Nie daj się oszukać. Zrób szybki test u sprzedawcy, a poznasz, czy miód jest prawdziwy

Dobroczynnych właściwości miodu jest nieskończenie wiele, pod warunkiem że mamy do czynienia z prawdziwym produktem. Miód sztuczny jest pozbawiony wszystkich tych dobrodziejstw. Ale jak odróżnić jeden od drugiego? Istnieje prosty trik, który może w tym pomóc.

Dzięki temu trikowi odróżnisz miód sztuczny od prawdziwego Dzięki temu trikowi odróżnisz miód sztuczny od prawdziwego
Źródło zdjęć: © Pixabay

Miód sztuczny doskonale udaje prawdziwy, naturalny produkt. Na pierwszy rzut oka trudno odróżnić jeden od drugiego. Z pomocą jednak przychodzi bardzo prosty trik, który możesz zastosować jeszcze przed kupnem produktu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka na bazie ziemniaków i pieczarek to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad

Miód sztuczny a prawdziwy. Jak je rozpoznać?

Niektóre różnice między sztucznym a prawdziwym miodem można dostrzec gołym okiem. Sztuczny miód ma gładką, wręcz idealną konsystencję, która nie krystalizuje się i nie tworzy grudek, co jest charakterystyczne dla prawdziwego miodu. Prawdziwe miody z czasem ulegają krystalizacji, podczas gdy sztuczne zachowują swoją konsystencję przez cały czas. Prawdziwy miód, który skrystalizował w temperaturze pokojowej, nie wylewa się ze słoika, albo robi to bardzo powoli.

Dodatkowo na powierzchni prawdziwego miodu często można zauważyć biały nalot, który jest wynikiem naturalnego procesu. Oczywiście sztuczne produkty są pozbawione tego nalotu. Różnice można zauważyć również w sposobie, w jaki dany produkt się rozpuszcza. Prawdziwy miód dodany do wody opada na dno, podczas gdy sztuczny rozpuszcza się niemal natychmiast. Warto również zauważyć, że prawdziwy miód nigdy nie będzie tani.

Jak odróżnić miód prawdziwy od sztucznego
Jak odróżnić miód prawdziwy od sztucznego © Pixabay

Tak odróżnisz miód prawdziwy od sztucznego. Zastosuj ten trik

Zgodnie z definicją, miodem nazywamy tylko substancję produkowaną przez pszczoły z roślinnych nektarów lub spadzi. Dlatego, jeśli chcesz kupić naturalny produkt, szukaj określenia "miód", informacji o tym, że pochodzi z polskiej pasieki oraz jej numeru weterynaryjnego (nazwa pasieki, adres oraz data produkcji to gwarancja naturalności). Unikaj produktów z dopiskiem "jak naturalny", "jak prawdziwy".

Jeśli jednak wciąż masz wątpliwości, czy miód z twojej spiżarni jest prawdziwy, przeprowadź test, który pozwoli stwierdzić autentyczność produktu. Możesz go wykonać w sklepie czy u bezpośredniego sprzedawcy. Wystarczy, że postawisz naczynie z miodem do góry dnem. Zauważ, czy miód toczy się po ścinkach pomału, czy kapie jak woda z kranu. W tym pierwszym przypadku masz do czynienia z prawdziwym miodem, w drugim - z falsyfikatem naturalnego produktu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy