Szybko znika z talerzy. Wigilijna kapusta Magdy Gessler
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć postnej kapusty z grzybami. Magda Gessler ma na nią swój przepis, dzięki któremu smakuje nieziemsko pysznie. Gwiazda stawia na nietypowe dodatki.
06.12.2023 | aktual.: 06.12.2023 11:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kapusta z grzybami, nazywana też wigilijnym bigosem, to bezmięsny przysmak, który urozmaici świąteczną kolację. Jego podstawą są oczywiście kiszona kapusta oraz leśne grzyby, jednak Magda Gessler robi ją nieco inaczej. Tak przygotowane danie to świetna eksplozja starannie dobranych smaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kapusta wigilijna Magdy Gessler
Znana restauratorka i gwiazda stacji TVN tradycyjną postną kapustę wzbogaca o dodatek pigwy oraz jabłka. Pigwa, nazywana polską cytryną, to prawdziwa bomba witaminowa, która w smaku przypomina nieco cierpkie połączeniu jabłka oraz gruszki. W kapuście wigilijnej Magdy Gessler ląduje również szara reneta. Słodycz jabłka z kolei przełamuje kwaśny smak dania.
Zobacz także
Nie mogło zabraknąć również kminku. Nie tylko podkreśla on smak, ale również pomaga w trawieniu ciężkostrawnych potraw, takich jak kapusta z grzybami.
Składniki:
- 50 g suszonych prawdziwków,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 4 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego,
- 1 jabłko złota reneta,
- 4 owoce pigwy,
- 2 cebule,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw na noc.
- Następnego dnia ugotuj je w wodzie, odcedź i odstaw do wystudzenia. Gdy już ostygną, pokrój je w mniejsze kawałki.
- Kiszoną kapustę posiekaj, ale nie płucz - to pozbawiłoby ją smaku.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i wrzuć na niego posiekaną kapustę oraz grzyby. Podsmażaj przez kilka minut.
- Cebulę obierz i podsmaż w całości na 1 łyżce oleju.
- Jabłko umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Dorzuć do kapusty z grzybami.
- Dodaj również pigwę (w całości), kminek oraz obsmażoną cebulę.
- Duś całość przez kilka minut. Dopraw cukrem oraz solą. Spróbuj najpierw kapusty, aby zobaczyć, ile przypraw należy dodać.
- Duś całość przez 40 minut na małym ogniu.
- Po tym czasie odstaw kapustę na 3 dni i potem znów duś. Powtarzaj to przez 2-3 dni.
- Na koniec wyjmij cebulę.
Tak przygotowaną kapustę można rozmrozić i odgrzać przed wigilią lub podać na świeżo. Smacznego!