Nie popełniaj błędu przy przechowywaniu suszonych grzybów. Inaczej będą do wywalenia

Grzyby w pocie czoła zebrane? Skrzętne i dokładne suszenie też już za tobą? Doskonale! Teraz czas na poznanie zasad prawidłowego przechowywania suszonych grzybów. Szkoda by było, gdyby cała ta praca poszła na marne, a tak się niechybnie stanie, jeśli popełnisz jeden drobny błąd.

Suszone grzyby szybko się zepsują, jeśli będziesz je przechowywał w zły sposóbSuszone grzyby szybko się zepsują, jeśli będziesz je przechowywał w zły sposób
Źródło zdjęć: © canva.com

Grzyby to specyficzny produkt spożywczy, z którym — na żadnym etapie — nie można sobie pozwolić na eksperymenty. Leśnicy i grzybiarze co i rusz powtarzają, że nawet najmniejsze wątpliwości powinny być wystarczającym argumentem do tego, by zrezygnować z zebrania i zjedzenia danego grzyba. Podobne ograniczenia dotyczą ich suszenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Najważniejsze zasady suszenia grzybów

Tak naprawdę nieistotne jest to, czy zebrane w lesie grzyby chcesz ususzyć, zamarynować czy, dajmy na to, przerobić na sos. Pierwsza zasada jest uniwersalna i nie wolno ci nigdy o niej zapomnieć: leśne zbiory zawsze najpierw przebieramy. Specjaliści polecają zrobić to już w ciągu dwóch godzin od przyniesienia grzybów do domu. Zwłoka nie jest tu wskazana, bo później ewentualne robaczki mogą urządzić sobie małe tournée po grzybach, a listki i piasek staną się trudne do usunięcia.

Zasada druga to prawidłowe oczyszczanie. Zebranych grzybów nie myjemy! Przecieramy je przy pomocy pędzelka, szmatki czy delikatnie zmoczonej gąbki. Pamiętaj, że wilgoć sprawi, że grzyby będą się dłużej suszyły, a sam proces będzie utrudniony.

Zasada trzecia i ostatnia to pokrojenie grzybów. Wszystkie powinny być mniej więcej tej samej wielkości. Mniejsze grzyby można suszyć w całości, większe — należy pokroić. Jeśli używasz grzybów o kleistych kapeluszach (na przykład maślaków), musisz je przed suszeniem obrać.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Gdyby przyszło ci do głowy przechowywanie suszonych grzybów w torebce foliowej, to prosimy — w imię tych wszystkich przyszłych potraw, które z nich zrobisz, porzuć ten pomysł. Folia sprawi, że w grzybach może pojawić się wilgoć. Nie musimy chyba tłumaczyć, że to oznacza katastrofę.

Suszone grzyby będziesz mógł wykorzystać na wiele różnych sposobów
Suszone grzyby będziesz mógł wykorzystać na wiele różnych sposobów © canva.com

Do przechowywania suszonych grzybów najlepiej użyć metalowego lub szklanego pojemnika. Co prawda plastikowe również spełnią swoją funkcję, ale prawdopodobnie przesiąkną zapachem grzybów na tyle mocno, że już nigdy więcej ich nie użyjesz. Znacznie lepszym pomysłem jest więc sięgnięcie po zwykły (chociaż czysty i wyparzony) słoik. Nie zapomnij go później porządnie zakręcić i ustawić w ciemnym miejscu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej