WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Przed Wigilią zawsze nacieram tym ryby. Ości znikają co do jednej

Wigilia już za kilka dni, dlatego też jest to najlepszy moment, aby dowiedzieć się, jak w szybki i prosty sposób uporać się z ościami w karpiu. Zaczynamy!

Na świątecznym stole nie może zabraknąć karpiaNa świątecznym stole nie może zabraknąć karpia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | iweta0077
Marzena Pęcak

24 grudnia wszyscy wraz z pierwszą gwiazdką na niebie zasiądziemy do wigilijnego stołu. I oczywiście zgodzisz się ze mną, że tego dnia wśród 12 postnych potraw nie może zabraknąć karpia

Ale czy wiesz, jak go przygotować, aby nie stwarzał problemów w trakcie wigilijnej uczty? Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne wiadomości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealnie miękki, puszysty i wilgotny makowiec w świątecznym wydaniu. A to wszystko zasługa jednego dodatku

Ości w karpiu już nigdy nie będą problemem

Na pewno zgodzisz się ze mną, że karp to nie lada gratka na świątecznym stole. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze można podać go w przeróżnej formie.

Mały problem pojawia się jednak gdzie indziej. W karpiu można znaleźć sporo ości, które utrudniają delektowanie się pysznym posiłkiem. Sama zawsze obawiam się, że ość z ryby utknie mi w przełyku i trzeba będzie jechać do szpitala. Dlatego też postanowiłam raz na zawsze rozprawić się z tym problemem. Trochę podszkoliłam się w tym temacie i dziś zdradzę ci domowy patent na szybkie pozbycie się ości z karpia. 

Karpia w święta można podać na wiele ciekawych sposobów
Karpia w święta można podać na wiele ciekawych sposobów © Adobe Stock | zi3000

Jak pozbyć się ości z karpia?

Aby zabrać się do pracy z karpiem, po pierwsze należy się odpowiednio przygotować. Do filetowania umytej i oczyszczonej ryby przyda się długidobrze naostrzony nóż. Następnie na blacie kuchennym należy ułożyć deskę do krojenia. Polecam bezpośrednio pod nią umieścić dodatkowo namoczony ręcznik kuchenny lub ściereczkę kuchenną, dzięki czemu deska z rybą nie będzie przemieszczać się po całym blacie

Karpia na desce do krojenia należy ułożyć grzbietem skierowanym w naszą stronę. Nacięcie ryby trzeba rozpocząć w okolicy łuku skrzelowego i zacząć kierować nóż w stronę ogona. W ten sposób w szybki i prosty sposób oddzielisz mięso ryby od kręgosłupa. Czynność należy powtórzyć z drugą częścią ryby

To jednak nie koniec pracy. Otrzymane w ten sposób filety należy dokładnie oczyścić. Następnie ułóż je na desce skórą do dołu. W filetach ryby zrób dodatkowe pionowe nacięcia, które następnie należy skropić i natrzeć sokiem z cytryny. Karpia w takim wydaniu włóż na całą noc do lodówki. Sok z cytryny będzie miał czas, aby zmiękczyć ości, których nie sposób usunąć ręcznie. Jest to więc dodatkowe zabezpieczenie, które warto stosować przy pracy z karpiem.

Co więcej, sok z cytryny nada rybie dodatkowych walorów smakowych, ponieważ stanowi genialną bazę do marynaty. A jak wiadomo, z takim dodatkiem ryba będzie jeszcze lepsza!

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, w jakim wydaniu karp pojawia się na twoim wigilijnym stole? Stawiasz na duszoną, gotowaną, smażoną, a może pieczoną wersję?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo