Najlepsze naleśniki według Magdy Gessler. Metoda z łyżką rozkłada na łopatki
Naleśniki to danie, które każdy powinien mieć w swoim repertuarze. Sprawdzą na słodki podwieczorek, uratują dzień bez obiadu i wywołają uśmiechy na twarzach dzieci w sobotni poranek. Jeśli pozostają dla ciebie czarną magią, z pomocą przychodzi przepis Magdy Gessler.
Magda Gessler to dla wielu osób autorytet kulinarny. Gwiazda "Kuchennych rewolucji" oraz "Masterchefa" chętnie dzieli się radami i przepisami. Chociaż mogłoby się wydawać, że w przygotowaniu naleśników nie ma nic skomplikowanego, to wiele osób ma z tym problemem. Znana restauratorka spieszy z pomocą i zdradza, jak zrobić naleśnik idealne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Naleśniki według Magdy Gessler
Naleśniki to nie tylko szybki, ale również tani przepis na obiad. Można podawać je zarówno na słodko, jak i na słono, a składniki do ich przygotowania większość z nas ma cały czas w kuchni. Jeśli chcesz przygotować naleśniki Magdy Gessler w wytrawnym farszem, nie dodawaj do ciasta cukru, a jedynie odrobinę soli.
Składniki:
- trochę więcej niż szklanka mąki pszennej,
- szklanka mleka,
- cukier,
- trzy jajka w temperaturze pokojowej,
- woda,
- 50 g klarowanego masła.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę do miski, dodaj mleko i wymieszaj.
- Dosyp cukier i wbij jajka. Powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.
- Mieszaj, aż w cieście nie będzie grudek.
- Porcjami dolewaj wody, aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję.
- Na koniec dodaj masło klarowane i wymieszaj.
- Wylewaj ciasto na rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Wodą doprowadzamy ciasto do stanu, kiedy naleśniki będą cienkie, a nie grube. Gęstość powinna być taka, że pokrywa łyżkę albo widelec - zdradza znana restauratorka.
Przed smażeniem patelnię dobrze rozgrzej. Dodatek masła w cieście sprawi, że naleśniki nie będą przywierały, więc znika konieczność smażenia na oleju. Gotowe naleśniki serwuj z ulubionymi dodatkami. Może być to twarożek na słodko utarty z żółtkiem i cukrem, domowa konfitura lub czekoladowy krem i owoce. Smacznego!