WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Placuszki z cukinii – pomysł na pyszną przekąskę

Wystarczy niewielka liczba składników, nieco wolnego czasu i trochę chęci, aby stworzyć pyszne, sycące i proste danie. Przykładem nieskomplikowanego przepisu są klasyczne placuszki z cukinii, które można przyrządzić w mgnieniu oka. To smaczny, prosty pomysł na smaczne danie obiadowe czy kolację. Wskazujemy, krok po kroku, jak wykonać chrupiące placki na rozgrzanej patelni.

zdjęcie autorstwa Freepik zdjęcie autorstwa Freepik
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Dlaczego warto przygotować cukiniowe placuszki?

Placuszki z cukinii stanowią wariację na temat innego, popularnego rodzaju smażonych placków. Ich podstawową wersję wykonuje się z ziemniaków, serwując z sosem pieczeniowym lub dodatkiem śmietany. Krążki cukiniowe przyrządza się w podobny sposób, korzystając niemal z tych samych składników. Główną różnicą jest oczywiście wykorzystanie cukinii zamiast ziemniaków. Dzięki swojej delikatności i puszystości mogą być serwowane nie tylko na obiad. Sprawdzą się także jako jedna z przystawek serwowanych podczas biesiadowania ze znajomymi. Jak przyrządzić placki z cukinii? To niezwykle proste. Wystarczy, że zaopatrzymy się w trzy główne składniki, jakimi są cukinia, jajka kurze oraz mąka pszenna.

Przyrządzanie masy do placków cukiniowych

Zanim włączymy patelnię i rozgrzejemy na niej tłuszcz, należy przygotować masę na placuszki z cukinii. Do wykonania kilku średniej wielkości placków wystarczy nam jedna dorodna cukinia. Należy zetrzeć ją na grubych oczkach na tarce, a następnie pozostawić do odsączenia. Aby wiórki cukinii puściły więcej wody, warto ją także osolić. Co kilka minut należy odciskać masę – tak, aby odpływało z niej coraz więcej cieczy. Jeśli starta cukinia jest już w miarę sucha, możemy połączyć ją z pozostałymi składnikami. Do miski zaaplikuj:

  • jedną, startą cukinię;
  • trzy jajka kurze;
  • ok. 120-140 gramów mąki pszennej.

Możesz dodać także proszku do pieczenia. Warto również doprawić masę pieprzem, pietruszką lub innymi, ulubionymi dodatkami.

Smażone placki z cukinii w kilku prostych krokach

Po wymieszaniu składników masa powinna chwilę odstać, aby nabrać pokojowej temperatury. Szczególnie, jeśli wbite jajka zostały wyjęte prosto z lodówki. Jak zabrać się za smażenie? Placuszki z cukinii wykonamy w czterech prostych krokach.

  1. Rozgrzej patelnię i wlej na nią olej.
  2. Nabieraj ciasto dużą łyżką i formuj placki na patelni.
  3. Smaż placuszki z cukinii na obu stronach do zrumienienia.
  4. Serwuj je z ulubionym sosem, np. dipem czosnkowym.

Na jakie okazje warto przygotować cukiniowe, smażone placki?

Podsmażane krążki sprawdzą się zarówno jako jeden z elementów obiadu i kolacji. Placki z cukinii są lżejsze w odbiorze niż te, które zostały wykonane z ziemniaków. Dzięki temu mogą być serwowane jako starter, przekąska, a nawet mogą być jedzone na śniadanie. Ich popularność rośnie w okresie letnio-jesiennym. Duża dostępność cukinii i jej niska cena sprawiają, że placki z tego warzywa są przepisem niezwykle ekonomicznym.

Z czym można serwować placuszki cukiniowe?

Świetnym pomysłem jest podawanie placków z sosem czosnkowym. Cukiniowy przysmak może być również serwowany z innymi dipami. Delikatny i nienarzucający się smak warzywa bardzo dobrze współgra z sosem serowym i beszamelem. Racuszki cukiniowe mogą być także podawane w towarzystwie dodatków mięsnych - gulaszu czy sosu pieczeniowego z kawałkami kurczaka. Ilość wariantów i pomysłów jest naprawdę duża. Co więcej, jest pewne grono zwolenników, dla których placki warzywne najlepiej smakują z cukrem. Warto eksperymentować i dobierać dodatki tak, aby przede wszystkim współgrały z naszym gustem!

Materiał sponsorowany przez Winiary

Wybrane dla Ciebie

Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik