Sernik, który jest puszysty i nie opada. Nie stresuj się niepotrzebnie w czasie przygotowań do świąt
Sernik to król wśród świątecznych ciast. Wiele osób podchodzi do niego jednak z pewną rezerwą, obawiając się kuchennej wpadki. Z tym przepisem upieczeniem puszystego sernika okaże się być proste jak bułka z masłem.
07.12.2023 11:54
Z polewą, kruszonką lub z lukrem - każdy ma swój ulubiony sposób na serwowanie sernika. Podstawą jest jednak serowa masa. Ma ona czasem tendencję do opadania, kiedy to po wyjęciu z piekarnika ciasto staje się rozczarowująco płaskie. Z tym niezawodnym przepisem szybko zapomnisz o tym problemie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niezawodny przepis na sernik
W tym przepisie rolę spodu pełnią herbatniki. Możesz sięgnąć zarówno po jasne, jak i kakaowe. Proste składniki dadzą niesamowity efekt, a ciasto nie opadnie. Budyń w proszku możesz zastąpić skrobią ziemniaczaną oraz płaską łyżeczką pasty lub esencji waniliowej. Sekretem idealnie puszystego sernika jest osobne ubicie białek oraz żółtek. Nada do lekkości i sprawi, że serowa masa będzie lekka i pyszna.
Sposób przygotowania:
- 1 kg sera wiaderkowego,
- 1 szklanka cukru,
- 8 jajek,
- 200 g masła,
- 1,5 szklanki mleka 3 proc.
- 3 budynie waniliowe bez cukru ( każdy po 40 g ),
- herbatniki.
Sposób przygotowania:
- Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli.
- W misie robota utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj miękkie masło i ubij jeszcze chwilę.
- Wlej mleko i dodaj twaróg.
- Wsyp budynie i wymieszaj.
- Do masy serowej delikatnie wmieszaj ubite białka.
- Wyłóż herbatniki na dno blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na herbatniki wylej masę serową.
- W boki blaszki wciśnij resztę herbatników.
- Piecz sernik w temperaturze 160-170 st. Celsjusza na funkcji termoobieg przez około 1 godzinę. Jeśli sernik zacznie się przypiekać, zmniejsz temperaturę.
- Po upieczeniu odstaw sernik do wystudzenia na 1-2 godziny, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Pozostawienie sernika do wystudzenia w piekarniku sprawi, że nie dozna on szoku temperaturowego i nie opadnie.
Gotowe sernik możesz udekorować czekoladową polewą, lukrem, karmelem lub cukrem pudrem.