Nazwa wprawia w osłupienie. Ten staromodny deser zawiera nietypowy składnik

Ciasto octowe (vinegar pie) to wynalazek kuchni amerykańskiej i należy do kategorii deserów powszechnie określanych jako ciasta desperacji. To głównie dlatego, że składa się z łatwo dostępnych i niedrogich składników. Mimo że nazwa może odstręczać, deser ten rozpieszcza podniebienia od pokoleń.

Vinegra pie, czyli ciasto octowe to słynny amerykański deser Vinegar pie, czyli ciasto octowe to słynny amerykański deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Vinegar pie, czyli ciasto octowe, pochodzi z kuchni amerykańskiej. Deser ten należy do grupy desperation pies (z ang. ciasta desperacji), czyli ciast przyrządzanych z podstawowych składników. Chodziło o to, by znaleźć zamienniki, które były niedostępne lub zbyt drogie. Desperation pies popularne były w czasach przed powszechnym odstępem do zamrażalek, kiedy nie było możliwości dłuższego przechowywania produktów, a także podczas Wielkiego Kryzysu i II wojny światowej. Przykładem takiego deseru może być ciasto z zielonymi pomidorami udające szarlotkę lub vinegar pie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych nie jadłeś!

Ciasto octowe (vinegar pie) - wynalazek kuchni amerykańskiej

Nie wiadomo, kiedy dokładnie ciasto octowe wzbiło się na falę popularności. Wiadomo natomiast dlaczego stało się kluczowym elementem kuchni Amerykanów. Kiedy owoce, zwłaszcza cytrusy, były poza sezonem lub były zbyt drogie, kreatywni kucharze używali octu, aby odtworzyć kwaśny smak cytryny i przełamać słodycz kremu. Stąd popularność ciasta octowego.

Ciasto octowe składa się ze spodu i nadzienia. Większość amerykańskich przepisów zakłada kupno gotowego spodu, ponieważ najważniejsze w tym deserze jest nadzienie. Składa się z podstawowych składników: masła, cukru, jajek, mąki i środków aromatyzujących, tj. octu i wanilii. Istnieją przepisy, w których wykorzystuje się również melasę, suszone owoce i orzechy. Ocet nie jest głównym składnikiem deseru, więc nie jest w nim wyczuwalny. Najlepiej jest użyć destylowanego białego octu o kwasowości około 5-8 proc.

Ciasto octowe składa się z kruchego spodu i słodko-kwaśnego nadzienia
Ciasto octowe składa się z kruchego spodu i słodko-kwaśnego nadzienia © Pixabay

Amerykańskie ciasto octowe (vinegar pie). Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 260 g mąki uniwersalnej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 8 łyżek zimnego masła,
  • 4 łyżki margaryny,
  • 8 łyżek wody z lodem.

NADZIENIE

  • 4 duże jajka,
  • 400 g cukru,
  • 5 łyżek skrobi kukurydzianej,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki destylowanego białego octu,
  • 480 ml wody,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • opcjonalnie: domowej roboty bita śmietana, cynamon, miód.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, masło i margarynę. Za pomocą noża pokrój masło, mieszając je jednocześnie z mąką. Stopniowo dolewaj po łyżce zimnej wody.
  2. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  3. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj, a następnie wyłóż nim formę do tarty (śr. ok. 23 cm). Brzegom ciasta nadaj falowany kształt, a spód nakłuj widelcem w kilku miejscach.
  4. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i dociąż je (np. ciężarkami do ciasta lub fasolą czy grochem). Spód piecz przez 20 minut w 180 st. C. Po tym czasie zdejmij ciężarki i papier i kontynuuj pieczenie przez dodatkowe 8 minut.
  5. W misce wymieszaj jajka, cukier, skrobię kukurydzianą i sól.
  6. Połącz wodę i ocet w rondlu, a następnie doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
  7. Do masy jajecznej powoli dolewaj gorącą wodę z octem, ciągle mieszając. Całość gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż mieszanina zacznie wrzeć i gęstnieć.
  8. Następnie zmniejsz ogień do małego i kontynuuj gotowanie, ciągle mieszając, aż mieszanina będzie gęsta jak budyń. Na końcu dodaj masło.
  9. Kiedy masa będzie jednolita i gęsta, wylej ją na gotowy spód. Całość piecz przez 15-18 minut w 180 st. C.
  10. Ciasto octowe studź na metalowej kratce do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na noc.
  11. Przed podaniem pokryj je bitą śmietaną, cynamonem i/lub miodem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę