5 sposobów na uratowanie przypalonego bigosu. Warto poznać i zapamiętać

Świąteczny bigos to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Wystarczy jednak chwila nieuwagi, aby pyszna, aromatyczna kapusta z dodatkami zamieniła się w przypaloną i gorzką breję. Są jednak sposoby, aby uratować świąteczny przysmak przed wylądowaniem w koszu na śmieci.

Bigos - PysznościBigos - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Dar1930
Ewa Malinowska

Chociaż na wigilijnej kolacji królują przede wszystkim postne dania, to w pierwszy i drugi dzień Świąt wjeżdża często wielki gar bigosu. To potrawa, którą kochają całe pokolenia Polaków. Świetnie smakuje zrobiony na świeżo, ale przy kolejnych podgrzewaniach tylko zyskuje na smaku. W czasie świątecznego zamieszania w kuchni łatwo jednak o chwilę nieuwagi, aby gar kapusty z mięsem nieco się przypalił. Zamiast płakać nad rozlanym mlekiem i wyrzucać do śmietnika spalone danie, spróbuj go odratować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak uroczych ciasteczek jeszcze nie widziałeś. Wyglądają jak motylki!

Gdy tylko poczujesz, że bigos się przypalił, natychmiast przestań go mieszać. W przeciwnym wypadku rozprowadzisz spaleniznę po całym garnku i uratowanie potrawy stanie się trudne, a czasem nawet niemożliwe. Mieszanie kapusty powinno nastąpić dopiero po przeniesieniu jej do czystego garnka.

Sięgnij po wino

Gdy tylko zauważysz, że bigos zaczął się przypalać, sięgnij po wino. Bynajmniej po to, aby ukoić lampką tego trunku złość i smutek, a po to, aby uratować danie przy pomocy korka. Może to wydawać się dziwne, ale to naprawdę działa.

Przypalony bigos powinien zostać przeniesiony do innego naczynia. Gdy będzie już w nowym garnku, dorzuć dwa lub trzy korki do wina (oczywiście nie takie plastikowe). Ponownie gotuj bigos, mieszając go co jakiś czas. Po 1-2 minutach wyciągnij korki. Wraz z nimi powinien zniknąć nieprzyjemny zapach spalenizny. Alternatywą dla korków może być surowy, obrany ziemniak, który również wchłonie nieprzyjemny zapach.

Przypalony bigos można jeszcze odratować - Pyszności
Przypalony bigos można jeszcze odratować - Pyszności © Canva | Dar1930

Przyprawy na ratunek

Innym sprawdzonym sposobem na uratowanie przypalonego bigosu jest użycie dużej ilości aromatycznych przypraw. Majeranek, kminek i czerwona papryka mogą pomóc w zneutralizowaniu smaku i zapachu spalenizny. Można również spróbować podlać przypaloną kapustę czerwonym winem. Bukiet winnych aromatów może pomóc złagodzić nieprzyjemny zapach spalenizny.

Kolejnym trikiem, który warto zastosować, jest ostudzenie przypalonego bigosu, a następnie schłodzenie go w lodówce. Trzymaj go tam przez 12 godzin i następnie ponownie odgrzej. Dzięki temu zapach spalenizny będzie o wiele słabszy. Przypalona potrawa może być uratowana dzięki zamrożeniu. Po rozmrożeniu i podgrzaniu bigos będzie smakował tak, jakby żadnej wpadki nie było.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie