Kruche ciastka świąteczne. Przepis jest banalny, a cała rodzina będzie się cieszyć

Kruche ciastka doskonale smakują o każdej porze dnia. Sprawdzą się również jako jeden z deserów na świątecznym stole. Przepadają za nimi dorośli, uwielbiają dzieci, a przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet cukierniczy amator.

Kruche ciastka - PysznościKruche ciastka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Tatyana Consaul
Ewa Malinowska

Kiedy myślę o prostych i pysznych ciasteczkach, od razu mam przed oczami kruche, maślane koła. Nie może ich również zabraknąć w czasie świąt - wszyscy goście z przyjemnością chwycą domowe ciasteczko. Odpowiednio przechowywane długo zachowują swoją kruchość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe rollsy totalnie zawrócą ci w głowie. I nie chodzi tu o ich kształt, lecz fenomenalny smak

Jak przechowywać kruche ciasteczka?

Kruche ciasteczka mogą długo cieszyć smakiem i konsystencją, dzięki czemu rzadko lądują w koszu. Są jednak delikatne i łatwo wchłaniają wilgoć. Aby zachowały swoją chrupkość, należy je przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, np. metalowych puszkach. Zapobiegnie to przedostawaniu się wilgoci, która sprawi, że ciasteczka zmiękną. Dzięki temu będą mogły dłużej cieszyć swoim smakiem.

Kruche ciastka
Kruche ciastka © Canva | vm2002

Kruche ciastka na święta

Sekretem kruchych ciastek jest odpowiednie przygotowanie masy. Aby ciasto kruche miało odpowiednią konsystencję, należy jak najkrócej wyrabiać składniki. Najlepiej jest je siekać nożem, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie, w ostatnim etapie, ciasto należy zagnieść ręcznie tylko do połączenia składników.

Można również zetrzeć zimne masło na tarce z dużymi oczkami. Składniki należy połączyć szybko i energicznie, aby nie miały zbyt wiele kontaktu z ciepłymi dłońmi. Po zagnieceniu ciasto należy schłodzić.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 250 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3–4 żółtka.
Kruche ciastka - Pyszności
Kruche ciastka - Pyszności © Canva | N8tureGrl

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przesiania mąki do miski. Dodaj pokrojone w kostkę masło i zacznij siekać składniki nożem, aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
  2. Wsyp cukier puder i wymieszaj.
  3. Dodaj żółtka i wyrabiaj ciasto do połączenia składników.
  4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość 3-4 mm.
  6. Wytnij ciasteczka za pomocą foremki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Przed pieczeniem możesz posmarować ciasteczka białkiem i obtoczyć je w cukrze lub dodać kolorową posypkę.
  8. Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20 minut, aż będą miały złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni