Babcia co roku piekła na święta strudel makowy. Z jej przepisu jest najlepszy

Mak, orzechy, miód, skórka pomarańczy, rodzynki... Czyż nie brzmi to jak połączenie idealne? Z tych i kilku innych składników powstaje pyszny strudel makowy, na którego co roku czekałem, jak na zbawienie. Dzisiaj muszę już wziąć sprawy w swoje ręce. Na szczęście przepis jest bardzo prosty!

Strudel makowy z tego przepisu zawsze wychodzi doskonałyStrudel makowy z tego przepisu zawsze wychodzi doskonały
Źródło zdjęć: © Canva

Strudel makowy to ciasto, które zjadamy właściwie tylko na święta Bożego Narodzenia. Z jednej strony jest to zupełnie niezrozumiałe, bo przysmak ten w niczym nie ustępuje "całorocznym" ciastom takim jak szarlotka czy beza. Z drugiej zaś strony dopatruję się w tym pozytywnych aspektów. Być może to dzięki temu co roku czekamy na strudel z wypiekami na twarzy i sprawia on jeszcze bardziej, że nie możemy się doczekać świąt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny śląski deser idealny na Barbórkę. Szpajza cytrynowa to prawdziwe cudo

W mojej rodzinie strudel zawsze przygotowywała babcia. Dzisiaj to ja przejmuję to zadanie. Dysponując odpowiednim przepisem, nie jest to na szczęście takie trudne. Kupuję mak (nie gotową masę makową, bo nie przepadam za syropem glukozowo-fruktozowym) i biorę się do pracy. Oto jak ona przebiega.

Strudel makowy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 g maku,
  • 50 g drożdży świeżych,
  • 250 ml mleka,
  • 120 g margaryny,
  • 6 jajek,
  • 150 g cukru pudru,
  • 200 g cukru,
  • 50 g miodu,
  • 60 g masła,
  • 40 g bułki tartej,
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich,
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy,
  • 50 g rodzynek,
  • sól.
Strudel makowy to moje ulubione świąteczne ciasto
Strudel makowy to moje ulubione świąteczne ciasto © Canva | PfeifferV

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże ucieram w jednym naczyniu z łyżką cukru pudru, trzema łyżkami podgrzanego mleka i łyżką mąki. Odstawiam do wyrośnięcia.
  2. Margarynę topię i schładzam. Mleko podgrzewam w rondelku. Jajka rozbijam i oddzielam żółtka od białek. Te pierwsze ucieram z pozostałym cukrem pudrem, a następnie dodaje do nich mąkę, mleko, odrobinę soli i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiam na jednolite ciasto, stopniowo dodając ostudzoną margarynę. Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam.
  3. Mak gotuje około 30 minut. Odcedzam, mielę trzykrotnie. Dodaje do rozpuszczonego w garnuszku miodu, cukru i masła. Razem podsmażam przez kilka minut i odstawiam do ostygnięcia. Dopiero później dodaję do masy makowej dwa białka jaj, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki, posiekane orzechy i bułkę tartą.
  4. Ciasto zagniatam i rozwałkowuję na prostokąt. Nawilżam je białkiem i smaruję masą makową. Uwaga - 2 centymetry przy każdym boku muszą pozostać puste.
  5. Z każdej strony zawijam brzegi do środka, a następnie całość zwijam w rulon.
  6. Wstawiam strudel makowy do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej białkiem formy. Przykrywam, zostawiam na 10 minut. Po tym czasie piekę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. I gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć