Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują

Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują

Już od samego patrzenia można zgłodnieć
Już od samego patrzenia można zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
09.12.2023 09:27

Dziś przychodzę z genialnym pomysłem na smaczny obiad dla całej rodziny. Będzie smacznie, ciekawe i oryginalnie jednocześnie!

Uwielbiam rodzimą kuchnię, bo można znaleźć w niej całą masę genialnych receptur. Duży wkład na typ polu ma również kuchnia lokalna. A skoro o niej już mowa, nie sposób nie wspomnieć o śląskiej kuchni. Skrywa ona wiele smacznych kęsków, które warto spróbować jak najszybciej. 

Nie inaczej jest również w przypadku dzisiejszego przepisu. Już za moment dowiesz się, jak przygotować niesamowite jaskółcze gniazdka w aromatycznym i kremowym sosie. Już od samego pisania robię się głodna, dlatego od razu przechodzę do sedna sprawy!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawy obiad? Jaskółcze gniazda spiszą się w tej roli idealnie!

Składniki:

  • 4 plastry wędzonego boczku,
  • 4 ugotowane jajka,
  • 4 plastry schabu wieprzowego o grubości 2 cm,
  • 4 łyżeczki musztardy,
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • 1/2 cebuli,
  • 60 g masła,
  • 2 liście laurowe,
  • 4-5 szt. ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • około 500 ml wody,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania jajek. Następnie każde ostudzone i obrane jajko owijam szczelnie plastrami boczku. Tak przygotowane jajka odkładam na bok, po czym przechodzę do kolejnego etapu pracy nad przepisem. 

Najpierw przygotowuję jajka
Najpierw przygotowuję jajka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Teraz przechodzę do pracy ze schabem. Najpierw dzielę go na plastry o grubości 2 cm. Każdy kawałek mięsa rozbijam przy pomocy tłuczka do mięsa. Nie zapominam również o doprawieniu schabu solą i pieprzem. 

Każdy kawałek mięsa doprawiam do smaku
Każdy kawałek mięsa doprawiam do smaku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W centralnej części każdego schabu rozprowadzam część przecieru pomidorowego oraz musztardę. Bezpośrednio na składnikach rozsypuję dodatkowo posiekaną cebulę. Ostatnim elementem, jaki ma się znaleźć w konstrukcji, są wcześniej przygotowane jajka otulone boczkiem. 

Na każdym kawałku mięsa umieszam ugotowane jajka z boczkiem
Na każdym kawałku mięsa umieszam ugotowane jajka z boczkiem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Wystające elementy mięsa składam do środka, tworząc małą kulkę. Całą konstrukcję zabezpieczam przy pomocy sznurka wędliniarskiego

Czas zabezpieczyć całą konstrukcję
Czas zabezpieczyć całą konstrukcję© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tak przygotowane mięsne kęski podsmażam następnie na dobrze rozgrzanejnatłuszczonej patelni. Mięso podsmażam z każdej strony po kilka minut, aż nabierze złocistych rumieńców. 

Czas podsmażyć mięsne kawałki
Czas podsmażyć mięsne kawałki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Następnie do garnka ze schabem dodaję liście laurowe oraz kilka sztuk ziela angielskiego. Nie zapominam też o wodzie. Tak przygotowane danie gotuję pod przykryciem przez 20 minut

Mieszankę duszę pod przykryciem przez 20 minut
Mieszankę duszę pod przykryciem przez 20 minut© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Po tym czasie wyjmuję mięso z garnka. Następnie dzielę każdy kawałek na pół. 

Roladki schabowe dzielę na pół
Roladki schabowe dzielę na pół© Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Mieszankę z garnka zagęszczam przy pomocy 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z ½ szkl. wody. Składniki łączę przy pomocy kuchennej rózgi

Czas zagęścić sos
Czas zagęścić sos© Licencjodawca | Pyszności

Krok 9. Po zagęszczeniu sosu, do garnka znowu wkładam schab z dodatkami. Całość posypuję świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także