Uszka nadziewam makiem i podaję na słodko. Nie sposób im się oprzeć
Chociaż uszka kojarzą się przede wszystkim z farszem z grzybów, to w moum domu pojawiają się w dwóch wersjach, w tym jednej na słodko. Nadzienie z maku świetnie pasuje do lekkiego ciasta. Znikają jeszcze szybciej niż tradycyjne.
22.12.2023 10:29
Uszka z grzybami to mój ulubiony dodatek do barszczu. Za każdym razem przygotowuję większą ilość ciasta i część nadziewam makiem. Uszka na słodko to świetna alternatywa dla klusek z makiem. Podane z sosem waniliowym smakują po prostu obłędnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Uszka z makiem
Mak w Boże Narodzenie odgrywa ważną rolę. Pojawia się w ciastach i ciasteczka, ale nie brakuje również regionalnych dań z makiem, jak kluski czy makówki. Dawniej wierzono, że zjedzenie maku ma przynieść pomyślność na kolejny rok. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, aby zajadać się przysmakami z małymi, czarnymi ziarenkami w czasie Świąt Bożego Narodzenia.
Chociaż znacznie większą popularnością cieszą się kluski z makiem, to w moim domu stawiam na uszka. Podaję je najczęściej z sosem waniliowym, jako jeden z deserów. Są pyszne i proste w przygotowaniu, a niecodziennym przepisem zaskoczysz swoich bliskich.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 kostki masła,
- 0,5 szklanki ciepłej wody.
Farsz
- 300 g maku,
- 4 łyżki cukru,
- 3 łyżki miodu prawdziwego,
- 3 krople aromatu migdałowego.
Sos
- 3 żółtka,
- 125 ml śmietanki 30 proc.,
- 125 ml mleka,
- 60 g cukru,
- laska wanilii.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewam wraz z solą. Dodaję jajko oraz stopniowo wlewam wodę, wyrabiając gładkie ciasto.
- Mak gotuję, aż będzie się rozpadał w palcach. Mielę dwukrotnie w maszynce, dodaję miód, aromat oraz cukier i dokładnie mieszam.
- Ciasto rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką i przy pomocy szklanki wycinam kółka.
- Nakładam porcję masy makowej i zaklejam na kształt uszek.
- Wrzucam uszka do wrzącej, osolonej wody. Gotuję przez ok. 1 minutę od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
- Mleko i śmietankę wlewam do garnka, dodaję nasiona z wydrążonej laski wanilii oraz samą laskę. Gotuję całość na małym ogniu, aż zacznie wrzeć.
- Żółtka ucieram wraz z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Z mleka wyjmuję laskę i wlewam powoli do masy jajecznej. Robię to naprawdę wolno, aby nie powstała jajecznica.
- Następnie całość gotuję, aż sos nieco zgęstnieje.
- Gotowe uszka podaję z domowym sosem waniliowym. Smacznego!