Wielu z nas popełnia błąd. Dlatego placki ziemniaczane nie są puszyste i chrupkie

Chociaż staramy się z całych sił, to nie zawsze placki ziemniaczane wyjdą idealnie chrupiące i puszyste jednocześnie. Okazuje się, że wystarczy zmienić jedną rzecz, by cieszyć się ich smakiem. Często właśnie wtedy popełniamy największy błąd. Czas to zmienić.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Placki ziemniaczane są smaczne i przede wszystkim tanie. Nic więc dziwnego, że regularnie pojawiają się w naszych domach. Najbardziej czasochłonne jest tarcie ziemniaków, ale z tym możemy sobie bez problemu poradzić. Zwłaszcza jeśli poznamy jeden banalny patent. Wystarczy po prostu zrobić placki ziemniaczane z ugotowanych kartofli. Jednak tym razem skupimy się na tym, by były idealnie puszyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa pianka w chrupiących herbatnikach. Wygląda zjawiskowo

Puszyste placki ziemniaczane dzięki prostemu trikowi

Wydaje się, że przygotowanie takich placków jest proste. Wystarczy tylko połączyć składniki i usmażyć. Jednak na pewnym etapie łatwo popełnić błąd, przez który nie będą one puszyste i chrupiące. Musimy cofnąć się do momentu, w którym wbijamy jajka. Zazwyczaj dodajemy je w całości. Co jednak stanie się, gdy oddzielimy jajka od żółtek i dorzucimy je oddzielnie? Spróbujmy najpierw dodać żółtka, a potem ubitą pianę z białek. To sprawi, że tekstura placków ziemniaczanych się zmieni i po usmażeniu będą bardziej puszyste i delikatne.

Kiedy będą już gotowe, możemy podać je z kwaśną śmietaną, jogurtem lub sosem grzybowym. Niektórzy wolą jeść je na słodko i posypują cukrem lub podają z dodatkiem żurawiny.

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane © Pixabay

O tym warto pamiętać

Jest kilka zasad, które ułatwią nam pracę:

  • ścieranie na tarce o grubych oczkach - dzięki temu kawałki ziemniaka będą chrupać,
  • pozbycie się nadmiaru wody z ziemniaków - wystarczy, że je odsączymy,
  • odpowiednie nagrzanie patelni - wtedy placki ziemniaczane nie będą przyklejać się do powierzchni,
  • odsączenie dania z nadmiaru tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Co zamiast karpia? Zwyciężczyni MasterChefa poleca nieoczywistą rybę znaną z filmu
Co zamiast karpia? Zwyciężczyni MasterChefa poleca nieoczywistą rybę znaną z filmu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥