Pij ten pyszny koktajl, jeśli zżera cię stres albo nie możesz spać. Zrobisz go w 5 minut

Po ten koktajl powinny sięgać osoby, które mocno się stresują i mają problem z zasypianiem. Jego głównym składnikiem są daktyle. Przygotujesz go w dosłownie pięć minut i nie musisz zbyt wiele robić. Taki napój dostarczy ci wielu składników odżywczych.

Koktajl, który powinny pić osoby zestresowaneKoktajl, który powinny pić osoby zestresowane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Paulina Hermann

Silny stres fatalnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Przez niego zmieniają się struktury w mózgu, pojawiają się problemy z sercem i układem pokarmowym. Przewlekły stres może też przyczynić się do zaburzeń psychicznych. Jak sobie z tym radzić? Sposobów na obniżenie napięcia jest mnóstwo. Należy do nich między innymi ograniczenie picia kawy i odpowiednia dieta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na ciasto krówka z orzechową posypką i dżemem malinowym. Znika w mgnieniu oka

Dlaczego koktajl z daktyli i migdałów jest taki dobry?

Składniki te zawierają związki, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. W ich składzie znajdziemy witaminy z grupy B, magnez, potas oraz witaminę C. Daktyle na przykład polecane są jako przekąska w silnym stresie i warto je spożywać, jeśli mamy problemy z zasypianiem. Produkt zawiera też taurynę, która ma działanie przeciwdepresyjne. Migdały również zmniejszają poziom stresu. Zawierają dużo cynku, który wspiera układ nerwowy. Ponadto poprawia pamięć i koncentrację. Obydwa składniki sprawią, że koktajl będzie niczym tabletka uspokajająca.

Jest jeszcze wiele innych produktów, które działają antystresowo. Należą do nich orzechy, kefir, jajka, pestki dyni, gorzka czekolada, drożdże oraz zielone warzywa. Pamiętaj również o odpowiedniej ilości wody w diecie.

Przepis na koktajl z daktyli i migdałów

Jeśli chcesz przygotować napój, który ukoi twoje skołatane nerwy, musisz zaopatrzyć się w kilka składników. Będą to:

  • daktyle (100 gramów),
  • migdały (łyżka stołowa),
  • mleko migdałowe/sojowe/ryżowe lub woda (350 ml),
  • imbir mielony (łyżeczka).
Daktyle
Daktyle © Wikipedia

Jeśli już przygotowałaś produkty, możesz przystąpić do dalszego działania. Na początku usuń pestki z daktyli. Następnie wszystkie składniki umieść w misie blendera. Zmiksuj je na gładką i jednolitą masę. Powstały napój wlej do kubka lub szklanki i wypij od razu. Możesz też wstawić go na chwilę do lodówki, by był chłodniejszy.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku