Nie musisz stać przy kuchence i smażyć kotletów. Te z piekarnika są obłędne

Kotlety mielone znamy, lubimy i smażymy przynajmniej kilka razy w miesiącu. Trzeba jednak przyznać, że czasem łapią nas przy tym delikatnie wyrzuty sumienia. Smażone na dużej ilości tłuszczu kotlety nie należą do najzdrowszych na świecie. Jak w takim razie połączyć naszą miłość do mielonych z nieco zdrowszym trybem odżywiania? To proste — wprowadzić do menu małą rewolucję.

Pieczone kotlety mielone - mniej tłuste i znacznie zdrowszePieczone kotlety mielone - mniej tłuste i znacznie zdrowsze
Źródło zdjęć: © Canva | konstantynzapylaie
SKOMENTUJ

Dietetycy niczym mantrę powtarzają, że smażenie mięsa na głębokim tłuszczu to niespecjalnie zdrowy sposób obróbki termicznej. Dotyczy to zarówno tradycyjnych kotletów schabowych, jak i uwielbianych przez wszystkich — dzieci i dorosłych — kotletów mielonych. Czyżbyśmy mieli zrezygnować z tej kultowej potrawy? O nie, to byłby scenariusz rodem z horroru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Będziemy więc zupełnie szczerzy: kotlety mielone były, są i będą elementem naszego regularnego jadłospisu. Co jakiś czas chcemy jednak wprowadzić w przepisie na nie małą rewolucję. Taką, która sprawi, że kaloryczny, ciężkostrawny i pełen kwasów tłuszczowych (niekoniecznie tych dobrych dla organizmu) posiłek stanie się nagle wzorem zdrowia. Po pierwsze: patelnia idzie w odstawkę, a my serwujemy pieczone kotlety. Po drugie: dorzucamy do nich kilka niespodziewanych składników. To właśnie one sprawią, że nasze mielone staną się nie tylko zdrowsze, ale również wybornie smaczne!

Pieczone kotlety mielone ze zdrowymi dodatkami

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 180 g twarogu półtłustego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżka otrębów owsianych,
  • 1/2 cebuli,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka majeranku,
  • słodka papryka,
  • wędzona papryka.
Pieczone kotlety z twarogiem i masłem orzechowym. Pyszne!
Pieczone kotlety z twarogiem i masłem orzechowym. Pyszne! © Canva | mtoome

Sposób przygotowania:

  1. Mięso, twaróg, posiekaną połowę cebuli, masło orzechowe i otręby owsiane umieść w dużej misce. Dorzuć do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: łyżkę majeranku, sól, pieprz i po płaskiej łyżeczce obu papryk. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Z mięsnej mieszanki uformuj kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Tak przygotowane mielone wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz około 25-30 minut. Twoje zdrowe, pieczone kotlety są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre