Nie musisz stać przy kuchence i smażyć kotletów. Te z piekarnika są obłędne
Kotlety mielone znamy, lubimy i smażymy przynajmniej kilka razy w miesiącu. Trzeba jednak przyznać, że czasem łapią nas przy tym delikatnie wyrzuty sumienia. Smażone na dużej ilości tłuszczu kotlety nie należą do najzdrowszych na świecie. Jak w takim razie połączyć naszą miłość do mielonych z nieco zdrowszym trybem odżywiania? To proste — wprowadzić do menu małą rewolucję.
08.12.2023 | aktual.: 08.12.2023 11:37
Dietetycy niczym mantrę powtarzają, że smażenie mięsa na głębokim tłuszczu to niespecjalnie zdrowy sposób obróbki termicznej. Dotyczy to zarówno tradycyjnych kotletów schabowych, jak i uwielbianych przez wszystkich — dzieci i dorosłych — kotletów mielonych. Czyżbyśmy mieli zrezygnować z tej kultowej potrawy? O nie, to byłby scenariusz rodem z horroru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Będziemy więc zupełnie szczerzy: kotlety mielone były, są i będą elementem naszego regularnego jadłospisu. Co jakiś czas chcemy jednak wprowadzić w przepisie na nie małą rewolucję. Taką, która sprawi, że kaloryczny, ciężkostrawny i pełen kwasów tłuszczowych (niekoniecznie tych dobrych dla organizmu) posiłek stanie się nagle wzorem zdrowia. Po pierwsze: patelnia idzie w odstawkę, a my serwujemy pieczone kotlety. Po drugie: dorzucamy do nich kilka niespodziewanych składników. To właśnie one sprawią, że nasze mielone staną się nie tylko zdrowsze, ale również wybornie smaczne!
Pieczone kotlety mielone ze zdrowymi dodatkami
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 180 g twarogu półtłustego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1 łyżka otrębów owsianych,
- 1/2 cebuli,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka majeranku,
- słodka papryka,
- wędzona papryka.
Sposób przygotowania:
- Mięso, twaróg, posiekaną połowę cebuli, masło orzechowe i otręby owsiane umieść w dużej misce. Dorzuć do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: łyżkę majeranku, sól, pieprz i po płaskiej łyżeczce obu papryk. Całość dokładnie wymieszaj.
- Z mięsnej mieszanki uformuj kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Tak przygotowane mielone wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz około 25-30 minut. Twoje zdrowe, pieczone kotlety są już gotowe. Smacznego!