Podkreśli smak świątecznych potraw. Rada eksperta jest jednoznaczna
Im bliżej Świąt, tym częściej padają pytania o wino. Jakie wino powinno zagościć na świątecznym stole? Jak do tak szerokiej gamy potraw dobrać odpowiedni trunek? W tym "szaleństwie" jest metoda. Poprosiliśmy o radę eksperta - Tomasza Potrzebowskiego.
21.12.2023 18:52
Skoncentrujmy się na daniach tradycyjnych, takich, jakie zapewne w wielu, polskich domach gościć będą na stołach. Zatem jeśli zamierzacie w tym wyjątkowym czasie przyrządzić swoim gościom pierogi z kapustą i grzybami, karpia smażonego i karpia w galarecie, a także kapustę z grochem, rybę po grecku oraz śledzie z różnymi dodatkami – od cebuli po śmietanę, ekspert ma jedną rekomendację.
- Najbardziej uniwersalnym i w moim przekonaniu najbardziej trafnym wyborem będzie białe wino ze szczepu riesling. I tutaj ważna uwaga – riesling musi być maksymalnie wytrawny, z wysoką kwasowością i mało owocowym charakterze. Przy łączeniu wina z klasycznymi świątecznymi potrawami mineralność i kwasowość jest w cenie. Taki riesling musi sobie wszak poradzić z tłustymi rybami, gęstą śmietaną, galaretką i kwaśną kapustą. Idealnym wyborem będzie niemiecki Schloss Johannisberg Riesling Gelblack Trocken lub dobry, wytrawny riesling z francuskiej Alzacji - wylicza Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w formie Henkell Freixenet Polska.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
A jeśli nie riesling, to co?
Ciekawym rozwiązaniem będzie wino musujące – wytrawna hiszpańska cava. To bezsprzecznie dobry wybór. Jeśli jednak nie będziecie mieli ochoty na bąbelki, pan Tomasz poleca nadal pozostać przy białym winie.
Odmiana grüner veltliner również doskonale uzupełni dania ze świątecznego stołu, a ewentualną alternatywą może być wino z francuskiego regionu Chablis w Burgundii.
Jakie wino do deseru?
W święta nie możemy zapominać również o słodkościach. W wielu domach zapewne pojawią się kluski z makiem i makowiec. Słodki mak, bakalie, kandyzowana skórka pomarańczowa i miód to idealne towarzystwo dla win z południa Europy. Portugalskie wina słodkie, takie jak Porto Tawny lub Moscatel de Setubal, będą cudownym zwieńczeniem kolacji.
Do deseru polecam również słodkie wino wzmacniane z Hiszpanii – Sherry Pedro ximenez - podkreśla Tomasz Potrzebowski.