PrzepisBoże NarodzeniePrzepis na barszcz Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Sekretny składnik zmienia wszystko

Przepis na barszcz Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Sekretny składnik zmienia wszystko

Wigilijny barszcz Lucyny Ćwierczakiewiczowej jest genialny w swojej prostocie. Znana kulinarna ekspertka proponowała, by zupę wzbogacić mocniejszym akcentem. Zobacz przepis z XIX wieku.

Zobacz, jak przygotować najlepszy barszcz wigilijny
Zobacz, jak przygotować najlepszy barszcz wigilijny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.12.2023 07:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zaskocz gości genialnym wigilijnym barszczem. Poniższy przepis pochodzi z książki kucharskiej wydanej u schyłku XIX wieku. Autorka receptury jest Lucyna Ćwierczakiewiczowa, znana autorka książek kucharskich żyjąca w latach 1826-1901. Dzisiaj podkreśla się, że Ćwierczakiewiczowa posiadała nowoczesne, jak na swoje czasy, poglądy na kwestie np. higieny, czystości i zdrowia. Dodatkowy walor realizmu i autentyczności jej poradom dodawał fakt odwoływania się do opinii znanych i cenionych warszawskich autorytetów medycznych (i nie tylko).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijny barszcz. Receptura z XIX wieku

Lucyna Ćwierczakiewiczowa to jedna z najbardziej znanych autorek książek kucharskich i poradników traktujących o prowadzeniu gospodarstwa domowego w XIX wieku. Jej książka pt. "365 obiadów za pięć złotych" doczekała się aż 20 wydań. Kucharka w publikacjach dzieli się również przepisami na potrawy świąteczne, m.in. czerwony barszcz. Według ekspertki do zupy warto dodać kieliszek czerwonego wina, nie obędzie się również bez dobrej jakości zakwasu. Jak go przygotować?

"Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym kwasie burakowym. I tak: chcąc miéć dobry kwas domowy, bierze się pewna ilość ćwikłowych buraków, płócze, obiera najstaranniéj, większe przekrawa na połowę, kładzie w dzieżkę, lub garnek gliniany duży i nalewa przegotowaną, ostudzoną zaledwie wolną, miękką wodą. Postawić to w ciepłém miejscu, naprzykład w kuchni, a za cztery, pięć lub najdaléj sześć dni, barszcz będzie zdatny do użycia, wtedy należy go zaraz wynieść do piwnicy, żeby daléj nie fermentował i dłużéj w zimnie zachował swą świeżość" - możemy przeczytać w książce "365 obiadów za 5 złotych" autorstwa Ćwierczakiewiczowej.
Ćwierczakiewiczowa Lucyna (1829-1901); "365 obiadów za pięć złotych 1873"
Ćwierczakiewiczowa Lucyna (1829-1901); "365 obiadów za pięć złotych 1873"© Biblioteka Narodowa | domena publiczna

Wigilijny barszcz Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Przepis

Składniki:

  • 10 dag suszonych grzybów,
  • włoszczyzna,
  • 4 buraki,
  • ziarna pieprzu,
  • liście laurowe,
  • szklanka zakwasu buraczanego,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • cukier,
  • sól,
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina.

Przygotowanie:

  1. Grzyby namocz w wodzie. Odstaw je na kilka godzin.
  2. Włoszczyznę obierz i pokrój w ćwiartki.
  3. Warzywa zalej wodą (3 l), następnie dodaj grzyby z wodą po moczeniu. Zagotuj całość.
  4. Dodaj sól, ziarna pieprzu i liście laurowe do smaku. Gotuj jeszcze 30 minut.
  5. Buraki umyj i zetrzyj na tarce. Dodaj je do przygotowanego wywaru.
  6. Dodaj zakwas, wino, cukier i czosnek.
  7. Trzymaj na małym ogniu (tylko, by utrzymywać ciepło) przez ok. 3 godziny.