PoradyOd tego miodu trzymaj się z daleka. Dwa szczegóły zdradzają, że jest zepsuty

Od tego miodu trzymaj się z daleka. Dwa szczegóły zdradzają, że jest zepsuty

Miód
Miód
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Justyna

19.11.2023 11:43, aktual.: 17.01.2024 13:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Miód z reguły ma dość długi termin przydatności, szczególnie gdy jest szczelnie zamknięty w słoiczku. W tym przypadku możemy spożyć go, nawet jeśli ta data minie. Czasem jednak zdarza się tak, iż produkt się psuje, a świadczą o tym dwa szczegóły. Takiego miodu nie powinieneś jeść.

Trzeba pamiętać o tym, że miód przechowujemy w dość chłodnym miejscu, do którego nie dociera światło słoneczne. Idealnym miejscem jest szafka kuchenna, w której temperatura jest zawsze stała i nie przekracza 25 stopni Celsjusza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zepsuty miód - czy jest to możliwe?

Jeśli produkt przygotowany był bez żadnych dodatków, jego data przydatności wynosi 3 lata, w innych przypadkach jest o rok krótsza. Nie oznacza to jednak, że musimy go wyrzucać, gdy straci swoją ważność. Jeśli przechowywaliśmy go w odpowiedni sposób, w zamkniętym słoiczku, to może być cały czas dobry. Straci jedynie nieco swoich właściwości odżywczych. Oznacza to, że miód się nie psuje.

- Miód generalnie się nie psuje, najstarsze mają po kilka tysięcy lat, które znaleziono w grobowcach w Egipcie. Miód ma właściwości higroskopijne, czyli przyciąga wodę. Pszczoły najpierw umieszczają nektar w plastrze, potem dodają różne enzymy i odparowuje woda. Cały ten proces sprawia, że miód gęstnieje. Jeżeli jest za szybko zebrany, to właśnie wtedy ma za dużo wody i może fermentować - tłumaczy Iga z pasieki Miody Podlasia cytowana przez i.pl.

Miód może zacząć się krystalizować (co jest naturalnym procesem) lub fermentować. Proces ten zachodzi, gdy zostawimy otwarty miód w kuchni. Produkt będzie przyciągał parę wodną. Innym "sposobem" jest wkładanie do słoika oblizanej łyżeczki. Bakterie obecne na niej szybko doprowadzą do procesu fermentacji. Jak uniknąć tego procesu? Iga z pasieki Miody Podlasia tłumaczy, by nie dopuścić do tego, aby do miodu dostała się woda.

Jak poznać, że z miodem jest coś nie tak?

Świadczą o tym dwa znaki. Jeden od razu poczujemy, a drugi zauważymy. Podczas otwierania usłyszymy charakterystyczny syk, potem naszym oczom ukaże się piana z bąbelkami, a także poczujemy mocny, drożdżowy zapach, który przypomina aromat piwa. Jest to oznaka, że miód sfermentował i powinieneś się trzymać od niego z daleka.

A jak rozpoznać prawdziwy miód? Oto kilka oznak:

  • nie rozpuszcza się w zimnej wodzie,
  • przelewa się równomiernie,
  • nie rwie się,
  • drapie w gardło,
  • krystalizuje się (jeśli jest ciągle płynny, to znaczy, że miód to po prostu mieszanka wody z cukrem).
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także