Racuchy wigilijne. Przepis mam od kuzynki z Podlasia

Pięknie wyrastają, a ich puszyste wnętrze skryte jest pod chrupiącą cienką warstwą pokrytą cukrem pudrem. Tak przygotowane drożdżowe słodkie bułeczki zalicza się do 12 świątecznych dań na Podlasiu. Przepisem na wigilijne racuchy podzieliła się ze mną kuzynka z tamtejszych stron.

Racuchy wigilijne Racuchy wigilijne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Puszyste i lekkie jak chmurka racuchy to tradycyjna potrawa wigilijna na Podlasiu. Tam podaje się je zazwyczaj bez owocowego dodatku oprószone cukrem pudrem. Warto jednak nieco urozmaicić potrawę, do ciasta dodając rodzynki lub podając je z dodatkiem korzennych przypraw. Zobacz przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mają cię odwiedzić goście? Zaskocz ich genialnym deserem na zimno

Czy racuchy to potrawa wigilijna?

Podlaska kuchni wigilijna rządzi się swoimi prawami. Tam na świątecznym stole znajdziemy m.in. barszcz z mąki żytniej, faszerowaną kapustę, kaszę gryczaną z sosem grzybowym, kluski z makiem, pierogi np. z farszem z siemienia lnianego, kisiel owsiany oraz kutię. W niektórych domach przygotowuje się tzw. łamańce podawane do mleczka z maku. Ponadto na Podlasiu do 12 świątecznych dań zalicza się również racuchy (spożywane są również jako wigilijne śniadanie).

Wigilijne racuchy wzbogacić można dodatkiem jabłka lub śliwki. Sprawdzą się również orzechy i suszone owoce, np. rodzynki. W najprostszej wersji drożdżowe placuszki podawane są pod kołderką z cukru pudru. Chcąc jednak urozmaicić smak dania, cukier puder warto wymieszać z korzennymi przyprawami. Racuchy w wersji postnej przygotowuje się bez jajek i masła, a mleko zastępowane jest najczęściej ciepłą wodą.

Racuchy wigilijne
Racuchy wigilijne © Pixabay

Racuchy wigilijne z Podlasia. Przepis

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 120 ml mleka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder i cynamon do posypania.

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozmieszaj z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem. Do mieszaniny dodaj odrobinę Kilka łyżek mąki (z odmierzonej porcji) tak, by rozczyn miał konsystencję śmietanki.
  2. Gotowy odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  3. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z jedną łyżką cukru. Następnie dodaj po żółtku, nie przestając ubijać.
  4. Do rozczynu dodaj resztę maki, płynne ostudzone masło ubite jajka i delikatnie wszystko zamieszaj (najlepiej drewnianą łyżką). Ciasto pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim racuchy z obu stron na złoty kolor.
  6. Gotowe racuchy wyłóż na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
  7. Podawaj oprószone cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości