To hit świątecznych jarmarków. Ich smak jest nie do podrobienia
Dla wielu Polaków brzmią egzotycznie i kojarzą się jedynie z przedszkolnymi ludzikami. Ich smak doskonale znają za to Włosi, którzy zajadają się nimi na lokalnych straganach. Dostępne są również na świątecznych jarmarkach w największych polskich miastach.
28.11.2023 17:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jadalne kasztany zdecydowanie różnią się od dobrze nam znanego kasztanowca zwyczajnego. Dostać je można w sezonie jesienno-zimowym w większych sklepach lub na ekologicznych bazarkach. Świetną okazją do skosztowania są również jarmarki świąteczne, na których można kupić porcję gorących, świeżo upieczonych kasztanów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak smakują jadalne kasztany?
Jadalne kasztany mają delikatny, słodkawo-orzechowy smak. Ich konsystencja jest miękka i kremowa, trochę przypominająca ziemniaki. Pieczone kasztany mają bardziej wyrazisty smak i aromat, który przypomina prażone orzechy. Gotowane kasztany są bardziej delikatne i mają mniej słodki smak.
Kasztany można jeść na surowo, ale należy je wcześniej obrać ze skórki. Można je również piec, gotować, smażyć lub dodawać do potraw, takich jak zupy, sałatki czy desery.
Jedz na zdrowie
Jadalne kasztany są nie tylko smaczną, ale również zdrową przekąską. Wpływają korzystnie na układ nerwowy ze względu na znajdującą się w nich witaminę B. Są w nich również silne przeciwutleniacze, które doskonale chronią nasz organizm przed starzeniem. Chociaż nie przypominają cytrusów ani w smaku, ani w wyglądzie, to podobnie jak one są dobrym źródłem witaminy C.
W kasztanach jadalnych znajduje się również duża dawka potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynk.
Jak przygotować kasztany?
Jeśli uda ci się znaleźć jadalne kasztany w sklepie i zastanawiasz się, co teraz z nimi zrobić, to spieszymy z pomocą. Przygotowanie jadalnych kasztanów jest naprawdę proste i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności.
- Wybierz kasztany, które są ciężkie i błyszczące. Unikaj kasztanów z uszkodzeniami lub śladami pleśni.
- Ostrożnie natnij kasztany ostrym nożem od strony wypukłej, tworząc nacięcie w kształcie krzyża.
- Umieść kasztany w garnku z wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. Celsjusza.
- Po 15 minutach gotowania wyjmij kasztany z garnka.
- Umieść kasztany na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz kasztany w piekarniku przez 15 minut.
- Gotowe kasztany odstaw na kilka minut, aby ostygły.
- Obieraj kasztany, gdy są jeszcze ciepłe - wtedy najłatwiej się je obiera.
Surowe kasztany jadalne można zamrażać i w ten sposób przechowywać nawet przez rok.