PoradyWielu z nas popełnia błąd. Dlatego placki ziemniaczane nie są puszyste i chrupkie

Wielu z nas popełnia błąd. Dlatego placki ziemniaczane nie są puszyste i chrupkie

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
08.12.2023 16:29, aktualizacja: 08.12.2023 18:03

Chociaż staramy się z całych sił, to nie zawsze placki ziemniaczane wyjdą idealnie chrupiące i puszyste jednocześnie. Okazuje się, że wystarczy zmienić jedną rzecz, by cieszyć się ich smakiem. Często właśnie wtedy popełniamy największy błąd. Czas to zmienić.

Placki ziemniaczane są smaczne i przede wszystkim tanie. Nic więc dziwnego, że regularnie pojawiają się w naszych domach. Najbardziej czasochłonne jest tarcie ziemniaków, ale z tym możemy sobie bez problemu poradzić. Zwłaszcza jeśli poznamy jeden banalny patent. Wystarczy po prostu zrobić placki ziemniaczane z ugotowanych kartofli. Jednak tym razem skupimy się na tym, by były idealnie puszyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste placki ziemniaczane dzięki prostemu trikowi

Wydaje się, że przygotowanie takich placków jest proste. Wystarczy tylko połączyć składniki i usmażyć. Jednak na pewnym etapie łatwo popełnić błąd, przez który nie będą one puszyste i chrupiące. Musimy cofnąć się do momentu, w którym wbijamy jajka. Zazwyczaj dodajemy je w całości. Co jednak stanie się, gdy oddzielimy jajka od żółtek i dorzucimy je oddzielnie? Spróbujmy najpierw dodać żółtka, a potem ubitą pianę z białek. To sprawi, że tekstura placków ziemniaczanych się zmieni i po usmażeniu będą bardziej puszyste i delikatne.

Kiedy będą już gotowe, możemy podać je z kwaśną śmietaną, jogurtem lub sosem grzybowym. Niektórzy wolą jeść je na słodko i posypują cukrem lub podają z dodatkiem żurawiny.

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane © Pixabay

O tym warto pamiętać

Jest kilka zasad, które ułatwią nam pracę:

  • ścieranie na tarce o grubych oczkach - dzięki temu kawałki ziemniaka będą chrupać,
  • pozbycie się nadmiaru wody z ziemniaków - wystarczy, że je odsączymy,
  • odpowiednie nagrzanie patelni - wtedy placki ziemniaczane nie będą przyklejać się do powierzchni,
  • odsączenie dania z nadmiaru tłuszczu.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także