Babcia co roku piekła na święta strudel makowy. Z jej przepisu jest najlepszy

Mak, orzechy, miód, skórka pomarańczy, rodzynki... Czyż nie brzmi to jak połączenie idealne? Z tych i kilku innych składników powstaje pyszny strudel makowy, na którego co roku czekałem, jak na zbawienie. Dzisiaj muszę już wziąć sprawy w swoje ręce. Na szczęście przepis jest bardzo prosty!

Strudel makowy z tego przepisu zawsze wychodzi doskonałyStrudel makowy z tego przepisu zawsze wychodzi doskonały
Źródło zdjęć: © Canva

Strudel makowy to ciasto, które zjadamy właściwie tylko na święta Bożego Narodzenia. Z jednej strony jest to zupełnie niezrozumiałe, bo przysmak ten w niczym nie ustępuje "całorocznym" ciastom takim jak szarlotka czy beza. Z drugiej zaś strony dopatruję się w tym pozytywnych aspektów. Być może to dzięki temu co roku czekamy na strudel z wypiekami na twarzy i sprawia on jeszcze bardziej, że nie możemy się doczekać świąt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny śląski deser idealny na Barbórkę. Szpajza cytrynowa to prawdziwe cudo

W mojej rodzinie strudel zawsze przygotowywała babcia. Dzisiaj to ja przejmuję to zadanie. Dysponując odpowiednim przepisem, nie jest to na szczęście takie trudne. Kupuję mak (nie gotową masę makową, bo nie przepadam za syropem glukozowo-fruktozowym) i biorę się do pracy. Oto jak ona przebiega.

Strudel makowy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 g maku,
  • 50 g drożdży świeżych,
  • 250 ml mleka,
  • 120 g margaryny,
  • 6 jajek,
  • 150 g cukru pudru,
  • 200 g cukru,
  • 50 g miodu,
  • 60 g masła,
  • 40 g bułki tartej,
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich,
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy,
  • 50 g rodzynek,
  • sól.
Strudel makowy to moje ulubione świąteczne ciasto
Strudel makowy to moje ulubione świąteczne ciasto © Canva | PfeifferV

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże ucieram w jednym naczyniu z łyżką cukru pudru, trzema łyżkami podgrzanego mleka i łyżką mąki. Odstawiam do wyrośnięcia.
  2. Margarynę topię i schładzam. Mleko podgrzewam w rondelku. Jajka rozbijam i oddzielam żółtka od białek. Te pierwsze ucieram z pozostałym cukrem pudrem, a następnie dodaje do nich mąkę, mleko, odrobinę soli i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiam na jednolite ciasto, stopniowo dodając ostudzoną margarynę. Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam.
  3. Mak gotuje około 30 minut. Odcedzam, mielę trzykrotnie. Dodaje do rozpuszczonego w garnuszku miodu, cukru i masła. Razem podsmażam przez kilka minut i odstawiam do ostygnięcia. Dopiero później dodaję do masy makowej dwa białka jaj, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki, posiekane orzechy i bułkę tartą.
  4. Ciasto zagniatam i rozwałkowuję na prostokąt. Nawilżam je białkiem i smaruję masą makową. Uwaga - 2 centymetry przy każdym boku muszą pozostać puste.
  5. Z każdej strony zawijam brzegi do środka, a następnie całość zwijam w rulon.
  6. Wstawiam strudel makowy do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej białkiem formy. Przykrywam, zostawiam na 10 minut. Po tym czasie piekę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. I gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości