Największy sekret idealnego ciasta. Pierogi są delikatne, ale nie rozlatują się w wodzie

Pierogi to danie, które zawsze wywołuje uśmiech na twarzy i kojarzy się z domowym ciepłem. Trudno znaleźć osobę, która by ich nie lubiła! Są uważane za jeden z fundamentów polskiej kuchni. Co ciekawe, mają swoje korzenie w Chinach, skąd trafiły do naszego kraju w czasach średniowiecza. Chcielibyśmy podzielić się z Wami wskazówkami, jak przygotować idealne ciasto na pierogi, jak zrobić smaczny farsz, a także jak prawidłowo je zamrozić.

pierogipierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pierogi są daniem, które każda rodzina przygotowuje na swój własny, niepowtarzalny sposób. W okresie świątecznym, na pierwszym planie pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami, które są nieodłącznym elementem wigilijnego stołu. Chcemy podsunąć Wam sprawdzony przepis na te wigilijne przysmaki. Pamiętajcie jednak, że farsz do pierogów to kwestia gustu - może być wytrawny lub słodki, na przykład z makiem. Pierogi można przygotować z wyprzedzeniem - podpowiemy, jak je prawidłowo zamrozić, aby smakowały jak świeże.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny śląski deser idealny na Barbórkę. Szpajza cytrynowa to prawdziwe cudo

Jak zrobić ciasto do pierogów?

Najważniejszą są jedynie trzy składniki: mąka (500 g), szklanka gorącej wody, szczypta soli. Ciasto należy dobrze wyrobić, aby było miękkie i plastyczne. Przed przystąpieniem do lepienia pierogów, ciasto powinno odpocząć 15-30 minut pod przykryciem. To największy sekret, który nie każdy zna. Dzięki temu są delikatne, ale nie rozlatują się w wodzie. Można również dodać do ciasta jajka, które sprawią, że ciasto będzie twardsze, lub tłuszcz – olej lub masło, co sprawi, że pierogi będą bardziej elastyczne.

Ciasto na pierogi
Ciasto na pierogi © Adobe Stock

Lepienie pierogów. Jak powinno wyglądać?

Pierogi mogą być małe lub nieco większe, ale zawsze powinny być idealnie zlepione. Jeżeli chcemy, aby pierogi miały gładki brzeg, wystarczy dokładnie zlepić je na krawędzi. Można również nadać im ciekawy wzór za pomocą widelca. Więcej wprawy wymaga wykonanie tzw. falbanki, którą tworzymy po zlepieniu pierogów. W sklepach dostępne są również specjalne foremki, które znacznie ułatwiają ten proces.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem