Hit na jesiennym stole za oceanem. U nas takie połączenie byłoby nie do pomyślenia
Delikatnie purée ze słodkich ziemniaków zwieńczone miękkimi piankami marshmallow to połączenie cenione za oceanem. Danie to najczęściej pojawia się na stołach podczas Święta Dziękczynienia. Mimo że z tradycją ma niewiele wspólnego, wielu Amerykanów nie wyobraża sobie listopadowej uczty bez tego specjału.
15.11.2023 09:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kolacja z okazji Święta Dziękczynienia odbiega od uczty z 1621 roku, którą miała naśladować. Dzisiejsze menu obejmuje zazwyczaj przetworzone składniki wynalezione w XX wieku. Najbardziej zaskakującym "nowoczesnym" daniem serwowanym na Święto Dziękczynienia może być zapiekanka ze słodkich ziemniaków zwieńczona lepkimi piankami. Łatwo domyślić się, że danie to nie należy do tradycyjnych. Okazuje się, że zostało wymyślone przez producentów pianek, by wcisnąć Amerykanom słodycze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Święto Dziękczynienia. Skąd pomysł, by słodkie ziemniaki łączyć z piankami?
Chociaż same słodkie ziemniaki zawierają wiele słodyczy, istnieje historyczny precedens, aby traktować bulwy jak deser i dodawać do nich tony cukru. Takie dosładzanie słodkich ziemniaków było już na przełomie XIX i XX wieku akceptowalną praktyką kulinarną, jednak podawanie tego składnika z cukierkami jeszcze wtedy nie było znane. Zmieniło się to w 1917 roku, kiedy Angelus Marshmallow wpadł na odważny sposób na promocję swojego produktu. Wcześniej pianki były używane głównie do produkcji leków i luksusowych słodyczy. Angelus była pierwszą firmą, która wyprodukowała masowo delikatne białe smakołyki, które obecnie nazywamy piankami marshmallow.
Zobacz także
Aby zachęcić ludzi do zapoznania się z nowym produktem spożywczym, zespół marketingowy Angelusa zwrócił się o pomoc do Janet McKenzie Hill, założycielki magazynu "Boston Cooking School". Zatrudnili ją do opracowania broszury z przepisami, których głównym składnikiem były pianki marshmallow, pokazując w ten sposób amerykańskim konsumentom, jak używać produktu w życiu codziennym. Najbardziej wpływowy z tych przepisów dotyczył "tłuczonych słodkich ziemniaków zapiekanych z polewą z pianki marshmallow".
Zobacz także
Zapiekanka ze słodkich ziemniaków z piankami. Przepis
Składniki:
- 4 duże słodkie ziemniaki,
- 70 g brązowego cukru,
- 2 duże jajka,
- pół łyżeczki soli,
- 4 łyżki masła,
- 125 ml mleka,
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 300 g miniaturowych pianek marshmallow.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść patelnię o wymiarach 9x13 lub naczynie żaroodporne o pojemności 3 litrów.
- Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zalej je wodą i gotuj do miękkości. Następnie odcedź.
- W dużej misce wymieszaj cukier, jajka, sól, masło, mleko i wanilię. Dodaj ugotowane słodkie ziemniaki i wymieszać całość, aż masa będzie gładka.
- Przełóż masę do przygotowanej formy do pieczenia i wyrównaj. Na wierzch wyłóż miniaturowe pianki marshmallow.
- Zapiekankę piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut, aż pianki marshmallow będą przypieczone i złocistobrązowe.