Ania Starmach dodaje do bigosu składnik, którego Polacy się boją. Jest przepyszny
Bigos jest dość popularną potrawą. Zazwyczaj dodajemy do niego kiełbasę lub boczek. Mało kto decyduje się na inny rodzaj mięsa. Ania Starmach postawiła na taki, którego Polacy się boją i unikają jak ognia. Dzięki temu to tradycyjne danie smakuje zupełnie tak, jakbyśmy robili je w leśniczówce.
08.12.2023 | aktual.: 08.12.2023 17:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dziczyzna - to najzdrowsze mięso, w którym praktycznie nie znajdziemy konserwantów i antybiotyków. Polacy jednak panicznie się go boją. Dlaczego? Ze względu na to, jak jest zdobywana i przetwarzana budzi obawę, że zachorujemy na toksoplazmozę (choroba ta jest groźna dla kobiet w ciąży i ich dzieci) lub włośnicę. Dodatkowo boimy się pasożytów, które w tym rodzaju mięsa występują. Na szczęście - nie musimy niczego się obawiać, dzikie mięso musi być przebadane. Jeśli nie spełnia norm, nie trafia do obiegu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mnóstwo osób może zdziwić fakt, że ten rodzaj mięsa nadaje się do bigosu. Doskonale wie o tym Ania Starmach, gwiazda MasterChefa. Oprócz boczku, wieprzowiny i wołowiny dodaje też kiełbasę jałowcową, która ma charakterystyczny smak. Całość dopełnia śliwowica łącka, która nadaje daniu wytrawnego aromatu.
Bigos z dziczyzną według Ani Starmach
Składniki:
- kilogram białej kapusty,
- 800 g kiszonej kapusty,
- 500 g mięsa wieprzowego,
- 500 g mięsa wołowego,
- 150 g wędzonego boczku,
- 100 g kiełbasy jałowcowej,
- 30 g suszonych borowików,
- 1 garść suszonych śliwek,
- 1 garść wędzonych śliwek,
- 50 ml śliwowicy,
- 3 cebule,
- 2 marchewki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżki smalcu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu, następnie przełóż go do dużego garnka.
- Pozostałe mięso również pokrój i podsmaż w wytopionym z boczku tłuszczu. Przełóż je do garnka na bigos.
- Cebulę obierz i posiekaj, marchew zaś zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż, a następnie dodaj do mięsa.
- Dołóż koncentrat pomidorowy, mieloną paprykę, liście laurowe oraz ziele angielskie i wymieszaj.
- Grzyby namaczaj w ciepłej wodzie przez 15-20 minut.
- Białą kapustę poszatkuj, kiszoną najpierw opłucz, potem posiekaj. Wrzuć do reszty składników. Całość zalej litrem wody i gotuj na małym ogniu. Dodaj grzyby.
- Śliwki pokrój w paski i zalej je śliwowicą. Te składniki sprawią, że bigos będzie miał bogatszy smak. Po 30 minutach dodaj je do dania.
- Bigos gotuj na małym ogniu przez 3,5 godziny. Dopraw przed podaniem pieprzem i solą.