Babcia co roku piekła na święta strudel makowy. Z jej przepisu jest najlepszy
Mak, orzechy, miód, skórka pomarańczy, rodzynki... Czyż nie brzmi to jak połączenie idealne? Z tych i kilku innych składników powstaje pyszny strudel makowy, na którego co roku czekałem, jak na zbawienie. Dzisiaj muszę już wziąć sprawy w swoje ręce. Na szczęście przepis jest bardzo prosty!
05.12.2023 09:14
Strudel makowy to ciasto, które zjadamy właściwie tylko na święta Bożego Narodzenia. Z jednej strony jest to zupełnie niezrozumiałe, bo przysmak ten w niczym nie ustępuje "całorocznym" ciastom takim jak szarlotka czy beza. Z drugiej zaś strony dopatruję się w tym pozytywnych aspektów. Być może to dzięki temu co roku czekamy na strudel z wypiekami na twarzy i sprawia on jeszcze bardziej, że nie możemy się doczekać świąt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W mojej rodzinie strudel zawsze przygotowywała babcia. Dzisiaj to ja przejmuję to zadanie. Dysponując odpowiednim przepisem, nie jest to na szczęście takie trudne. Kupuję mak (nie gotową masę makową, bo nie przepadam za syropem glukozowo-fruktozowym) i biorę się do pracy. Oto jak ona przebiega.
Strudel makowy
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 300 g maku,
- 50 g drożdży świeżych,
- 250 ml mleka,
- 120 g margaryny,
- 6 jajek,
- 150 g cukru pudru,
- 200 g cukru,
- 50 g miodu,
- 60 g masła,
- 40 g bułki tartej,
- 100 g łuskanych orzechów włoskich,
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy,
- 50 g rodzynek,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Drożdże ucieram w jednym naczyniu z łyżką cukru pudru, trzema łyżkami podgrzanego mleka i łyżką mąki. Odstawiam do wyrośnięcia.
- Margarynę topię i schładzam. Mleko podgrzewam w rondelku. Jajka rozbijam i oddzielam żółtka od białek. Te pierwsze ucieram z pozostałym cukrem pudrem, a następnie dodaje do nich mąkę, mleko, odrobinę soli i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiam na jednolite ciasto, stopniowo dodając ostudzoną margarynę. Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam.
- Mak gotuje około 30 minut. Odcedzam, mielę trzykrotnie. Dodaje do rozpuszczonego w garnuszku miodu, cukru i masła. Razem podsmażam przez kilka minut i odstawiam do ostygnięcia. Dopiero później dodaję do masy makowej dwa białka jaj, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki, posiekane orzechy i bułkę tartą.
- Ciasto zagniatam i rozwałkowuję na prostokąt. Nawilżam je białkiem i smaruję masą makową. Uwaga - 2 centymetry przy każdym boku muszą pozostać puste.
- Z każdej strony zawijam brzegi do środka, a następnie całość zwijam w rulon.
- Wstawiam strudel makowy do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej białkiem formy. Przykrywam, zostawiam na 10 minut. Po tym czasie piekę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. I gotowe!