Kruche ciastka świąteczne. Przepis jest banalny, a cała rodzina będzie się cieszyć
Kruche ciastka doskonale smakują o każdej porze dnia. Sprawdzą się również jako jeden z deserów na świątecznym stole. Przepadają za nimi dorośli, uwielbiają dzieci, a przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet cukierniczy amator.
05.12.2023 | aktual.: 05.12.2023 11:38
Kiedy myślę o prostych i pysznych ciasteczkach, od razu mam przed oczami kruche, maślane koła. Nie może ich również zabraknąć w czasie świąt - wszyscy goście z przyjemnością chwycą domowe ciasteczko. Odpowiednio przechowywane długo zachowują swoją kruchość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przechowywać kruche ciasteczka?
Kruche ciasteczka mogą długo cieszyć smakiem i konsystencją, dzięki czemu rzadko lądują w koszu. Są jednak delikatne i łatwo wchłaniają wilgoć. Aby zachowały swoją chrupkość, należy je przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, np. metalowych puszkach. Zapobiegnie to przedostawaniu się wilgoci, która sprawi, że ciasteczka zmiękną. Dzięki temu będą mogły dłużej cieszyć swoim smakiem.
Kruche ciastka na święta
Sekretem kruchych ciastek jest odpowiednie przygotowanie masy. Aby ciasto kruche miało odpowiednią konsystencję, należy jak najkrócej wyrabiać składniki. Najlepiej jest je siekać nożem, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie, w ostatnim etapie, ciasto należy zagnieść ręcznie tylko do połączenia składników.
Można również zetrzeć zimne masło na tarce z dużymi oczkami. Składniki należy połączyć szybko i energicznie, aby nie miały zbyt wiele kontaktu z ciepłymi dłońmi. Po zagnieceniu ciasto należy schłodzić.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 250 g masła,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 3–4 żółtka.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przesiania mąki do miski. Dodaj pokrojone w kostkę masło i zacznij siekać składniki nożem, aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
- Wsyp cukier puder i wymieszaj.
- Dodaj żółtka i wyrabiaj ciasto do połączenia składników.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość 3-4 mm.
- Wytnij ciasteczka za pomocą foremki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przed pieczeniem możesz posmarować ciasteczka białkiem i obtoczyć je w cukrze lub dodać kolorową posypkę.
- Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20 minut, aż będą miały złoty kolor.