Sernik, który jest puszysty i nie opada. Nie stresuj się niepotrzebnie w czasie przygotowań do świąt

Sernik to król wśród świątecznych ciast. Wiele osób podchodzi do niego jednak z pewną rezerwą, obawiając się kuchennej wpadki. Z tym przepisem upieczeniem puszystego sernika okaże się być proste jak bułka z masłem.

Sernik - PysznościSernik - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | maxknng
Ewa Malinowska

Z polewą, kruszonką lub z lukrem - każdy ma swój ulubiony sposób na serwowanie sernika. Podstawą jest jednak serowa masa. Ma ona czasem tendencję do opadania, kiedy to po wyjęciu z piekarnika ciasto staje się rozczarowująco płaskie. Z tym niezawodnym przepisem szybko zapomnisz o tym problemie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Test słodyczy z PRL, które są obecnie dostępne w sprzedaży

Niezawodny przepis na sernik

W tym przepisie rolę spodu pełnią herbatniki. Możesz sięgnąć zarówno po jasne, jak i kakaowe. Proste składniki dadzą niesamowity efekt, a ciasto nie opadnie. Budyń w proszku możesz zastąpić skrobią ziemniaczaną oraz płaską łyżeczką pasty lub esencji waniliowej. Sekretem idealnie puszystego sernika jest osobne ubicie białek oraz żółtek. Nada do lekkości i sprawi, że serowa masa będzie lekka i pyszna.

Sposób przygotowania:

  • 1 kg sera wiaderkowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 8 jajek,
  • 200 g masła,
  • 1,5 szklanki mleka 3 proc.
  • 3 budynie waniliowe bez cukru ( każdy po 40 g ),
  • herbatniki.


Sernik - Pyszności
Sernik - Pyszności © Canva | olvas

Sposób przygotowania:

  1. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli.
  2. W misie robota utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj miękkie masło i ubij jeszcze chwilę.
  4. Wlej mleko i dodaj twaróg.
  5. Wsyp budynie i wymieszaj.
  6. Do masy serowej delikatnie wmieszaj ubite białka.
  7. Wyłóż herbatniki na dno blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Na herbatniki wylej masę serową.
  9. W boki blaszki wciśnij resztę herbatników.
  10. Piecz sernik w temperaturze 160-170 st. Celsjusza na funkcji termoobieg przez około 1 godzinę. Jeśli sernik zacznie się przypiekać, zmniejsz temperaturę.
  11. Po upieczeniu odstaw sernik do wystudzenia na 1-2 godziny, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Pozostawienie sernika do wystudzenia w piekarniku sprawi, że nie dozna on szoku temperaturowego i nie opadnie.

Gotowe sernik możesz udekorować czekoladową polewą, lukrem, karmelem lub cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę