To hit świątecznych jarmarków. Ich smak jest nie do podrobienia

Dla wielu Polaków brzmią egzotycznie i kojarzą się jedynie z przedszkolnymi ludzikami. Ich smak doskonale znają za to Włosi, którzy zajadają się nimi na lokalnych straganach. Dostępne są również na świątecznych jarmarkach w największych polskich miastach.

Pieczone kasztany - PysznościPieczone kasztany - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Meruyert Gonullu
Ewa Malinowska

Jadalne kasztany zdecydowanie różnią się od dobrze nam znanego kasztanowca zwyczajnego. Dostać je można w sezonie jesienno-zimowym w większych sklepach lub na ekologicznych bazarkach. Świetną okazją do skosztowania są również jarmarki świąteczne, na których można kupić porcję gorących, świeżo upieczonych kasztanów. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To danie na bazie ziemniaków dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!

Jak smakują jadalne kasztany?

Jadalne kasztany mają delikatny, słodkawo-orzechowy smak. Ich konsystencja jest miękka i kremowa, trochę przypominająca ziemniaki. Pieczone kasztany mają bardziej wyrazisty smak i aromat, który przypomina prażone orzechy. Gotowane kasztany są bardziej delikatne i mają mniej słodki smak.

Jadalne kasztany - Pyszności
Jadalne kasztany - Pyszności © Canva | Natalia Zakharova

Kasztany można jeść na surowo, ale należy je wcześniej obrać ze skórki. Można je również piec, gotować, smażyć lub dodawać do potraw, takich jak zupy, sałatki czy desery.

Jedz na zdrowie

Jadalne kasztany są nie tylko smaczną, ale również zdrową przekąską. Wpływają korzystnie na układ nerwowy ze względu na znajdującą się w nich witaminę B. Są w nich również silne przeciwutleniacze, które doskonale chronią nasz organizm przed starzeniem. Chociaż nie przypominają cytrusów ani w smaku, ani w wyglądzie, to podobnie jak one są dobrym źródłem witaminy C.

Kasztany to hit jarmarków - Pyszności
Kasztany to hit jarmarków - Pyszności © materiały prywatne

W kasztanach jadalnych znajduje się również duża dawka potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynk.

Jak przygotować kasztany?

Jeśli uda ci się znaleźć jadalne kasztany w sklepie i zastanawiasz się, co teraz z nimi zrobić, to spieszymy z pomocą. Przygotowanie jadalnych kasztanów jest naprawdę proste i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności.

  1. Wybierz kasztany, które są ciężkie i błyszczące. Unikaj kasztanów z uszkodzeniami lub śladami pleśni.
  2. Ostrożnie natnij kasztany ostrym nożem od strony wypukłej, tworząc nacięcie w kształcie krzyża.
  3. Umieść kasztany w garnku z wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. Celsjusza.
  5. Po 15 minutach gotowania wyjmij kasztany z garnka.
  6. Umieść kasztany na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz kasztany w piekarniku przez 15 minut.
  8. Gotowe kasztany odstaw na kilka minut, aby ostygły.
  9. Obieraj kasztany, gdy są jeszcze ciepłe - wtedy najłatwiej się je obiera.

Surowe kasztany jadalne można zamrażać i w ten sposób przechowywać nawet przez rok.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥