Porady5 sposobów na uratowanie przypalonego bigosu. Warto poznać i zapamiętać

5 sposobów na uratowanie przypalonego bigosu. Warto poznać i zapamiętać

Bigos - Pyszności
Bigos - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Dar1930
30.11.2023 09:31

Świąteczny bigos to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Wystarczy jednak chwila nieuwagi, aby pyszna, aromatyczna kapusta z dodatkami zamieniła się w przypaloną i gorzką breję. Są jednak sposoby, aby uratować świąteczny przysmak przed wylądowaniem w koszu na śmieci.

Chociaż na wigilijnej kolacji królują przede wszystkim postne dania, to w pierwszy i drugi dzień Świąt wjeżdża często wielki gar bigosu. To potrawa, którą kochają całe pokolenia Polaków. Świetnie smakuje zrobiony na świeżo, ale przy kolejnych podgrzewaniach tylko zyskuje na smaku. W czasie świątecznego zamieszania w kuchni łatwo jednak o chwilę nieuwagi, aby gar kapusty z mięsem nieco się przypalił. Zamiast płakać nad rozlanym mlekiem i wyrzucać do śmietnika spalone danie, spróbuj go odratować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko poczujesz, że bigos się przypalił, natychmiast przestań go mieszać. W przeciwnym wypadku rozprowadzisz spaleniznę po całym garnku i uratowanie potrawy stanie się trudne, a czasem nawet niemożliwe. Mieszanie kapusty powinno nastąpić dopiero po przeniesieniu jej do czystego garnka.

Sięgnij po wino

Gdy tylko zauważysz, że bigos zaczął się przypalać, sięgnij po wino. Bynajmniej po to, aby ukoić lampką tego trunku złość i smutek, a po to, aby uratować danie przy pomocy korka. Może to wydawać się dziwne, ale to naprawdę działa.

Przypalony bigos powinien zostać przeniesiony do innego naczynia. Gdy będzie już w nowym garnku, dorzuć dwa lub trzy korki do wina (oczywiście nie takie plastikowe). Ponownie gotuj bigos, mieszając go co jakiś czas. Po 1-2 minutach wyciągnij korki. Wraz z nimi powinien zniknąć nieprzyjemny zapach spalenizny. Alternatywą dla korków może być surowy, obrany ziemniak, który również wchłonie nieprzyjemny zapach.

Przypalony bigos można jeszcze odratować - Pyszności
Przypalony bigos można jeszcze odratować - Pyszności© Canva | Dar1930

Przyprawy na ratunek

Innym sprawdzonym sposobem na uratowanie przypalonego bigosu jest użycie dużej ilości aromatycznych przypraw. Majeranek, kminek i czerwona papryka mogą pomóc w zneutralizowaniu smaku i zapachu spalenizny. Można również spróbować podlać przypaloną kapustę czerwonym winem. Bukiet winnych aromatów może pomóc złagodzić nieprzyjemny zapach spalenizny.

Kolejnym trikiem, który warto zastosować, jest ostudzenie przypalonego bigosu, a następnie schłodzenie go w lodówce. Trzymaj go tam przez 12 godzin i następnie ponownie odgrzej. Dzięki temu zapach spalenizny będzie o wiele słabszy. Przypalona potrawa może być uratowana dzięki zamrożeniu. Po rozmrożeniu i podgrzaniu bigos będzie smakował tak, jakby żadnej wpadki nie było.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także