PoradyZamiast moczyć w mleku, zalewam schabowe innym płynem. Po usmażeniu każdy kęs rozpływa się w ustach

Zamiast moczyć w mleku, zalewam schabowe innym płynem. Po usmażeniu każdy kęs rozpływa się w ustach

Kotlety schabowe są jednym z najbardziej popularnych dań w Polsce, które można przygotować na wiele różnych sposobów. m.in. w wersji kiszonej. Choć sama nazwa może wskazywać na twór nieco nieapetyczny, danie jest naprawdę warte uwagi. Kotlety schabowe przyrządzone w ten sposób są niezwykle soczyste i pełne smaku.

W czym wymoczyć kotlety, by były miękkie i soczyste?
W czym wymoczyć kotlety, by były miękkie i soczyste?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

14.11.2023 | aktual.: 13.07.2024 15:10

Kotlet schabowy jest jednym z najbardziej lubianych dań w Polsce. Jeżeli mielibyśmy wybierać najpopularniejsze potrawy w naszym kraju, kotlet schabowy z pewnością znalazłby się na podium. Najlepiej smakuje podany z ziemniakami i zasmażaną kapustą lub innym warzywnym dodatkiem. Jednak nie tylko klasyczna wersja potrawy jest warta uwagi. Ja polecam tę "kiszoną". Spokojnie. Nie chodzi tutaj o kiszenie mięsa. Wystarczy, że zamiast w mleku kotlety wylądują w innym płynie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W czym moczyć schab na kotlety?

Jeżeli macie ochotę na pewną odmianę, zachęcamy was do spróbowania kiszonych kotletów schabowych. Chodzi o to, by przed rozpoczęciem smażenia kotletów zanurzyć je na noc w wodzie z ogórków kiszonych. Oczywiście, najlepsze efekty osiągniemy, jeśli użyjemy ogórków kiszonych przygotowanych w domu. Dzięki temu mięso nasiąknie niezwykłym smakiem i aromatem, który jest nie do podrobienia.

Dodatkowo mięso stanie się niezwykle soczyste i miękkie. Po usmażeniu będzie tak delikatne, że praktycznie będzie się rozpadało pod widelcem. Sok z kiszonych ogórków to również "płynne złoto". Ze względu na dużą zawartość substancji odżywczych wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Warto włączyć go do diety zwłaszcza zimą, gdyż korzystnie wpływa na odporność - to ze względu na zawartość witaminy C oraz obecność bakterii probiotycznych

Miękki i kruchy kotlet schabowy
Miękki i kruchy kotlet schabowy© Pixabay | Kai-Chieh Chan

Kiszone kotlety schabowe. Przepis

Składniki:

  • 500 g schabu,
  • ok. 500 ml soku z ogórków kiszonych,
  • 1 jajko,
  • mąka i bułka tarta do panierowania,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mięso kroję na plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie rozbijam na cienkie kotlety.
  2. Kotlety przekładam do głębokiego naczynia i zalewam wodą z ogórków. Powinno jej być tyle, by w całości przykryła mięso. Całość odstawiam do lodówki na noc.
  3. Następnie wyjmuję mięso z marynaty, osuszam je i doprawiam pieprzem oraz solą.
  4. Kotlety panieruję w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej oraz smażę od razu na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor.
  5. Tak przygotowane schabowe podaję tradycyjnie z ziemniakami i surówką.

Zobacz także: Obłędny deser z malinami. Palce lizać!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kotletykotlety schabowesok z kiszonki