PrzepisDeseryGenialny śląski deser idealny na Barbórkę. Szpajza cytrynowa to prawdziwe cudo

Genialny śląski deser idealny na Barbórkę. Szpajza cytrynowa to prawdziwe cudo

Szpajza cytrynowa to fenomenalna uczta dla podniebienia
Szpajza cytrynowa to fenomenalna uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

04.12.2023 14:05, aktual.: 04.12.2023 14:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czego nie może zabraknąć w dniu Barbórki na stronie Pyszności? Oczywiście genialnego deseru prosto ze śląskiej kuchni. To będzie prawdziwy sztos!

Na pewno zgodzisz się ze mną, że kuchnia śląska pełna jest smacznych i ciekawych przepisów. Wśród nich nie sposób nie wspomnieć o genialnej szpajzie cytrynowej, która nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Te niesamowite pyszności zrobisz w mgnieniu oka, dosłownie z kilku składników

Dlatego od razu zabieraj się do pracy, w końcu dziś Barbórka, nie będzie więc lepszej okazji do przetestowania śląskiego rarytasu w słodkim wydaniu. Zgadzasz się ze mną?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny deser z cytrynową nutką ma konsystencję lekkiej chmurki. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 7 łyżek cukru,
  • 5 łyżeczek żelatyny,
  • 1/2 szklanki gorącej wody,
  • sok z 3 cytryn,
  • 150 ml śmietanki 36 proc.,
  • skórka z 1/2 cytryny. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad śląskim deserem rozpoczynam od zalania żelatyny gorącą wodą. Następnie dokładnie mieszam zawartość miseczki, aby składniki dobrze się połączyły. 

Najpierw przygotowuję żelatynę
Najpierw przygotowuję żelatynę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Czas oddzielić białka od żółtek. Pierwszy składnik przelewam do miski i zaczynam ubijać na sztywną pianę. Gotowy półprodukt odstawiam na bok i przechodzę do pracy nad kolejnym etapem przepisu. 

Czas ubić białka
Czas ubić białka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do kolejnej miski przekładam same żółtka. Po chwili dodaję do nich drobny cukier i zaczynam ucierać przy pomocy robota kuchennego. Kiedy mieszanka z żółtek jest już puszysta i ma ładny jasny kolor, zaczynam dodawać do niej wcześniej ubite białka.

Łączenie składników
Łączenie składników© Licencjodawca | Pyszności

Robię to bardzo ostrożnie przy pomocy kuchennej łopatki, aby nie uszkodzić struktury ubitych białek. 

Krok 4. Do miseczki z żelatyną dodaję świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Następnie przelewam ją do wcześniej przygotowanej mieszanki na bazie żółtek i białek. 

Żelatyna ustabilizuje strukturę mieszanki
Żelatyna ustabilizuje strukturę mieszanki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowy miks przekładam do pucharków, po czym chłodzę je minimum przez godzinę w lodówce. Przed podaniem deser dekoruję przy pomocy ubitej śmietanki i startej na tarce skórki z cytryny. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności

I to wszystko! Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby w mgnieniu oka przygotować niesamowity deser. Prawdziwe pyszności!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl