NewsyPokazał, jak wygląda francuski bigos. Fani złapali się za głowę

Pokazał, jak wygląda francuski bigos. Fani złapali się za głowę

Francuski bigos - Pyszności
Francuski bigos - Pyszności
Źródło zdjęć: © Facebook, Instagram | Maciej Blatkiewicz

01.12.2023 09:03, aktual.: 01.12.2023 14:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na świecie można znaleźć lokalne odpowiedzi na dania, które znamy z Polski. W Azji nietrudno o różnego rodzaju pierożki, na Wyspach Brytyjskich zajadają się kaszanką, a Niemcy doskonale znają kiszoną kapustę. Okazuje się, że i we Francji znaleźć można... bigos. Wygląda on jednak zupełnie inaczej.

Polski bigos to danie, które króluje na świątecznych stołach. Bez względu na to, czy wstępuje pod postacią kapusty wigilijnej, czy też lądują w nim kawałki kiełbasy i mięsa wieprzowego, w większości polskich domów smakuje z grubsza inaczej. Zamawiając jednak w Strasburgu popularne danie choucroute, które przypominać ma nieco bigos, można się nieźle zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuski bigos

Chociaż kapusta kiszona niekoniecznie kojarzy się z francuskimi specjałami, to znalazła swoje miejsce w kuchni alzackiej. Podobnie jak w przypadku naszego bigosu, w każdym domu wygląda to nieco inaczej. Wśród składników główną rolę odgrywa kapusta kiszona, najczęściej gotowana na białym winie lub piwie, podana z ziemniakami. Do tego na talerzu ląduje również kilka rodzajów kiełbas i mięs wieprzowych. Najczęściej są to parówki, kiełbasa Montbeliard, golonka wieprzowa i kawałek szynki.

Francuski bigos - Pyszności
Francuski bigos - Pyszności© Canva | fotek

Danie to jest wizytówką Alzacji i łatwo znaleźć je w knajpach i restauracjach. Gości także na jarmarkach świątecznych, przyciągając zmarzniętych i zgłodniałych turystów. Istnieje również odmiana tego dania nazywana choucroute aux poissons, gdzie zamiast wieprzowiny znajduje się ryba.

Danie nie dla każdego

Kultowego francuskiego bigosu postanowił spróbować również Maciej Blatkiewicz - kulinarny influencer znany również pod pseudonimem "Maciej Je". Na swoim profilu umieścił zdjęcie dania i zapytał, co sądzą o tym jego obserwatorzy.

Fani Macieja porównali potrawę do "mięsnego jeża", wiele osób nie było zachwyconych prezentacją potrawy i pisało, że wygląda jak połączenie różnych resztek ze świątecznego stołu. Jak podkreśla influcencer, w połączeniu z musztardą było nawet do zjedzenia. Nie zabrakło jednak głosów, które mówiły, aby nie oceniać książki po okładce.

Do tego keczup, chrzan i sosiwo jakoweś godne, i bym spokojnie to skonsumował, bo wygląda zachęcająco.
A do Państwa komentujących, że to niewyględne i bomba kaloryczna - czy nasz dobry bigos jest mniej kaloryczny i lepiej się prezentuje? A też jest pyszny.

Trzeba jednak przyznać - prezentacja dania nie wygląda zachęcająco. Z drugiej strony jednak i nasz polski bigos nie bywa zbyt urodziwy.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także