WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

W Gdańsku się nią zajadają. Sekretem są rarytasy z lasu

Ta zupa ponoć cieszy się w Gdańsku sporym powodzeniem, chociaż jeśli o skalę ogólnokrajową chodzi, niewiele osób o niej słyszało. Szczerze przyznajemy, że my również. A ponieważ kochamy nowości, to kiedy tylko zobaczyliśmy przepis, wiedzieliśmy już, jaką potrawę ugotujemy w ten weekend. Pozostaje tylko zaopatrzyć się w... suszone grzyby.

Gdańska polewka - słyszałeś o tej zupie?Gdańska polewka to zupa, którą mało kto zna
Źródło zdjęć: © canva.com

Nadmorski dział kuchni polskiej jeszcze nie raz nas zaskoczy. Nie tak dawno temu zachwycaliśmy się prażnicą, czyli kaszubską jajecznicą z węgorzem. Nasze najnowsze odkrycie to natomiast gdańska polewka — zupa jedyna w swoim rodzaju, której składniki mogą cię zdziwić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Prince Polo. Smak inspirowany kultowymi wafelkami zachwyci wszystkich gości

Gdańska polewka zakłada stworzenie aromatycznego bulionu z kilku produktów, z których najbardziej charakterystyczne to suszone grzyby i kiełbasa. Ciekawe połączenie, prawda? Wszystko wskazuje na to, że właśnie teraz jest najlepszy czas na ugotowanie tej potrawy, bo wiele osób znalezione w lesie okazy zdążyło już ususzyć. Jeśli jesteś jedną z nich, i nie do końca wiedziałeś, na co przeznaczyć zbiory grzybów, to polecamy stworzyć z nich gdańską polewkę. Satysfakcja gwarantowana!

Gdańska polewka

Składniki:

  • 500 ml zakwasu na żur,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 250 g suszonych grzybów,
  • 2 pęta kiełbasy myśliwskiej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • smalec do smażenia,
  • sól, pieprz.
Gdańska polewka to suszone grzyby i kiełbasa w aromatycznym bulionie
Gdańska polewka to suszone grzyby i kiełbasa w aromatycznym bulionie © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Jak zawsze w przypadku gotowania dań z suszonych grzybów, pierwsze kroki musisz poczynić już dzień wcześniej. Suszone grzyby zamocz w ciepłej wodzie i pozostaw je w niej na całą noc.
  2. Następnego dnia całą zawartość miski przelej do garnka. Gotuj grzyby do miękkości, odcedź i pokrój w mniejsze kawałki.
  3. Przygotuj pozostałe składniki. Cebule i ząbki czosnku pokrój w cienkie piórka, a kiełbasę w plastry. Najpierw na rozgrzanym smalcu zeszklij cebule, następnie dodaj do nich kiełbasę, a na koniec czosnek. Wymieszaj i podsmażaj całość przez kilka minut.
  4. Przygotowane składniki dodaj do bulionu i zagotuj. Dodaj zakwas, zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut.
  5. Po tym czasie dorzuć do zupy również grzyby. Po chwili możesz już zabielić zupę śmietaną i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę