Szybko znika z talerzy. Wigilijna kapusta Magdy Gessler

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć postnej kapusty z grzybami. Magda Gessler ma na nią swój przepis, dzięki któremu smakuje nieziemsko pysznie. Gwiazda stawia na nietypowe dodatki.

Kapusta wigilijna Magdy GesslerKapusta wigilijna Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | -lvinst-, Magda Gessler
Ewa Malinowska

Kapusta z grzybami, nazywana też wigilijnym bigosem, to bezmięsny przysmak, który urozmaici świąteczną kolację. Jego podstawą są oczywiście kiszona kapusta oraz leśne grzyby, jednak Magda Gessler robi ją nieco inaczej. Tak przygotowane danie to świetna eksplozja starannie dobranych smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Kapusta wigilijna Magdy Gessler

Znana restauratorka i gwiazda stacji TVN tradycyjną postną kapustę wzbogaca o dodatek pigwy oraz jabłka. Pigwa, nazywana polską cytryną, to prawdziwa bomba witaminowa, która w smaku przypomina nieco cierpkie połączeniu jabłka oraz gruszki. W kapuście wigilijnej Magdy Gessler ląduje również szara reneta. Słodycz jabłka z kolei przełamuje kwaśny smak dania.

Kapusta wigilijna
Kapusta wigilijna © Canva | rlat

Nie mogło zabraknąć również kminku. Nie tylko podkreśla on smak, ale również pomaga w trawieniu ciężkostrawnych potraw, takich jak kapusta z grzybami.

Składniki:

  • 50 g suszonych prawdziwków,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 4 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego,
  • 1 jabłko złota reneta,
  • 4 owoce pigwy,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw na noc.
  2. Następnego dnia ugotuj je w wodzie, odcedź i odstaw do wystudzenia. Gdy już ostygną, pokrój je w mniejsze kawałki.
  3. Kiszoną kapustę posiekaj, ale nie płucz - to pozbawiłoby ją smaku.
  4. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i wrzuć na niego posiekaną kapustę oraz grzyby. Podsmażaj przez kilka minut.
  5. Cebulę obierz i podsmaż w całości na 1 łyżce oleju.
  6. Jabłko umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Dorzuć do kapusty z grzybami.
  7. Dodaj również pigwę (w całości), kminek oraz obsmażoną cebulę.
  8. Duś całość przez kilka minut. Dopraw cukrem oraz solą. Spróbuj najpierw kapusty, aby zobaczyć, ile przypraw należy dodać.
  9. Duś całość przez 40 minut na małym ogniu.
  10. Po tym czasie odstaw kapustę na 3 dni i potem znów duś. Powtarzaj to przez 2-3 dni.
  11. Na koniec wyjmij cebulę.

Tak przygotowaną kapustę można rozmrozić i odgrzać przed wigilią lub podać na świeżo. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok