Zamiast moczyć w mleku, zalewam schabowe innym płynem. Po usmażeniu każdy kęs rozpływa się w ustach

Kotlety schabowe są jednym z najbardziej popularnych dań w Polsce, które można przygotować na wiele różnych sposobów. m.in. w wersji kiszonej. Choć sama nazwa może wskazywać na twór nieco nieapetyczny, danie jest naprawdę warte uwagi. Kotlety schabowe przyrządzone w ten sposób są niezwykle soczyste i pełne smaku.

W czym wymoczyć kotlety, by były miękkie i soczyste?W czym wymoczyć kotlety, by były miękkie i soczyste?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlet schabowy jest jednym z najbardziej lubianych dań w Polsce. Jeżeli mielibyśmy wybierać najpopularniejsze potrawy w naszym kraju, kotlet schabowy z pewnością znalazłby się na podium. Najlepiej smakuje podany z ziemniakami i zasmażaną kapustą lub innym warzywnym dodatkiem. Jednak nie tylko klasyczna wersja potrawy jest warta uwagi. Ja polecam tę "kiszoną". Spokojnie. Nie chodzi tutaj o kiszenie mięsa. Wystarczy, że zamiast w mleku kotlety wylądują w innym płynie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsne sakiewki z tym farszem robią prawdziwą furorę. Nawet teściowa poprosiła mnie o przepis

W czym moczyć schab na kotlety?

Jeżeli macie ochotę na pewną odmianę, zachęcamy was do spróbowania kiszonych kotletów schabowych. Chodzi o to, by przed rozpoczęciem smażenia kotletów zanurzyć je na noc w wodzie z ogórków kiszonych. Oczywiście, najlepsze efekty osiągniemy, jeśli użyjemy ogórków kiszonych przygotowanych w domu. Dzięki temu mięso nasiąknie niezwykłym smakiem i aromatem, który jest nie do podrobienia.

Dodatkowo mięso stanie się niezwykle soczyste i miękkie. Po usmażeniu będzie tak delikatne, że praktycznie będzie się rozpadało pod widelcem. Sok z kiszonych ogórków to również "płynne złoto". Ze względu na dużą zawartość substancji odżywczych wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Warto włączyć go do diety zwłaszcza zimą, gdyż korzystnie wpływa na odporność - to ze względu na zawartość witaminy C oraz obecność bakterii probiotycznych

Miękki i kruchy kotlet schabowy
Miękki i kruchy kotlet schabowy © Pixabay | Kai-Chieh Chan

Kiszone kotlety schabowe. Przepis

Składniki:

  • 500 g schabu,
  • ok. 500 ml soku z ogórków kiszonych,
  • 1 jajko,
  • mąka i bułka tarta do panierowania,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mięso kroję na plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie rozbijam na cienkie kotlety.
  2. Kotlety przekładam do głębokiego naczynia i zalewam wodą z ogórków. Powinno jej być tyle, by w całości przykryła mięso. Całość odstawiam do lodówki na noc.
  3. Następnie wyjmuję mięso z marynaty, osuszam je i doprawiam pieprzem oraz solą.
  4. Kotlety panieruję w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej oraz smażę od razu na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor.
  5. Tak przygotowane schabowe podaję tradycyjnie z ziemniakami i surówką.

Zobacz także: Obłędny deser z malinami. Palce lizać!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo