WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Przepis na piernik świąteczny. Ten zrobisz w kilka chwil, a smakuje równie dobrze

Interesuje cię przepis na piernik świąteczny niewymagający spektakularnych zdolności kulinarnych i długiego przebywania przy kuchennym blacie? Oto on. Co więcej, ciasto z tego przepisu zawsze się udaje.

Piernik świąteczny, który zawsze się udajePiernik świąteczny, który zawsze się udaje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ten przepis na piernik świąteczny każdy powinien mieć w swoim kuchennym notatniku. Ciasto z tej receptury jest aromatyczne, pełne korzennych nut i delikatnie słodkie za sprawą pysznego miodu. Na samą myśl o tym deserze ślinianki zaczynają pracować na pełnych obrotach. A nie potrzeba wiele, bo to jedna z najłatwiejszych receptur.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowo-kokosowe roladki wyglądają bajecznie. Nie sposób im się oprzeć

Jak upiec piernik świąteczny?

Piernik świąteczny, swoim aromatem wypełniający cały dom, nie musi być pracochłonnym deserem. Nie dla każdego jest szykowanie dojrzewającego piekarnika, wymagającego niemałych pokładów cierpliwości. Dzięki poniższemu przepisowi upieczesz superszybke i pyszne ciasto świąteczne, którym zachwycisz wszystkich domowników.

Jeśli chcesz wzmocnić smak i aromat piernika świątecznego, postaw na dobrej jakości przyprawę piernikową lub stwórz ją samodzielnie z własnoręcznie mielonych przypraw (przepis TUTAJ). Takie, w porównaniu do sproszkowanych, dodadzą ciastu dużo więcej aromatu i smaku. Poniższy przepis na piernik świąteczny jest obliczony na małą keksówkę 11x28.

Piernik świąteczny
Piernik świąteczny © Unsplash | Caroline Hernandez

Przepis na piernik świąteczny. Łatwe i szybkie wykonanie

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka sody,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 200 ml roztopionej i ostudzonej margaryny lub masła,
  • 250 ml letniego mleka,
  • 2 jajka,
  • konfitura do przełożenia,
  • opcjonalnie: pół szklanki rodzynek (zalanych wrzątkiem i odsączonych),
  • opcjonalnie: 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • opcjonalnie: polewa czekoladowa + posiekane orzechy.

Przygotowanie:

  1. Mąkę połącz z cukrem, kakao, przyprawą do piernika, sodą i szczyptą soli. Wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Następnie dodaj margarynę lub masło, mleko, miód i rozkłócone jajka. Zmiksuj składniki na gładką masę.
  3. Do masy dodaj, opcjonalnie, orzechy i rodzynki.
  4. Tak przygotowane ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez ok. 45-50 minut (do suchego patyczka).
  6. Piernik pozostaw na kwadrans po upieczeniu w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjmij ciasto i studź na kratce.
  7. Kiedy piernik będzie całkiem zimny, przekroić go wzdłuż na dwie (lub trzy) części i przełóż konfiturą.
  8. Gotowe ciasto możesz oblać czekoladową polewą i posypać siekanymi orzechami.
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze