Mój teść robi bigos, którego nie trzeba gotować. Wrzuca składniki do gara i czeka

Lubisz domowej roboty bigos i często robisz go w swojej kuchni? Ale czy wiesz, że wcale nie trzeba go gotować? Wykorzystaj dzisiejszą alternatywę, a z pewnością nie pożałujesz!

Bigos w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebieniaBigos w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JackF
Marzena Pęcak

Myśląc o zimowym menu, od razu na myśl przychodzi domowy bigos, który nie dość, że jest mega smacznypożywny, to jeszcze skutecznie rozgrzewa nawet w najmroźniejsze dni. To pyszne danie często gości też na świątecznych stołach i nie ma co ukrywać, praktycznie za każdym razem znika z półmiska jako pierwsze

A wszystko to zasługa niezwykłej kombinacji smakowej oraz aromatycznych przypraw. Już od samego pisania zrobiłam się głodna, dlatego od razu przechodzę do szczegółów. Dziś podpowiem ci, jak zrobić domowy bigos w szybszyprostszy sposób. Zaoszczędzony czas i energię będziesz mógł poświęcić swoim bliskim. Prawda, że to genialne rozwiązanie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Domowy bigos w nowym wydaniu

Dzisiejsza inspiracja to sprawdzony patent mojego teścia, który zamiast gotować bigos na kuchence, stawia na zupełnie inne rozwiązanie. Otóż miesza on ze sobą wszystkie składniki w garnku i wkłada je do piekarnika

I tak naprawdę jego praca kończy się w tym miejscu. Całą resztą zajmuję się piekarnik. Jak więc sam widzisz, prościej i szybciej się już nie da. To jednak nie wszystko. Oczywiście pieczenie bigosu w piekarniku ma inne zalety. W tym miejscu należy wspomnieć, o tym, że mięso, po takim pieczeniu będzie idealnie miękkiedelikatne. Długie pieczenie wpłynie też korzystnie na smak oraz aromat całego dania. Będzie ono jeszcze lepsze pod każdym względem!

Domowy bigos świetnie wpisuje się w zimowe menu
Domowy bigos świetnie wpisuje się w zimowe menu © Adobe Stock | JackF

Jak zrobić bigos w pieczonej wersji?

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 400 g łopatki wieprzowej,
  • 200 g boczku,
  • 250 g kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 2 jabłka,
  • 1,5 marchewki,
  • 2 garści suszonych śliwek,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • ¾ szkl. domowego bulionu,
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarenka jałowca, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżka soli, ¾ łyżki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od podzielenia na mniejsze kawałki mięsa, warzyw oraz owoców
  2. Następnie zajmij się kapustą kiszoną. Najpierw przepłucz ją pod bieżącą wodą, po czym przełóż do garnka, który można spokojnie wstawić do piekarnika. Do naczynia dorzuć też takie przyprawy jak: liście laurowe, jałowiec oraz ziele angielskie. Nie zapomnij również o suszonych śliwkach
  3. Na patelni podsmaż przez chwilę cebulę. Kiedy nabierze złocistych rumieńców, wrzuć do środka marchewkę, kiełbasę oraz boczek. Po kilku minutach smażenia przerzuć mieszankę do garnka z kapustą. 
  4. Na koniec na patelni podsmaż łopatkę wieprzową. Kiedy i ona będzie gotowa, wrzuć ją do garnka z pozostałymi składnikami. 
  5. Do garnka dodaj również kawałki jabłek, sól, pieprz, domowy bulion oraz koncentrat pomidorowy
  6. Zawartość garnka dobrze przemieszaj, po czym wstaw do rozgrzanego piekarnika na 3 godziny. Urządzenie ma pracować w temp. 160 stopni Celsjusza
  7. Gotowy bigos serwuj na ciepło, najlepiej z dodatkiem pieczywa domowej roboty. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"