Wielu z nas popełnia błąd. Dlatego placki ziemniaczane nie są puszyste i chrupkie

Chociaż staramy się z całych sił, to nie zawsze placki ziemniaczane wyjdą idealnie chrupiące i puszyste jednocześnie. Okazuje się, że wystarczy zmienić jedną rzecz, by cieszyć się ich smakiem. Często właśnie wtedy popełniamy największy błąd. Czas to zmienić.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Placki ziemniaczane są smaczne i przede wszystkim tanie. Nic więc dziwnego, że regularnie pojawiają się w naszych domach. Najbardziej czasochłonne jest tarcie ziemniaków, ale z tym możemy sobie bez problemu poradzić. Zwłaszcza jeśli poznamy jeden banalny patent. Wystarczy po prostu zrobić placki ziemniaczane z ugotowanych kartofli. Jednak tym razem skupimy się na tym, by były idealnie puszyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa pianka w chrupiących herbatnikach. Wygląda zjawiskowo

Puszyste placki ziemniaczane dzięki prostemu trikowi

Wydaje się, że przygotowanie takich placków jest proste. Wystarczy tylko połączyć składniki i usmażyć. Jednak na pewnym etapie łatwo popełnić błąd, przez który nie będą one puszyste i chrupiące. Musimy cofnąć się do momentu, w którym wbijamy jajka. Zazwyczaj dodajemy je w całości. Co jednak stanie się, gdy oddzielimy jajka od żółtek i dorzucimy je oddzielnie? Spróbujmy najpierw dodać żółtka, a potem ubitą pianę z białek. To sprawi, że tekstura placków ziemniaczanych się zmieni i po usmażeniu będą bardziej puszyste i delikatne.

Kiedy będą już gotowe, możemy podać je z kwaśną śmietaną, jogurtem lub sosem grzybowym. Niektórzy wolą jeść je na słodko i posypują cukrem lub podają z dodatkiem żurawiny.

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane © Pixabay

O tym warto pamiętać

Jest kilka zasad, które ułatwią nam pracę:

  • ścieranie na tarce o grubych oczkach - dzięki temu kawałki ziemniaka będą chrupać,
  • pozbycie się nadmiaru wody z ziemniaków - wystarczy, że je odsączymy,
  • odpowiednie nagrzanie patelni - wtedy placki ziemniaczane nie będą przyklejać się do powierzchni,
  • odsączenie dania z nadmiaru tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu