Siostra Anastazja piecze wyborne ciasto z bezą. Idealnie pasuje na święta

Siostra Anastazja to mistrzyni przepysznych dań, którym nie da się oprzeć. Tym razem na tapetę wrzucamy kruche ciasto z dodatkiem bezy. Nie ma lepszego przepisu na ten wypiek. Udaje się za każdym razem, a do tego jest banalnie prosty.

Ciasto siostry AnastazjiCiasto siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Paulina Hermann

Siostra Anastazja opracowała niezawodny przepis na kruche ciasto. Dzięki tej bazie stworzymy wiele pysznych i słodkich wypieków. Tym razem skupimy się na cieście z bezą i śliwkami. Deser rozpływa się w ustach i świetnie pasuje do zimowej herbaty lub kawy, a także na świąteczny stół. Jeśli nie przepadacie za śliwkami, możecie zastąpić je innymi owocami, na przykład borówkami lub jabłkami, a w sezonie letnim świetnie sprawdzą się maliny oraz truskawki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowa zupa z ziemniaczanym dodatkiem to prawdziwy sztos. Palce lizać!

Kruche ciasto siostry Anastazji - przepis

Przygotuj potrzebne składniki. Do kruchego ciasta przydadzą się:

  • 350 g mąki,
  • 200 g margaryny,
  • 150 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina soli.

Bezę zrobisz z:

  • 4 białek,
  • 200 g cukru,
  • szczypty soli,
  • łyżki mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo: 300 g śliwek.

Ciasto
Ciasto © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski lub na stolnicę. Dodaj zimną margarynę (wcześniej ją posiekaj), cukier oraz żółtka. Energicznie zagnieć ciasto, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Włóż je do lodówki na godzinę.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj i połóż na blachę (naczynie oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
  3. W tym czasie zacznij przygotowywać bezę. Białka ubij z odrobiną soli. Kiedy będą już gęste, stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj jeszcze chwilę, do momentu, w którym masa będzie sztywna i błyszcząca.
  4. Śliwki umyj i przekrój na pół, wyrzuć pestki. Owoce poukładaj na podpieczonym cieście. Całość przykryj ubitą pianą z białek.
  5. Gotowe ciasto wstaw do piekarnika na kolejne 35 minut. Kiedy ten czas minie, zmniejsz moc nagrzewania d 160 stopni Celsjusza i podpiekaj jeszcze przez 15 minut.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯