PrzepisBoże NarodzenieUszka nadziewam makiem i podaję na słodko. Nie sposób im się oprzeć

Uszka nadziewam makiem i podaję na słodko. Nie sposób im się oprzeć

Chociaż uszka kojarzą się przede wszystkim z farszem z grzybów, to w moum domu pojawiają się w dwóch wersjach, w tym jednej na słodko. Nadzienie z maku świetnie pasuje do lekkiego ciasta. Znikają jeszcze szybciej niż tradycyjne.

Uszka z makiem - Pyszności
Uszka z makiem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.12.2023 10:29

Uszka z grzybami to mój ulubiony dodatek do barszczu. Za każdym razem przygotowuję większą ilość ciasta i część nadziewam makiem. Uszka na słodko to świetna alternatywa dla klusek z makiem. Podane z sosem waniliowym smakują po prostu obłędnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Uszka z makiem

Mak w Boże Narodzenie odgrywa ważną rolę. Pojawia się w ciastach i ciasteczka, ale nie brakuje również regionalnych dań z makiem, jak kluski czy makówki. Dawniej wierzono, że zjedzenie maku ma przynieść pomyślność na kolejny rok. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, aby zajadać się przysmakami z małymi, czarnymi ziarenkami w czasie Świąt Bożego Narodzenia.

Czas na masę makową
Czas na masę makową© Licencjodawca | Pyszności

Chociaż znacznie większą popularnością cieszą się kluski z makiem, to w moim domu stawiam na uszka. Podaję je najczęściej z sosem waniliowym, jako jeden z deserów. Są pyszne i proste w przygotowaniu, a niecodziennym przepisem zaskoczysz swoich bliskich.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 kostki masła,
  • 0,5 szklanki ciepłej wody.

Farsz

  • 300 g maku,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki miodu prawdziwego,
  • 3 krople aromatu migdałowego.

Sos

  • 3 żółtka,
  • 125 ml śmietanki 30 proc.,
  • 125 ml mleka,
  • 60 g cukru,
  • laska wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewam wraz z solą. Dodaję jajko oraz stopniowo wlewam wodę, wyrabiając gładkie ciasto.
  2. Mak gotuję, aż będzie się rozpadał w palcach. Mielę dwukrotnie w maszynce, dodaję miód, aromat oraz cukier i dokładnie mieszam.
  3. Ciasto rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką i przy pomocy szklanki wycinam kółka.
  4. Nakładam porcję masy makowej i zaklejam na kształt uszek.
  5. Wrzucam uszka do wrzącej, osolonej wody. Gotuję przez ok. 1 minutę od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
  6. Mleko i śmietankę wlewam do garnka, dodaję nasiona z wydrążonej laski wanilii oraz samą laskę. Gotuję całość na małym ogniu, aż zacznie wrzeć.
  7. Żółtka ucieram wraz z cukrem na jasną, puszystą masę.
  8. Z mleka wyjmuję laskę i wlewam powoli do masy jajecznej. Robię to naprawdę wolno, aby nie powstała jajecznica.
  9. Następnie całość gotuję, aż sos nieco zgęstnieje.
  10. Gotowe uszka podaję z domowym sosem waniliowym. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie