Nie musisz stać przy kuchence i smażyć kotletów. Te z piekarnika są obłędne

Nie musisz stać przy kuchence i smażyć kotletów. Te z piekarnika są obłędne

Pieczone kotlety mielone - mniej tłuste i znacznie zdrowsze
Pieczone kotlety mielone - mniej tłuste i znacznie zdrowsze
Źródło zdjęć: © Canva | konstantynzapylaie
08.12.2023 11:21, aktualizacja: 08.12.2023 11:37

Kotlety mielone znamy, lubimy i smażymy przynajmniej kilka razy w miesiącu. Trzeba jednak przyznać, że czasem łapią nas przy tym delikatnie wyrzuty sumienia. Smażone na dużej ilości tłuszczu kotlety nie należą do najzdrowszych na świecie. Jak w takim razie połączyć naszą miłość do mielonych z nieco zdrowszym trybem odżywiania? To proste — wprowadzić do menu małą rewolucję.

Dietetycy niczym mantrę powtarzają, że smażenie mięsa na głębokim tłuszczu to niespecjalnie zdrowy sposób obróbki termicznej. Dotyczy to zarówno tradycyjnych kotletów schabowych, jak i uwielbianych przez wszystkich — dzieci i dorosłych — kotletów mielonych. Czyżbyśmy mieli zrezygnować z tej kultowej potrawy? O nie, to byłby scenariusz rodem z horroru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Będziemy więc zupełnie szczerzy: kotlety mielone były, są i będą elementem naszego regularnego jadłospisu. Co jakiś czas chcemy jednak wprowadzić w przepisie na nie małą rewolucję. Taką, która sprawi, że kaloryczny, ciężkostrawny i pełen kwasów tłuszczowych (niekoniecznie tych dobrych dla organizmu) posiłek stanie się nagle wzorem zdrowia. Po pierwsze: patelnia idzie w odstawkę, a my serwujemy pieczone kotlety. Po drugie: dorzucamy do nich kilka niespodziewanych składników. To właśnie one sprawią, że nasze mielone staną się nie tylko zdrowsze, ale również wybornie smaczne!

Pieczone kotlety mielone ze zdrowymi dodatkami

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 180 g twarogu półtłustego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżka otrębów owsianych,
  • 1/2 cebuli,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka majeranku,
  • słodka papryka,
  • wędzona papryka.
Pieczone kotlety z twarogiem i masłem orzechowym. Pyszne!
Pieczone kotlety z twarogiem i masłem orzechowym. Pyszne!© Canva | mtoome

Sposób przygotowania:

  1. Mięso, twaróg, posiekaną połowę cebuli, masło orzechowe i otręby owsiane umieść w dużej misce. Dorzuć do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: łyżkę majeranku, sól, pieprz i po płaskiej łyżeczce obu papryk. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Z mięsnej mieszanki uformuj kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Tak przygotowane mielone wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz około 25-30 minut. Twoje zdrowe, pieczone kotlety są już gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także