Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują
Dziś przychodzę z genialnym pomysłem na smaczny obiad dla całej rodziny. Będzie smacznie, ciekawe i oryginalnie jednocześnie!
09.12.2023 09:27
Uwielbiam rodzimą kuchnię, bo można znaleźć w niej całą masę genialnych receptur. Duży wkład na typ polu ma również kuchnia lokalna. A skoro o niej już mowa, nie sposób nie wspomnieć o śląskiej kuchni. Skrywa ona wiele smacznych kęsków, które warto spróbować jak najszybciej.
Nie inaczej jest również w przypadku dzisiejszego przepisu. Już za moment dowiesz się, jak przygotować niesamowite jaskółcze gniazdka w aromatycznym i kremowym sosie. Już od samego pisania robię się głodna, dlatego od razu przechodzę do sedna sprawy!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szukasz pomysłu na ciekawy obiad? Jaskółcze gniazda spiszą się w tej roli idealnie!
Składniki:
- 4 plastry wędzonego boczku,
- 4 ugotowane jajka,
- 4 plastry schabu wieprzowego o grubości 2 cm,
- 4 łyżeczki musztardy,
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- 1/2 cebuli,
- 60 g masła,
- 2 liście laurowe,
- 4-5 szt. ziela angielskiego,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- około 500 ml wody,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania jajek. Następnie każde ostudzone i obrane jajko owijam szczelnie plastrami boczku. Tak przygotowane jajka odkładam na bok, po czym przechodzę do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Krok 2. Teraz przechodzę do pracy ze schabem. Najpierw dzielę go na plastry o grubości 2 cm. Każdy kawałek mięsa rozbijam przy pomocy tłuczka do mięsa. Nie zapominam również o doprawieniu schabu solą i pieprzem.
Krok 3. W centralnej części każdego schabu rozprowadzam część przecieru pomidorowego oraz musztardę. Bezpośrednio na składnikach rozsypuję dodatkowo posiekaną cebulę. Ostatnim elementem, jaki ma się znaleźć w konstrukcji, są wcześniej przygotowane jajka otulone boczkiem.
Krok 4. Wystające elementy mięsa składam do środka, tworząc małą kulkę. Całą konstrukcję zabezpieczam przy pomocy sznurka wędliniarskiego.
Krok 5. Tak przygotowane mięsne kęski podsmażam następnie na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Mięso podsmażam z każdej strony po kilka minut, aż nabierze złocistych rumieńców.
Krok 6. Następnie do garnka ze schabem dodaję liście laurowe oraz kilka sztuk ziela angielskiego. Nie zapominam też o wodzie. Tak przygotowane danie gotuję pod przykryciem przez 20 minut.
Krok 7. Po tym czasie wyjmuję mięso z garnka. Następnie dzielę każdy kawałek na pół.
Krok 8. Mieszankę z garnka zagęszczam przy pomocy 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z ½ szkl. wody. Składniki łączę przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 9. Po zagęszczeniu sosu, do garnka znowu wkładam schab z dodatkami. Całość posypuję świeżą natką pietruszki. Smacznego!