Starodawny przepis na kotlety schabowe. To dlatego u babci smakowały najlepiej
Jak przygotować smaczne i soczyste kotlety schabowe? Wystarczy wprowadzić jedną małą zmianę w tradycyjnym przepisie, by na nowo odkryć miłość do schaboszczaków. Tak właśnie przyrządzały je nasze babcie, które były mistrzyniami w kuchni.
27.11.2023 | aktual.: 27.11.2023 17:01
Kluczem sukcesu jest jedna bardzo ważna zasada. Otóż dawniej kotlety przyrządzano ze schabu z kością, co obecnie jest praktykowane przez niewielu. Warto jednak odkryć na nowo tę starą technikę. Kotlety ze schabu z kością są niezwykle miękkie i soczyste, ponieważ mięso przy kości smaży się nieco dłużej i wolniej. Dzięki temu schab nie wysycha tak szybko, ma wyrazisty smak i intensywny aromat, który pochodzi ze szpiku kostnego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować kotlety schabowe z kością?
Przyrządzanie kotletów schabowych z kością nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest rozbicie mięsa na plastry o grubości nie większej niż 8 mm. Następnie mięso doprawia się do smaku, oprósza mąką pszenną, zanurza w rozkłóconym jajku i obtacza w tartej bułce. Smaży się je na mocno rozgrzanym tłuszczu, pamiętając, aby było go nieco więcej niż podczas smażenia tradycyjnych kotletów schabowych.
Co ważne, kotlety schabowe z kością wymagają nieco dłuższego smażenia niż ich klasyczne odpowiedniki - powinny spędzić na patelni po około 5 minut z każdej strony. Czas smażenia może jednak różnić się w zależności od grubości kotletów. Stopień wysmażenia można sprawdzić za pomocą widelca, delikatnie nakłuwając mięso, a sok, który wypływa, powinien mieć przezroczystą barwę. Jeżeli jest różowy lub czerwony, oznacza to, że kotlety powinny być smażone jeszcze kilka minut.
Tradycyjne kotlety schabowe jak u babci. Przepis
Składniki:
- 400 gramów schabu z kością,
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła,
- bułki tarta do panierowania,
- mąka pszenna do panierowania,
- olej lub smalec do smażenia,
- sól.
Przygotowanie:
- Ze schabu wytnij cztery równe plastry. Rozbij je na kotlety o grubości 6-8 mm. Mięso lekko dopraw solą z obu stron.
- Na dużej patelni zacznij rozgrzewać masło z olejem.
- Jajka rozkłóć w misce, w kolejnej umieść bułkę tartą i w następnej mąkę pszenną.
- Kotlety najpierw obtocz w mące, a następnie delikatnie strzep nadmiar produktu z mięsa.
- Po tym zanurz mięso w jajku, a następie obtocz w bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu ok. 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.