To proste ciasto z mandarynkami przygotujesz na patelni. Idealnie wpisuje się w świąteczny klimat
Szukasz pomysłu na świąteczne przepisy, które nie tylko są mega proste, ale i szybkie w przygotowaniu? Mam coś, co na pewno cię zainteresuje!
09.12.2023 | aktual.: 16.03.2024 14:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na pewno zgodzisz się ze mną, że grudzień to wyjątkowy czas. Wszyscy czekamy na święta, dookoła nas jest pełno białego śniegu oraz kolorowych dekoracji. Jednocześnie mamy na głowie całą masę spraw do ogarnięcia — zaczynając od gruntownych porządków, kończąc na przygotowaniu świątecznego menu oraz zakupie prezentów dla najbliższych.
Jak sam więc widzisz, w grudniu naprawdę sporo się dzieje. I żeby ze wszystkim się wyrobić, polecam proste rozwiązanie. Do świątecznego menu wpleć szybkie i proste przepisy, które nie tylko pomogą zaoszczędzić ci sporo czasu, ale jednocześnie będą też fajną odskocznią od skomplikowanych receptur.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Genialne ciasto ze świątecznym akcentem
A skoro już o takich przepisach mowa, to w grudniowym menu nie może zabraknąć błyskawicznego ciasta z mandarynkami w roli głównej prosto z patelni. Tak, dobrze przeczytałeś, dzisiejsze ciasto przygotujesz na patelni. Co więcej, cały proces nie zajmie więcej niż 30 minut — i to ze smażeniem!
To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Bo nie dość, że zrobisz ciekawe ciasto w mgnieniu oka, to jeszcze do jego przygotowania potrzebujesz tak naprawdę kilku podstawowych produktów, które na pewno masz w swojej kuchni nawet w tej chwili. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby wyczarować słodką niespodziankę dla swoich bliskich jeszcze dziś. Dzięki pięknie pachnącym i soczystym mandarynkom poczują magię świąt dużo szybciej!
Ekspresowe ciasto z mandarynkami
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka,
- 150 ml mleka,
- 150 ml skondensowanego mleka,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 200 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Mandarynki:
- 20 g masła,
- 80 g mleka skondensowanego,
- 3 mandarynki.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania składników na szybkie ciasto. W tym celu w dużej misce połącz ze sobą: jajka, mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy oraz mleko. Najlepiej zrobić to przy pomocy kuchennej rózgi.
- Do powstałej mieszanki przesyp następnie mąkę oraz proszek do pieczenia. Dzięki temu trikowi dodatkowo napowietrzysz przyszłe ciasto, a co za tym idzie, będzie idealnie puszyste.
- I tak naprawdę sprawa ciasta jest już załatwiona. Teraz przygotuj mandarynki. Najpierw je obierz, po czym przekrój na pół.
- Na palniku połóż patelnię. Następnie podgrzej na niej masło z dodatkiem mleka skondensowanego. Po 2-3 minutach wypełnij patelnią mandarynkami, odcięte brzuszki mają znaleźć się bezpośrednio na powierzchni patelni.
- Na koniec zalej owoce wcześniej przygotowanym ciastem. Smaż je pod przykryciem przez 15 minut, po czym przy pomocy talerza odwróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 5 minut.
- Gotowe ciasto serwuj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Może być to cukier puder, syrop klonowy, polewa czekoladowa, lukier królewski lub karmel. Smacznego!