Placuszki z cukinii – pomysł na pyszną przekąskę
Wystarczy niewielka liczba składników, nieco wolnego czasu i trochę chęci, aby stworzyć pyszne, sycące i proste danie. Przykładem nieskomplikowanego przepisu są klasyczne placuszki z cukinii, które można przyrządzić w mgnieniu oka. To smaczny, prosty pomysł na smaczne danie obiadowe czy kolację. Wskazujemy, krok po kroku, jak wykonać chrupiące placki na rozgrzanej patelni.
08.12.2023 10:18
Dlaczego warto przygotować cukiniowe placuszki?
Placuszki z cukinii stanowią wariację na temat innego, popularnego rodzaju smażonych placków. Ich podstawową wersję wykonuje się z ziemniaków, serwując z sosem pieczeniowym lub dodatkiem śmietany. Krążki cukiniowe przyrządza się w podobny sposób, korzystając niemal z tych samych składników. Główną różnicą jest oczywiście wykorzystanie cukinii zamiast ziemniaków. Dzięki swojej delikatności i puszystości mogą być serwowane nie tylko na obiad. Sprawdzą się także jako jedna z przystawek serwowanych podczas biesiadowania ze znajomymi. Jak przyrządzić placki z cukinii? To niezwykle proste. Wystarczy, że zaopatrzymy się w trzy główne składniki, jakimi są cukinia, jajka kurze oraz mąka pszenna.
Przyrządzanie masy do placków cukiniowych
Zanim włączymy patelnię i rozgrzejemy na niej tłuszcz, należy przygotować masę na placuszki z cukinii. Do wykonania kilku średniej wielkości placków wystarczy nam jedna dorodna cukinia. Należy zetrzeć ją na grubych oczkach na tarce, a następnie pozostawić do odsączenia. Aby wiórki cukinii puściły więcej wody, warto ją także osolić. Co kilka minut należy odciskać masę – tak, aby odpływało z niej coraz więcej cieczy. Jeśli starta cukinia jest już w miarę sucha, możemy połączyć ją z pozostałymi składnikami. Do miski zaaplikuj:
- jedną, startą cukinię;
- trzy jajka kurze;
- ok. 120-140 gramów mąki pszennej.
Możesz dodać także proszku do pieczenia. Warto również doprawić masę pieprzem, pietruszką lub innymi, ulubionymi dodatkami.
Smażone placki z cukinii w kilku prostych krokach
Po wymieszaniu składników masa powinna chwilę odstać, aby nabrać pokojowej temperatury. Szczególnie, jeśli wbite jajka zostały wyjęte prosto z lodówki. Jak zabrać się za smażenie? Placuszki z cukinii wykonamy w czterech prostych krokach.
- Rozgrzej patelnię i wlej na nią olej.
- Nabieraj ciasto dużą łyżką i formuj placki na patelni.
- Smaż placuszki z cukinii na obu stronach do zrumienienia.
- Serwuj je z ulubionym sosem, np. dipem czosnkowym.
Na jakie okazje warto przygotować cukiniowe, smażone placki?
Podsmażane krążki sprawdzą się zarówno jako jeden z elementów obiadu i kolacji. Placki z cukinii są lżejsze w odbiorze niż te, które zostały wykonane z ziemniaków. Dzięki temu mogą być serwowane jako starter, przekąska, a nawet mogą być jedzone na śniadanie. Ich popularność rośnie w okresie letnio-jesiennym. Duża dostępność cukinii i jej niska cena sprawiają, że placki z tego warzywa są przepisem niezwykle ekonomicznym.
Z czym można serwować placuszki cukiniowe?
Świetnym pomysłem jest podawanie placków z sosem czosnkowym. Cukiniowy przysmak może być również serwowany z innymi dipami. Delikatny i nienarzucający się smak warzywa bardzo dobrze współgra z sosem serowym i beszamelem. Racuszki cukiniowe mogą być także podawane w towarzystwie dodatków mięsnych - gulaszu czy sosu pieczeniowego z kawałkami kurczaka. Ilość wariantów i pomysłów jest naprawdę duża. Co więcej, jest pewne grono zwolenników, dla których placki warzywne najlepiej smakują z cukrem. Warto eksperymentować i dobierać dodatki tak, aby przede wszystkim współgrały z naszym gustem!