Kruche ciastka świąteczne. Przepis jest banalny, a cała rodzina będzie się cieszyć

Kruche ciastka doskonale smakują o każdej porze dnia. Sprawdzą się również jako jeden z deserów na świątecznym stole. Przepadają za nimi dorośli, uwielbiają dzieci, a przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet cukierniczy amator.

Kruche ciastka - PysznościKruche ciastka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Tatyana Consaul
Ewa Malinowska

Kiedy myślę o prostych i pysznych ciasteczkach, od razu mam przed oczami kruche, maślane koła. Nie może ich również zabraknąć w czasie świąt - wszyscy goście z przyjemnością chwycą domowe ciasteczko. Odpowiednio przechowywane długo zachowują swoją kruchość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe rollsy totalnie zawrócą ci w głowie. I nie chodzi tu o ich kształt, lecz fenomenalny smak

Jak przechowywać kruche ciasteczka?

Kruche ciasteczka mogą długo cieszyć smakiem i konsystencją, dzięki czemu rzadko lądują w koszu. Są jednak delikatne i łatwo wchłaniają wilgoć. Aby zachowały swoją chrupkość, należy je przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, np. metalowych puszkach. Zapobiegnie to przedostawaniu się wilgoci, która sprawi, że ciasteczka zmiękną. Dzięki temu będą mogły dłużej cieszyć swoim smakiem.

Kruche ciastka
Kruche ciastka © Canva | vm2002

Kruche ciastka na święta

Sekretem kruchych ciastek jest odpowiednie przygotowanie masy. Aby ciasto kruche miało odpowiednią konsystencję, należy jak najkrócej wyrabiać składniki. Najlepiej jest je siekać nożem, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie, w ostatnim etapie, ciasto należy zagnieść ręcznie tylko do połączenia składników.

Można również zetrzeć zimne masło na tarce z dużymi oczkami. Składniki należy połączyć szybko i energicznie, aby nie miały zbyt wiele kontaktu z ciepłymi dłońmi. Po zagnieceniu ciasto należy schłodzić.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 250 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3–4 żółtka.
Kruche ciastka - Pyszności
Kruche ciastka - Pyszności © Canva | N8tureGrl

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przesiania mąki do miski. Dodaj pokrojone w kostkę masło i zacznij siekać składniki nożem, aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
  2. Wsyp cukier puder i wymieszaj.
  3. Dodaj żółtka i wyrabiaj ciasto do połączenia składników.
  4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość 3-4 mm.
  6. Wytnij ciasteczka za pomocą foremki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Przed pieczeniem możesz posmarować ciasteczka białkiem i obtoczyć je w cukrze lub dodać kolorową posypkę.
  8. Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20 minut, aż będą miały złoty kolor.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie