WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Starodawny przepis na kotlety schabowe. To dlatego u babci smakowały najlepiej

Jak przygotować smaczne i soczyste kotlety schabowe? Wystarczy wprowadzić jedną małą zmianę w tradycyjnym przepisie, by na nowo odkryć miłość do schaboszczaków. Tak właśnie przyrządzały je nasze babcie, które były mistrzyniami w kuchni.

Tak przyrządzisz najlepsze schabowe Tak przyrządzisz najlepsze schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kluczem sukcesu jest jedna bardzo ważna zasada. Otóż dawniej kotlety przyrządzano ze schabu z kością, co obecnie jest praktykowane przez niewielu. Warto jednak odkryć na nowo tę starą technikę. Kotlety ze schabu z kością są niezwykle miękkie i soczyste, ponieważ mięso przy kości smaży się nieco dłużej i wolniej. Dzięki temu schab nie wysycha tak szybko, ma wyrazisty smak i intensywny aromat, który pochodzi ze szpiku kostnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję tę genialną przekąskę, na talerzyku nie zostaje nawet jeden okruszek

Jak przygotować kotlety schabowe z kością?

Przyrządzanie kotletów schabowych z kością nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest rozbicie mięsa na plastry o grubości nie większej niż 8 mm. Następnie mięso doprawia się do smaku, oprósza mąką pszenną, zanurza w rozkłóconym jajku i obtacza w tartej bułce. Smaży się je na mocno rozgrzanym tłuszczu, pamiętając, aby było go nieco więcej niż podczas smażenia tradycyjnych kotletów schabowych.

Co ważne, kotlety schabowe z kością wymagają nieco dłuższego smażenia niż ich klasyczne odpowiedniki - powinny spędzić na patelni po około 5 minut z każdej strony. Czas smażenia może jednak różnić się w zależności od grubości kotletów. Stopień wysmażenia można sprawdzić za pomocą widelca, delikatnie nakłuwając mięso, a sok, który wypływa, powinien mieć przezroczystą barwę. Jeżeli jest różowy lub czerwony, oznacza to, że kotlety powinny być smażone jeszcze kilka minut.

Schab z kością
Schab z kością © Pixabay

Tradycyjne kotlety schabowe jak u babci. Przepis

Składniki:

  • 400 gramów schabu z kością,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • bułki tarta do panierowania,
  • mąka pszenna do panierowania,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Ze schabu wytnij cztery równe plastry. Rozbij je na kotlety o grubości 6-8 mm. Mięso lekko dopraw solą z obu stron.
  2. Na dużej patelni zacznij rozgrzewać masło z olejem.
  3. Jajka rozkłóć w misce, w kolejnej umieść bułkę tartą i w następnej mąkę pszenną.
  4. Kotlety najpierw obtocz w mące, a następnie delikatnie strzep nadmiar produktu z mięsa.
  5. Po tym zanurz mięso w jajku, a następie obtocz w bułce tartej.
  6. Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu ok. 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie