Nie musisz stać przy kuchence i smażyć kotletów. Te z piekarnika są obłędne

Kotlety mielone znamy, lubimy i smażymy przynajmniej kilka razy w miesiącu. Trzeba jednak przyznać, że czasem łapią nas przy tym delikatnie wyrzuty sumienia. Smażone na dużej ilości tłuszczu kotlety nie należą do najzdrowszych na świecie. Jak w takim razie połączyć naszą miłość do mielonych z nieco zdrowszym trybem odżywiania? To proste — wprowadzić do menu małą rewolucję.

Pieczone kotlety mielone - mniej tłuste i znacznie zdrowszePieczone kotlety mielone - mniej tłuste i znacznie zdrowsze
Źródło zdjęć: © Canva | konstantynzapylaie

Dietetycy niczym mantrę powtarzają, że smażenie mięsa na głębokim tłuszczu to niespecjalnie zdrowy sposób obróbki termicznej. Dotyczy to zarówno tradycyjnych kotletów schabowych, jak i uwielbianych przez wszystkich — dzieci i dorosłych — kotletów mielonych. Czyżbyśmy mieli zrezygnować z tej kultowej potrawy? O nie, to byłby scenariusz rodem z horroru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowa zupa z ziemniaczanym dodatkiem to prawdziwy sztos. Palce lizać!

Będziemy więc zupełnie szczerzy: kotlety mielone były, są i będą elementem naszego regularnego jadłospisu. Co jakiś czas chcemy jednak wprowadzić w przepisie na nie małą rewolucję. Taką, która sprawi, że kaloryczny, ciężkostrawny i pełen kwasów tłuszczowych (niekoniecznie tych dobrych dla organizmu) posiłek stanie się nagle wzorem zdrowia. Po pierwsze: patelnia idzie w odstawkę, a my serwujemy pieczone kotlety. Po drugie: dorzucamy do nich kilka niespodziewanych składników. To właśnie one sprawią, że nasze mielone staną się nie tylko zdrowsze, ale również wybornie smaczne!

Pieczone kotlety mielone ze zdrowymi dodatkami

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 180 g twarogu półtłustego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżka otrębów owsianych,
  • 1/2 cebuli,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka majeranku,
  • słodka papryka,
  • wędzona papryka.
Pieczone kotlety z twarogiem i masłem orzechowym. Pyszne!
Pieczone kotlety z twarogiem i masłem orzechowym. Pyszne! © Canva | mtoome

Sposób przygotowania:

  1. Mięso, twaróg, posiekaną połowę cebuli, masło orzechowe i otręby owsiane umieść w dużej misce. Dorzuć do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: łyżkę majeranku, sól, pieprz i po płaskiej łyżeczce obu papryk. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Z mięsnej mieszanki uformuj kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Tak przygotowane mielone wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz około 25-30 minut. Twoje zdrowe, pieczone kotlety są już gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser