Anna Lewandowska robi z tego warzywa ciasto na święta. Inni nawet o tym nie pomyślą
Jeśli pomyślałeś, że Anna Lewandowska nie ma w głowie własnej wizji na świąteczne ciasto czekoladowe, to wiedz, że byłeś w błędzie. Medialna gwiazda i ikona zdrowego odżywiania ewidentnie ma swój patent na wszystko. Tym razem do zwykłej czekolady postanowiła dodać kilka zdrowych warzyw.
08.12.2023 11:55
Anna Lewandowska to już symbol zdrowego trybu życia i odpowiedzialnego i przemyślanego gotowania. Żona najsłynniejszego polskiego piłkarza ma za nic tradycyjne, często niezdrowe przepisy i lubi wprowadzać w nich autorskie rewolucje. Kiedyś już zachwycaliśmy się przepisem Lewandowskiej na sernik bez twarogu. Czy ciasto czekoladowe w jej wydaniu będzie równie dobre?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przede wszystkim musimy tu jeszcze napisać jedną rzecz: tak, ciasto czekoladowe Anny Lewandowskiej zawiera czekoladę. Brak tego produktu byłby już chyba przesadą, chociaż kto wie, może i taki eksperyment ujrzy kiedyś światło dzienne? Na ten moment (a właściwie to na 2019 rok, bo to z tego czasu pochodzi przepis) Anna Lewandowska ogranicza się do dorzucenia do receptury kilku zdrowych składników.
Najważniejszym z nich jest ciecierzyca. To ona stanowi podstawę świątecznego ciasta mistrzyni karate. Poza nim w recepturze pojawiają się jeszcze daktyle (swoją zdrową naprawdę pyszne i zdrowe), cukier kokosowy (pozyskiwany z pąków kwiatowych palmy zdrowszy odpowiednik zwykłego cukru) oraz mleko roślinne. Brzmi pysznie? Owszem, ale jeszcze jakże odżywczo!
Poniższy przepis pochodzi z portalu hpba.pl.
Czekoladowe ciasto świąteczne według Anny Lewandowskiej
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
- szczypta kminku,
- 50 g daktyli (namoczonych w gorącej wodzie),
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki cukru kokosowego,
- odrobina mleka roślinnego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie z kminkiem. Powinno to trwać 12 godzin. Następnie ugotuj warzywo do miękkości.
- Daktyle zalej gorącą wodę i odstaw na kwadrans. Większość czekolady (około 70 g odłóż na polewę) rozpuść w rondelku z dodatkiem oleju kokosowego.
- Zblenduj wszystkie składniki. Wlej do formy i piecz przez 40-45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
- Pozostałą czekoladę rozpuść i oblej nią upieczone ciasto. Smacznego!