Suszone grzyby do zupy. Nie zapomnij o jednym, bo będą gorzkie

Suszone grzyby to nieodłączny element tradycyjnej wigilijnej kolacji. Z nich przygotowuje się pyszne sosy, pierogi, zupy i inne dania. Jednak suszone grzyby mają jedną wadę - mogą być gorzkie. Co zrobić z tym fantem? Oto kilka sprawdzonych patentów.

Suszone grzyby do zupy. Nie zapomnij o jednym, bo będą gorzkieGorzka grzybowa od suszonych grzybów? Jest na to patent
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Najlepiej, jeśli korzystamy z własnych zbiorów. Jeśli jednak po suszone grzyby wybierasz się do sklepu, pamiętaj, by sięgać po grzyby suche, twarde, ciemnobrązowe i pachnące. Unikaj tych wilgotnych, miękkich, zielonkawych lub pleśniawych. Nie kupuj też grzybów zbyt drobno pokrojonych, bo mogą być zanieczyszczone piaskiem lub ziemią. A więc, mamy już grzyby. Co dalej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Co zrobić, żeby suszone grzyby nie był gorzkie?

Wiele zależy do tego, w czym suszone grzyby będą moczone. Niektórzy radzą namaczać grzyby w zimnej wodzie, inni w ciepłej, a jeszcze inni w mleku. Najlepiej jest jednak użyć wody mineralnej niegazowanej lub przegotowanej, bo zawiera mniej chloru i innych związków, które mogą wpływać na smak grzybów. Do wody warto dodać cebulę pokrojoną na ćwiartki i dwa liście laurowe. Cebula wchłonie gorycz i podkreśli smak grzybów, podobnie jak liście laurowe.

Po namoczeniu grzyby należy odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy je w nowej, czystej wodzie, bez dodatku soli, cukru, octu czy innych przypraw. Można dodać tylko liść laurowy i ziele angielskie, które podkreślą aromat grzybów. Grzyby gotujemy do miękkości, co może zająć od 30 minut do godziny, w zależności od gatunku i wielkości grzybów.

Co zrobić, żeby suszone grzyby nie był gorzkie?
Co zrobić, żeby suszone grzyby nie był gorzkie? © Pixabay

Co zrobić, kiedy suszone grzyby są gorzkie?

Chcąc zneutralizować goryczkę grzybów w zupie grzybowej, można dodać do niej śmietanę, masło lub mąkę (najlepiej kukurydzianą lub ziemniaczaną). W przypadku farszu pomóc powinna słodka, podsmażona cebula lub rozkłócone jajko. Możesz też dosypać bułki tartej, dodać drobno posiekane jajko na twardo lub trochę ugotowanych ziemniaków.

Pamiętaj również, że suszone grzyby mają intensywny smak, dlatego nie trzeba ich mocno doprawiać. Wystarczy sól, pieprz, majeranek i ewentualnie czosnek. Nie należy używać sosu sojowego, musztardy, ketchupu czy innych mocnych sosów, które zagłuszą naturalny aromat grzybów.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia