To hit świątecznych jarmarków. Ich smak jest nie do podrobienia

Dla wielu Polaków brzmią egzotycznie i kojarzą się jedynie z przedszkolnymi ludzikami. Ich smak doskonale znają za to Włosi, którzy zajadają się nimi na lokalnych straganach. Dostępne są również na świątecznych jarmarkach w największych polskich miastach.

Pieczone kasztany - PysznościPieczone kasztany - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Meruyert Gonullu
Ewa Malinowska

Jadalne kasztany zdecydowanie różnią się od dobrze nam znanego kasztanowca zwyczajnego. Dostać je można w sezonie jesienno-zimowym w większych sklepach lub na ekologicznych bazarkach. Świetną okazją do skosztowania są również jarmarki świąteczne, na których można kupić porcję gorących, świeżo upieczonych kasztanów. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To danie na bazie ziemniaków dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!

Jak smakują jadalne kasztany?

Jadalne kasztany mają delikatny, słodkawo-orzechowy smak. Ich konsystencja jest miękka i kremowa, trochę przypominająca ziemniaki. Pieczone kasztany mają bardziej wyrazisty smak i aromat, który przypomina prażone orzechy. Gotowane kasztany są bardziej delikatne i mają mniej słodki smak.

Jadalne kasztany - Pyszności
Jadalne kasztany - Pyszności © Canva | Natalia Zakharova

Kasztany można jeść na surowo, ale należy je wcześniej obrać ze skórki. Można je również piec, gotować, smażyć lub dodawać do potraw, takich jak zupy, sałatki czy desery.

Jedz na zdrowie

Jadalne kasztany są nie tylko smaczną, ale również zdrową przekąską. Wpływają korzystnie na układ nerwowy ze względu na znajdującą się w nich witaminę B. Są w nich również silne przeciwutleniacze, które doskonale chronią nasz organizm przed starzeniem. Chociaż nie przypominają cytrusów ani w smaku, ani w wyglądzie, to podobnie jak one są dobrym źródłem witaminy C.

Kasztany to hit jarmarków - Pyszności
Kasztany to hit jarmarków - Pyszności © materiały prywatne

W kasztanach jadalnych znajduje się również duża dawka potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynk.

Jak przygotować kasztany?

Jeśli uda ci się znaleźć jadalne kasztany w sklepie i zastanawiasz się, co teraz z nimi zrobić, to spieszymy z pomocą. Przygotowanie jadalnych kasztanów jest naprawdę proste i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności.

  1. Wybierz kasztany, które są ciężkie i błyszczące. Unikaj kasztanów z uszkodzeniami lub śladami pleśni.
  2. Ostrożnie natnij kasztany ostrym nożem od strony wypukłej, tworząc nacięcie w kształcie krzyża.
  3. Umieść kasztany w garnku z wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. Celsjusza.
  5. Po 15 minutach gotowania wyjmij kasztany z garnka.
  6. Umieść kasztany na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz kasztany w piekarniku przez 15 minut.
  8. Gotowe kasztany odstaw na kilka minut, aby ostygły.
  9. Obieraj kasztany, gdy są jeszcze ciepłe - wtedy najłatwiej się je obiera.

Surowe kasztany jadalne można zamrażać i w ten sposób przechowywać nawet przez rok.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy