Uszka nadziewam makiem i podaję na słodko. Nie sposób im się oprzeć

Chociaż uszka kojarzą się przede wszystkim z farszem z grzybów, to w moum domu pojawiają się w dwóch wersjach, w tym jednej na słodko. Nadzienie z maku świetnie pasuje do lekkiego ciasta. Znikają jeszcze szybciej niż tradycyjne.

Uszka z makiem - PysznościUszka z makiem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Uszka z grzybami to mój ulubiony dodatek do barszczu. Za każdym razem przygotowuję większą ilość ciasta i część nadziewam makiem. Uszka na słodko to świetna alternatywa dla klusek z makiem. Podane z sosem waniliowym smakują po prostu obłędnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem wigilijny karp skradnie serce największego niejadka

Uszka z makiem

Mak w Boże Narodzenie odgrywa ważną rolę. Pojawia się w ciastach i ciasteczka, ale nie brakuje również regionalnych dań z makiem, jak kluski czy makówki. Dawniej wierzono, że zjedzenie maku ma przynieść pomyślność na kolejny rok. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, aby zajadać się przysmakami z małymi, czarnymi ziarenkami w czasie Świąt Bożego Narodzenia.

Czas na masę makową
Czas na masę makową © Licencjodawca | Pyszności

Chociaż znacznie większą popularnością cieszą się kluski z makiem, to w moim domu stawiam na uszka. Podaję je najczęściej z sosem waniliowym, jako jeden z deserów. Są pyszne i proste w przygotowaniu, a niecodziennym przepisem zaskoczysz swoich bliskich.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 kostki masła,
  • 0,5 szklanki ciepłej wody.

Farsz

  • 300 g maku,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki miodu prawdziwego,
  • 3 krople aromatu migdałowego.

Sos

  • 3 żółtka,
  • 125 ml śmietanki 30 proc.,
  • 125 ml mleka,
  • 60 g cukru,
  • laska wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewam wraz z solą. Dodaję jajko oraz stopniowo wlewam wodę, wyrabiając gładkie ciasto.
  2. Mak gotuję, aż będzie się rozpadał w palcach. Mielę dwukrotnie w maszynce, dodaję miód, aromat oraz cukier i dokładnie mieszam.
  3. Ciasto rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką i przy pomocy szklanki wycinam kółka.
  4. Nakładam porcję masy makowej i zaklejam na kształt uszek.
  5. Wrzucam uszka do wrzącej, osolonej wody. Gotuję przez ok. 1 minutę od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
  6. Mleko i śmietankę wlewam do garnka, dodaję nasiona z wydrążonej laski wanilii oraz samą laskę. Gotuję całość na małym ogniu, aż zacznie wrzeć.
  7. Żółtka ucieram wraz z cukrem na jasną, puszystą masę.
  8. Z mleka wyjmuję laskę i wlewam powoli do masy jajecznej. Robię to naprawdę wolno, aby nie powstała jajecznica.
  9. Następnie całość gotuję, aż sos nieco zgęstnieje.
  10. Gotowe uszka podaję z domowym sosem waniliowym. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇