Przepis na piernik świąteczny. Ten zrobisz w kilka chwil, a smakuje równie dobrze
Interesuje cię przepis na piernik świąteczny niewymagający spektakularnych zdolności kulinarnych i długiego przebywania przy kuchennym blacie? Oto on. Co więcej, ciasto z tego przepisu zawsze się udaje.
28.11.2023 | aktual.: 28.11.2023 16:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ten przepis na piernik świąteczny każdy powinien mieć w swoim kuchennym notatniku. Ciasto z tej receptury jest aromatyczne, pełne korzennych nut i delikatnie słodkie za sprawą pysznego miodu. Na samą myśl o tym deserze ślinianki zaczynają pracować na pełnych obrotach. A nie potrzeba wiele, bo to jedna z najłatwiejszych receptur.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak upiec piernik świąteczny?
Piernik świąteczny, swoim aromatem wypełniający cały dom, nie musi być pracochłonnym deserem. Nie dla każdego jest szykowanie dojrzewającego piekarnika, wymagającego niemałych pokładów cierpliwości. Dzięki poniższemu przepisowi upieczesz superszybke i pyszne ciasto świąteczne, którym zachwycisz wszystkich domowników.
Jeśli chcesz wzmocnić smak i aromat piernika świątecznego, postaw na dobrej jakości przyprawę piernikową lub stwórz ją samodzielnie z własnoręcznie mielonych przypraw (przepis TUTAJ). Takie, w porównaniu do sproszkowanych, dodadzą ciastu dużo więcej aromatu i smaku. Poniższy przepis na piernik świąteczny jest obliczony na małą keksówkę 11x28.
Zobacz także
Przepis na piernik świąteczny. Łatwe i szybkie wykonanie
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka sody,
- szczypta soli,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 200 ml roztopionej i ostudzonej margaryny lub masła,
- 250 ml letniego mleka,
- 2 jajka,
- konfitura do przełożenia,
- opcjonalnie: pół szklanki rodzynek (zalanych wrzątkiem i odsączonych),
- opcjonalnie: 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- opcjonalnie: polewa czekoladowa + posiekane orzechy.
Przygotowanie:
- Mąkę połącz z cukrem, kakao, przyprawą do piernika, sodą i szczyptą soli. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Następnie dodaj margarynę lub masło, mleko, miód i rozkłócone jajka. Zmiksuj składniki na gładką masę.
- Do masy dodaj, opcjonalnie, orzechy i rodzynki.
- Tak przygotowane ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez ok. 45-50 minut (do suchego patyczka).
- Piernik pozostaw na kwadrans po upieczeniu w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjmij ciasto i studź na kratce.
- Kiedy piernik będzie całkiem zimny, przekroić go wzdłuż na dwie (lub trzy) części i przełóż konfiturą.
- Gotowe ciasto możesz oblać czekoladową polewą i posypać siekanymi orzechami.