WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Kruche ciastka świąteczne. Przepis jest banalny, a cała rodzina będzie się cieszyć

Kruche ciastka doskonale smakują o każdej porze dnia. Sprawdzą się również jako jeden z deserów na świątecznym stole. Przepadają za nimi dorośli, uwielbiają dzieci, a przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet cukierniczy amator.

Kruche ciastka - PysznościKruche ciastka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Tatyana Consaul
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Kiedy myślę o prostych i pysznych ciasteczkach, od razu mam przed oczami kruche, maślane koła. Nie może ich również zabraknąć w czasie świąt - wszyscy goście z przyjemnością chwycą domowe ciasteczko. Odpowiednio przechowywane długo zachowują swoją kruchość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Jak przechowywać kruche ciasteczka?

Kruche ciasteczka mogą długo cieszyć smakiem i konsystencją, dzięki czemu rzadko lądują w koszu. Są jednak delikatne i łatwo wchłaniają wilgoć. Aby zachowały swoją chrupkość, należy je przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, np. metalowych puszkach. Zapobiegnie to przedostawaniu się wilgoci, która sprawi, że ciasteczka zmiękną. Dzięki temu będą mogły dłużej cieszyć swoim smakiem.

Kruche ciastka
Kruche ciastka © Canva | vm2002

Kruche ciastka na święta

Sekretem kruchych ciastek jest odpowiednie przygotowanie masy. Aby ciasto kruche miało odpowiednią konsystencję, należy jak najkrócej wyrabiać składniki. Najlepiej jest je siekać nożem, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie, w ostatnim etapie, ciasto należy zagnieść ręcznie tylko do połączenia składników.

Można również zetrzeć zimne masło na tarce z dużymi oczkami. Składniki należy połączyć szybko i energicznie, aby nie miały zbyt wiele kontaktu z ciepłymi dłońmi. Po zagnieceniu ciasto należy schłodzić.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 250 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3–4 żółtka.
Kruche ciastka - Pyszności
Kruche ciastka - Pyszności © Canva | N8tureGrl

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przesiania mąki do miski. Dodaj pokrojone w kostkę masło i zacznij siekać składniki nożem, aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
  2. Wsyp cukier puder i wymieszaj.
  3. Dodaj żółtka i wyrabiaj ciasto do połączenia składników.
  4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość 3-4 mm.
  6. Wytnij ciasteczka za pomocą foremki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Przed pieczeniem możesz posmarować ciasteczka białkiem i obtoczyć je w cukrze lub dodać kolorową posypkę.
  8. Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20 minut, aż będą miały złoty kolor.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze