Mój teść robi bigos, którego nie trzeba gotować. Wrzuca składniki do gara i czeka
Lubisz domowej roboty bigos i często robisz go w swojej kuchni? Ale czy wiesz, że wcale nie trzeba go gotować? Wykorzystaj dzisiejszą alternatywę, a z pewnością nie pożałujesz!
09.12.2023 14:05
Myśląc o zimowym menu, od razu na myśl przychodzi domowy bigos, który nie dość, że jest mega smaczny i pożywny, to jeszcze skutecznie rozgrzewa nawet w najmroźniejsze dni. To pyszne danie często gości też na świątecznych stołach i nie ma co ukrywać, praktycznie za każdym razem znika z półmiska jako pierwsze.
A wszystko to zasługa niezwykłej kombinacji smakowej oraz aromatycznych przypraw. Już od samego pisania zrobiłam się głodna, dlatego od razu przechodzę do szczegółów. Dziś podpowiem ci, jak zrobić domowy bigos w szybszy i prostszy sposób. Zaoszczędzony czas i energię będziesz mógł poświęcić swoim bliskim. Prawda, że to genialne rozwiązanie?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy bigos w nowym wydaniu
Dzisiejsza inspiracja to sprawdzony patent mojego teścia, który zamiast gotować bigos na kuchence, stawia na zupełnie inne rozwiązanie. Otóż miesza on ze sobą wszystkie składniki w garnku i wkłada je do piekarnika.
I tak naprawdę jego praca kończy się w tym miejscu. Całą resztą zajmuję się piekarnik. Jak więc sam widzisz, prościej i szybciej się już nie da. To jednak nie wszystko. Oczywiście pieczenie bigosu w piekarniku ma inne zalety. W tym miejscu należy wspomnieć, o tym, że mięso, po takim pieczeniu będzie idealnie miękkie i delikatne. Długie pieczenie wpłynie też korzystnie na smak oraz aromat całego dania. Będzie ono jeszcze lepsze pod każdym względem!
Jak zrobić bigos w pieczonej wersji?
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 400 g łopatki wieprzowej,
- 200 g boczku,
- 250 g kiełbasy,
- 1 cebula,
- 2 jabłka,
- 1,5 marchewki,
- 2 garści suszonych śliwek,
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- ¾ szkl. domowego bulionu,
- przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarenka jałowca, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżka soli, ¾ łyżki pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od podzielenia na mniejsze kawałki mięsa, warzyw oraz owoców.
- Następnie zajmij się kapustą kiszoną. Najpierw przepłucz ją pod bieżącą wodą, po czym przełóż do garnka, który można spokojnie wstawić do piekarnika. Do naczynia dorzuć też takie przyprawy jak: liście laurowe, jałowiec oraz ziele angielskie. Nie zapomnij również o suszonych śliwkach.
- Na patelni podsmaż przez chwilę cebulę. Kiedy nabierze złocistych rumieńców, wrzuć do środka marchewkę, kiełbasę oraz boczek. Po kilku minutach smażenia przerzuć mieszankę do garnka z kapustą.
- Na koniec na patelni podsmaż łopatkę wieprzową. Kiedy i ona będzie gotowa, wrzuć ją do garnka z pozostałymi składnikami.
- Do garnka dodaj również kawałki jabłek, sól, pieprz, domowy bulion oraz koncentrat pomidorowy.
- Zawartość garnka dobrze przemieszaj, po czym wstaw do rozgrzanego piekarnika na 3 godziny. Urządzenie ma pracować w temp. 160 stopni Celsjusza.
- Gotowy bigos serwuj na ciepło, najlepiej z dodatkiem pieczywa domowej roboty. Smacznego!