PoradySuszone grzyby do zupy. Nie zapomnij o jednym, bo będą gorzkie

Suszone grzyby do zupy. Nie zapomnij o jednym, bo będą gorzkie

Gorzka grzybowa od suszonych grzybów? Jest na to patent
Gorzka grzybowa od suszonych grzybów? Jest na to patent
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
29.11.2023 13:43, aktualizacja: 20.03.2024 15:05

Suszone grzyby to nieodłączny element tradycyjnej wigilijnej kolacji. Z nich przygotowuje się pyszne sosy, pierogi, zupy i inne dania. Jednak suszone grzyby mają jedną wadę - mogą być gorzkie. Co zrobić z tym fantem? Oto kilka sprawdzonych patentów.

Najlepiej, jeśli korzystamy z własnych zbiorów. Jeśli jednak po suszone grzyby wybierasz się do sklepu, pamiętaj, by sięgać po grzyby suche, twarde, ciemnobrązowe i pachnące. Unikaj tych wilgotnych, miękkich, zielonkawych lub pleśniawych. Nie kupuj też grzybów zbyt drobno pokrojonych, bo mogą być zanieczyszczone piaskiem lub ziemią. A więc, mamy już grzyby. Co dalej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić, żeby suszone grzyby nie był gorzkie?

Wiele zależy do tego, w czym suszone grzyby będą moczone. Niektórzy radzą namaczać grzyby w zimnej wodzie, inni w ciepłej, a jeszcze inni w mleku. Najlepiej jest jednak użyć wody mineralnej niegazowanej lub przegotowanej, bo zawiera mniej chloru i innych związków, które mogą wpływać na smak grzybów. Do wody warto dodać cebulę pokrojoną na ćwiartki i dwa liście laurowe. Cebula wchłonie gorycz i podkreśli smak grzybów, podobnie jak liście laurowe.

Po namoczeniu grzyby należy odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy je w nowej, czystej wodzie, bez dodatku soli, cukru, octu czy innych przypraw. Można dodać tylko liść laurowy i ziele angielskie, które podkreślą aromat grzybów. Grzyby gotujemy do miękkości, co może zająć od 30 minut do godziny, w zależności od gatunku i wielkości grzybów.

Co zrobić, żeby suszone grzyby nie był gorzkie?
Co zrobić, żeby suszone grzyby nie był gorzkie?© Pixabay

Co zrobić, kiedy suszone grzyby są gorzkie?

Chcąc zneutralizować goryczkę grzybów w zupie grzybowej, można dodać do niej śmietanę, masło lub mąkę (najlepiej kukurydzianą lub ziemniaczaną). W przypadku farszu pomóc powinna słodka, podsmażona cebula lub rozkłócone jajko. Możesz też dosypać bułki tartej, dodać drobno posiekane jajko na twardo lub trochę ugotowanych ziemniaków.

Pamiętaj również, że suszone grzyby mają intensywny smak, dlatego nie trzeba ich mocno doprawiać. Wystarczy sól, pieprz, majeranek i ewentualnie czosnek. Nie należy używać sosu sojowego, musztardy, ketchupu czy innych mocnych sosów, które zagłuszą naturalny aromat grzybów.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także