Pyszności © Canva | Photopips

Składniki:

  • trochę więcej niż szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • cukier,
  • trzy jajka w temperaturze pokojowej,
  • woda,
  • 50 g klarowanego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj mleko i wymieszaj.
  2. Dosyp cukier i wbij jajka. Powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.
  3. Mieszaj, aż w cieście nie będzie grudek.
  4. Porcjami dolewaj wody, aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję.
  5. Na koniec dodaj masło klarowane i wymieszaj.
  6. Wylewaj ciasto na rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.


Wodą doprowadzamy ciasto do stanu, kiedy naleśniki będą cienkie, a nie grube. Gęstość powinna być taka, że pokrywa łyżkę albo widelec - zdradza znana restauratorka.

Przed smażeniem patelnię dobrze rozgrzej. Dodatek masła w cieście sprawi, że naleśniki nie będą przywierały, więc znika konieczność smażenia na oleju. Gotowe naleśniki serwuj z ulubionymi dodatkami. Może być to twarożek na słodko utarty z żółtkiem i cukrem, domowa konfitura lub czekoladowy krem i owoce. Smacznego!

Pyszne i miękkie naleśniki na majonezie
Pyszne i miękkie naleśniki © Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej