Genialny śląski deser idealny na Barbórkę. Szpajza cytrynowa to prawdziwe cudo

Czego nie może zabraknąć w dniu Barbórki na stronie Pyszności? Oczywiście genialnego deseru prosto ze śląskiej kuchni. To będzie prawdziwy sztos!

Szpajza cytrynowa to prawdziwa uczta dla podniebieniaSzpajza cytrynowa to fenomenalna uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Na pewno zgodzisz się ze mną, że kuchnia śląska pełna jest smacznych i ciekawych przepisów. Wśród nich nie sposób nie wspomnieć o genialnej szpajzie cytrynowej, która nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Te niesamowite pyszności zrobisz w mgnieniu oka, dosłownie z kilku składników

Dlatego od razu zabieraj się do pracy, w końcu dziś Barbórka, nie będzie więc lepszej okazji do przetestowania śląskiego rarytasu w słodkim wydaniu. Zgadzasz się ze mną?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny śląski deser idealny na Barbórkę. Szpajza cytrynowa to prawdziwe cudo

Genialny deser z cytrynową nutką ma konsystencję lekkiej chmurki. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 7 łyżek cukru,
  • 5 łyżeczek żelatyny,
  • 1/2 szklanki gorącej wody,
  • sok z 3 cytryn,
  • 150 ml śmietanki 36 proc.,
  • skórka z 1/2 cytryny. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad śląskim deserem rozpoczynam od zalania żelatyny gorącą wodą. Następnie dokładnie mieszam zawartość miseczki, aby składniki dobrze się połączyły. 

Najpierw przygotowuję żelatynę
Najpierw przygotowuję żelatynę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Czas oddzielić białka od żółtek. Pierwszy składnik przelewam do miski i zaczynam ubijać na sztywną pianę. Gotowy półprodukt odstawiam na bok i przechodzę do pracy nad kolejnym etapem przepisu. 

Kolejny etap to ubicie białek
Czas ubić białka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do kolejnej miski przekładam same żółtka. Po chwili dodaję do nich drobny cukier i zaczynam ucierać przy pomocy robota kuchennego. Kiedy mieszanka z żółtek jest już puszysta i ma ładny jasny kolor, zaczynam dodawać do niej wcześniej ubite białka.

Łączenie składników
Łączenie składników © Licencjodawca | Pyszności

Robię to bardzo ostrożnie przy pomocy kuchennej łopatki, aby nie uszkodzić struktury ubitych białek. 

Krok 4. Do miseczki z żelatyną dodaję świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Następnie przelewam ją do wcześniej przygotowanej mieszanki na bazie żółtek i białek. 

Żelatyna ustabilizuje strukturę mieszanki
Żelatyna ustabilizuje strukturę mieszanki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowy miks przekładam do pucharków, po czym chłodzę je minimum przez godzinę w lodówce. Przed podaniem deser dekoruję przy pomocy ubitej śmietanki i startej na tarce skórki z cytryny. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

I to wszystko! Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby w mgnieniu oka przygotować niesamowity deser. Prawdziwe pyszności!

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki