Placuszki z cukinii – pomysł na pyszną przekąskę

Placuszki z cukinii – pomysł na pyszną przekąskę

zdjęcie autorstwa Freepik
zdjęcie autorstwa Freepik
Źródło zdjęć: © materiały partnera
08.12.2023 10:18

Wystarczy niewielka liczba składników, nieco wolnego czasu i trochę chęci, aby stworzyć pyszne, sycące i proste danie. Przykładem nieskomplikowanego przepisu są klasyczne placuszki z cukinii, które można przyrządzić w mgnieniu oka. To smaczny, prosty pomysł na smaczne danie obiadowe czy kolację. Wskazujemy, krok po kroku, jak wykonać chrupiące placki na rozgrzanej patelni.

Dlaczego warto przygotować cukiniowe placuszki?

Placuszki z cukinii stanowią wariację na temat innego, popularnego rodzaju smażonych placków. Ich podstawową wersję wykonuje się z ziemniaków, serwując z sosem pieczeniowym lub dodatkiem śmietany. Krążki cukiniowe przyrządza się w podobny sposób, korzystając niemal z tych samych składników. Główną różnicą jest oczywiście wykorzystanie cukinii zamiast ziemniaków. Dzięki swojej delikatności i puszystości mogą być serwowane nie tylko na obiad. Sprawdzą się także jako jedna z przystawek serwowanych podczas biesiadowania ze znajomymi. Jak przyrządzić placki z cukinii? To niezwykle proste. Wystarczy, że zaopatrzymy się w trzy główne składniki, jakimi są cukinia, jajka kurze oraz mąka pszenna.

Przyrządzanie masy do placków cukiniowych

Zanim włączymy patelnię i rozgrzejemy na niej tłuszcz, należy przygotować masę na placuszki z cukinii. Do wykonania kilku średniej wielkości placków wystarczy nam jedna dorodna cukinia. Należy zetrzeć ją na grubych oczkach na tarce, a następnie pozostawić do odsączenia. Aby wiórki cukinii puściły więcej wody, warto ją także osolić. Co kilka minut należy odciskać masę – tak, aby odpływało z niej coraz więcej cieczy. Jeśli starta cukinia jest już w miarę sucha, możemy połączyć ją z pozostałymi składnikami. Do miski zaaplikuj:

  • jedną, startą cukinię;
  • trzy jajka kurze;
  • ok. 120-140 gramów mąki pszennej.

Możesz dodać także proszku do pieczenia. Warto również doprawić masę pieprzem, pietruszką lub innymi, ulubionymi dodatkami.

Smażone placki z cukinii w kilku prostych krokach

Po wymieszaniu składników masa powinna chwilę odstać, aby nabrać pokojowej temperatury. Szczególnie, jeśli wbite jajka zostały wyjęte prosto z lodówki. Jak zabrać się za smażenie? Placuszki z cukinii wykonamy w czterech prostych krokach.

  1. Rozgrzej patelnię i wlej na nią olej.
  2. Nabieraj ciasto dużą łyżką i formuj placki na patelni.
  3. Smaż placuszki z cukinii na obu stronach do zrumienienia.
  4. Serwuj je z ulubionym sosem, np. dipem czosnkowym.

Na jakie okazje warto przygotować cukiniowe, smażone placki?

Podsmażane krążki sprawdzą się zarówno jako jeden z elementów obiadu i kolacji. Placki z cukinii są lżejsze w odbiorze niż te, które zostały wykonane z ziemniaków. Dzięki temu mogą być serwowane jako starter, przekąska, a nawet mogą być jedzone na śniadanie. Ich popularność rośnie w okresie letnio-jesiennym. Duża dostępność cukinii i jej niska cena sprawiają, że placki z tego warzywa są przepisem niezwykle ekonomicznym.

Z czym można serwować placuszki cukiniowe?

Świetnym pomysłem jest podawanie placków z sosem czosnkowym. Cukiniowy przysmak może być również serwowany z innymi dipami. Delikatny i nienarzucający się smak warzywa bardzo dobrze współgra z sosem serowym i beszamelem. Racuszki cukiniowe mogą być także podawane w towarzystwie dodatków mięsnych - gulaszu czy sosu pieczeniowego z kawałkami kurczaka. Ilość wariantów i pomysłów jest naprawdę duża. Co więcej, jest pewne grono zwolenników, dla których placki warzywne najlepiej smakują z cukrem. Warto eksperymentować i dobierać dodatki tak, aby przede wszystkim współgrały z naszym gustem!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także