PrzepisBoże NarodzenieSernik, który jest puszysty i nie opada. Nie stresuj się niepotrzebnie w czasie przygotowań do świąt

Sernik, który jest puszysty i nie opada. Nie stresuj się niepotrzebnie w czasie przygotowań do świąt

Sernik - Pyszności
Sernik - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | maxknng
07.12.2023 11:54

Sernik to król wśród świątecznych ciast. Wiele osób podchodzi do niego jednak z pewną rezerwą, obawiając się kuchennej wpadki. Z tym przepisem upieczeniem puszystego sernika okaże się być proste jak bułka z masłem.

Z polewą, kruszonką lub z lukrem - każdy ma swój ulubiony sposób na serwowanie sernika. Podstawą jest jednak serowa masa. Ma ona czasem tendencję do opadania, kiedy to po wyjęciu z piekarnika ciasto staje się rozczarowująco płaskie. Z tym niezawodnym przepisem szybko zapomnisz o tym problemie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niezawodny przepis na sernik

W tym przepisie rolę spodu pełnią herbatniki. Możesz sięgnąć zarówno po jasne, jak i kakaowe. Proste składniki dadzą niesamowity efekt, a ciasto nie opadnie. Budyń w proszku możesz zastąpić skrobią ziemniaczaną oraz płaską łyżeczką pasty lub esencji waniliowej. Sekretem idealnie puszystego sernika jest osobne ubicie białek oraz żółtek. Nada do lekkości i sprawi, że serowa masa będzie lekka i pyszna.

Sposób przygotowania:

  • 1 kg sera wiaderkowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 8 jajek,
  • 200 g masła,
  • 1,5 szklanki mleka 3 proc.
  • 3 budynie waniliowe bez cukru ( każdy po 40 g ),
  • herbatniki.


Sernik - Pyszności
Sernik - Pyszności© Canva | olvas

Sposób przygotowania:

  1. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli.
  2. W misie robota utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj miękkie masło i ubij jeszcze chwilę.
  4. Wlej mleko i dodaj twaróg.
  5. Wsyp budynie i wymieszaj.
  6. Do masy serowej delikatnie wmieszaj ubite białka.
  7. Wyłóż herbatniki na dno blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Na herbatniki wylej masę serową.
  9. W boki blaszki wciśnij resztę herbatników.
  10. Piecz sernik w temperaturze 160-170 st. Celsjusza na funkcji termoobieg przez około 1 godzinę. Jeśli sernik zacznie się przypiekać, zmniejsz temperaturę.
  11. Po upieczeniu odstaw sernik do wystudzenia na 1-2 godziny, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Pozostawienie sernika do wystudzenia w piekarniku sprawi, że nie dozna on szoku temperaturowego i nie opadnie.

Gotowe sernik możesz udekorować czekoladową polewą, lukrem, karmelem lub cukrem pudrem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także