Mój teść robi bigos, którego nie trzeba gotować. Wrzuca składniki do gara i czeka

Lubisz domowej roboty bigos i często robisz go w swojej kuchni? Ale czy wiesz, że wcale nie trzeba go gotować? Wykorzystaj dzisiejszą alternatywę, a z pewnością nie pożałujesz!

Bigos w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia
Bigos w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JackF

09.12.2023 14:05

Myśląc o zimowym menu, od razu na myśl przychodzi domowy bigos, który nie dość, że jest mega smacznypożywny, to jeszcze skutecznie rozgrzewa nawet w najmroźniejsze dni. To pyszne danie często gości też na świątecznych stołach i nie ma co ukrywać, praktycznie za każdym razem znika z półmiska jako pierwsze

A wszystko to zasługa niezwykłej kombinacji smakowej oraz aromatycznych przypraw. Już od samego pisania zrobiłam się głodna, dlatego od razu przechodzę do szczegółów. Dziś podpowiem ci, jak zrobić domowy bigos w szybszyprostszy sposób. Zaoszczędzony czas i energię będziesz mógł poświęcić swoim bliskim. Prawda, że to genialne rozwiązanie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy bigos w nowym wydaniu

Dzisiejsza inspiracja to sprawdzony patent mojego teścia, który zamiast gotować bigos na kuchence, stawia na zupełnie inne rozwiązanie. Otóż miesza on ze sobą wszystkie składniki w garnku i wkłada je do piekarnika

I tak naprawdę jego praca kończy się w tym miejscu. Całą resztą zajmuję się piekarnik. Jak więc sam widzisz, prościej i szybciej się już nie da. To jednak nie wszystko. Oczywiście pieczenie bigosu w piekarniku ma inne zalety. W tym miejscu należy wspomnieć, o tym, że mięso, po takim pieczeniu będzie idealnie miękkiedelikatne. Długie pieczenie wpłynie też korzystnie na smak oraz aromat całego dania. Będzie ono jeszcze lepsze pod każdym względem!

Domowy bigos świetnie wpisuje się w zimowe menu
Domowy bigos świetnie wpisuje się w zimowe menu© Adobe Stock | JackF

Jak zrobić bigos w pieczonej wersji?

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 400 g łopatki wieprzowej,
  • 200 g boczku,
  • 250 g kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 2 jabłka,
  • 1,5 marchewki,
  • 2 garści suszonych śliwek,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • ¾ szkl. domowego bulionu,
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarenka jałowca, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżka soli, ¾ łyżki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od podzielenia na mniejsze kawałki mięsa, warzyw oraz owoców
  2. Następnie zajmij się kapustą kiszoną. Najpierw przepłucz ją pod bieżącą wodą, po czym przełóż do garnka, który można spokojnie wstawić do piekarnika. Do naczynia dorzuć też takie przyprawy jak: liście laurowe, jałowiec oraz ziele angielskie. Nie zapomnij również o suszonych śliwkach
  3. Na patelni podsmaż przez chwilę cebulę. Kiedy nabierze złocistych rumieńców, wrzuć do środka marchewkę, kiełbasę oraz boczek. Po kilku minutach smażenia przerzuć mieszankę do garnka z kapustą. 
  4. Na koniec na patelni podsmaż łopatkę wieprzową. Kiedy i ona będzie gotowa, wrzuć ją do garnka z pozostałymi składnikami. 
  5. Do garnka dodaj również kawałki jabłek, sól, pieprz, domowy bulion oraz koncentrat pomidorowy
  6. Zawartość garnka dobrze przemieszaj, po czym wstaw do rozgrzanego piekarnika na 3 godziny. Urządzenie ma pracować w temp. 160 stopni Celsjusza
  7. Gotowy bigos serwuj na ciepło, najlepiej z dodatkiem pieczywa domowej roboty. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie