To hit świątecznych jarmarków. Ich smak jest nie do podrobienia

Dla wielu Polaków brzmią egzotycznie i kojarzą się jedynie z przedszkolnymi ludzikami. Ich smak doskonale znają za to Włosi, którzy zajadają się nimi na lokalnych straganach. Dostępne są również na świątecznych jarmarkach w największych polskich miastach.

Pieczone kasztany - PysznościPieczone kasztany - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Meruyert Gonullu
Ewa Malinowska

Jadalne kasztany zdecydowanie różnią się od dobrze nam znanego kasztanowca zwyczajnego. Dostać je można w sezonie jesienno-zimowym w większych sklepach lub na ekologicznych bazarkach. Świetną okazją do skosztowania są również jarmarki świąteczne, na których można kupić porcję gorących, świeżo upieczonych kasztanów. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To danie na bazie ziemniaków dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!

Jak smakują jadalne kasztany?

Jadalne kasztany mają delikatny, słodkawo-orzechowy smak. Ich konsystencja jest miękka i kremowa, trochę przypominająca ziemniaki. Pieczone kasztany mają bardziej wyrazisty smak i aromat, który przypomina prażone orzechy. Gotowane kasztany są bardziej delikatne i mają mniej słodki smak.

Jadalne kasztany - Pyszności
Jadalne kasztany - Pyszności © Canva | Natalia Zakharova

Kasztany można jeść na surowo, ale należy je wcześniej obrać ze skórki. Można je również piec, gotować, smażyć lub dodawać do potraw, takich jak zupy, sałatki czy desery.

Jedz na zdrowie

Jadalne kasztany są nie tylko smaczną, ale również zdrową przekąską. Wpływają korzystnie na układ nerwowy ze względu na znajdującą się w nich witaminę B. Są w nich również silne przeciwutleniacze, które doskonale chronią nasz organizm przed starzeniem. Chociaż nie przypominają cytrusów ani w smaku, ani w wyglądzie, to podobnie jak one są dobrym źródłem witaminy C.

Kasztany to hit jarmarków - Pyszności
Kasztany to hit jarmarków - Pyszności © materiały prywatne

W kasztanach jadalnych znajduje się również duża dawka potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynk.

Jak przygotować kasztany?

Jeśli uda ci się znaleźć jadalne kasztany w sklepie i zastanawiasz się, co teraz z nimi zrobić, to spieszymy z pomocą. Przygotowanie jadalnych kasztanów jest naprawdę proste i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności.

  1. Wybierz kasztany, które są ciężkie i błyszczące. Unikaj kasztanów z uszkodzeniami lub śladami pleśni.
  2. Ostrożnie natnij kasztany ostrym nożem od strony wypukłej, tworząc nacięcie w kształcie krzyża.
  3. Umieść kasztany w garnku z wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. Celsjusza.
  5. Po 15 minutach gotowania wyjmij kasztany z garnka.
  6. Umieść kasztany na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz kasztany w piekarniku przez 15 minut.
  8. Gotowe kasztany odstaw na kilka minut, aby ostygły.
  9. Obieraj kasztany, gdy są jeszcze ciepłe - wtedy najłatwiej się je obiera.

Surowe kasztany jadalne można zamrażać i w ten sposób przechowywać nawet przez rok.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie