Uszka nadziewam makiem i podaję na słodko. Nie sposób im się oprzeć

Chociaż uszka kojarzą się przede wszystkim z farszem z grzybów, to w moum domu pojawiają się w dwóch wersjach, w tym jednej na słodko. Nadzienie z maku świetnie pasuje do lekkiego ciasta. Znikają jeszcze szybciej niż tradycyjne.

Uszka z makiem - PysznościUszka z makiem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Uszka z grzybami to mój ulubiony dodatek do barszczu. Za każdym razem przygotowuję większą ilość ciasta i część nadziewam makiem. Uszka na słodko to świetna alternatywa dla klusek z makiem. Podane z sosem waniliowym smakują po prostu obłędnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem wigilijny karp skradnie serce największego niejadka

Uszka z makiem

Mak w Boże Narodzenie odgrywa ważną rolę. Pojawia się w ciastach i ciasteczka, ale nie brakuje również regionalnych dań z makiem, jak kluski czy makówki. Dawniej wierzono, że zjedzenie maku ma przynieść pomyślność na kolejny rok. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, aby zajadać się przysmakami z małymi, czarnymi ziarenkami w czasie Świąt Bożego Narodzenia.

Czas na masę makową
Czas na masę makową © Licencjodawca | Pyszności

Chociaż znacznie większą popularnością cieszą się kluski z makiem, to w moim domu stawiam na uszka. Podaję je najczęściej z sosem waniliowym, jako jeden z deserów. Są pyszne i proste w przygotowaniu, a niecodziennym przepisem zaskoczysz swoich bliskich.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 kostki masła,
  • 0,5 szklanki ciepłej wody.

Farsz

  • 300 g maku,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki miodu prawdziwego,
  • 3 krople aromatu migdałowego.

Sos

  • 3 żółtka,
  • 125 ml śmietanki 30 proc.,
  • 125 ml mleka,
  • 60 g cukru,
  • laska wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewam wraz z solą. Dodaję jajko oraz stopniowo wlewam wodę, wyrabiając gładkie ciasto.
  2. Mak gotuję, aż będzie się rozpadał w palcach. Mielę dwukrotnie w maszynce, dodaję miód, aromat oraz cukier i dokładnie mieszam.
  3. Ciasto rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką i przy pomocy szklanki wycinam kółka.
  4. Nakładam porcję masy makowej i zaklejam na kształt uszek.
  5. Wrzucam uszka do wrzącej, osolonej wody. Gotuję przez ok. 1 minutę od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
  6. Mleko i śmietankę wlewam do garnka, dodaję nasiona z wydrążonej laski wanilii oraz samą laskę. Gotuję całość na małym ogniu, aż zacznie wrzeć.
  7. Żółtka ucieram wraz z cukrem na jasną, puszystą masę.
  8. Z mleka wyjmuję laskę i wlewam powoli do masy jajecznej. Robię to naprawdę wolno, aby nie powstała jajecznica.
  9. Następnie całość gotuję, aż sos nieco zgęstnieje.
  10. Gotowe uszka podaję z domowym sosem waniliowym. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej