Hit na jesiennym stole za oceanem. U nas takie połączenie byłoby nie do pomyślenia

Delikatnie purée ze słodkich ziemniaków zwieńczone miękkimi piankami marshmallow to połączenie cenione za oceanem. Danie to najczęściej pojawia się na stołach podczas Święta Dziękczynienia. Mimo że z tradycją ma niewiele wspólnego, wielu Amerykanów nie wyobraża sobie listopadowej uczty bez tego specjału.

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków z piankami to jesienny hit na stole AmerykanówZapiekanka ze słodkich ziemniaków z piankami to jesienny hit na stole Amerykanów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kolacja z okazji Święta Dziękczynienia odbiega od uczty z 1621 roku, którą miała naśladować. Dzisiejsze menu obejmuje zazwyczaj przetworzone składniki wynalezione w XX wieku. Najbardziej zaskakującym "nowoczesnym" daniem serwowanym na Święto Dziękczynienia może być zapiekanka ze słodkich ziemniaków zwieńczona lepkimi piankami. Łatwo domyślić się, że danie to nie należy do tradycyjnych. Okazuje się, że zostało wymyślone przez producentów pianek, by wcisnąć Amerykanom słodycze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych nie jadłeś!

Święto Dziękczynienia. Skąd pomysł, by słodkie ziemniaki łączyć z piankami?

Chociaż same słodkie ziemniaki zawierają wiele słodyczy, istnieje historyczny precedens, aby traktować bulwy jak deser i dodawać do nich tony cukru. Takie dosładzanie słodkich ziemniaków było już na przełomie XIX i XX wieku akceptowalną praktyką kulinarną, jednak podawanie tego składnika z cukierkami jeszcze wtedy nie było znane. Zmieniło się to w 1917 roku, kiedy Angelus Marshmallow wpadł na odważny sposób na promocję swojego produktu. Wcześniej pianki były używane głównie do produkcji leków i luksusowych słodyczy. Angelus była pierwszą firmą, która wyprodukowała masowo delikatne białe smakołyki, które obecnie nazywamy piankami marshmallow.

Aby zachęcić ludzi do zapoznania się z nowym produktem spożywczym, zespół marketingowy Angelusa zwrócił się o pomoc do Janet McKenzie Hill, założycielki magazynu "Boston Cooking School". Zatrudnili ją do opracowania broszury z przepisami, których głównym składnikiem były pianki marshmallow, pokazując w ten sposób amerykańskim konsumentom, jak używać produktu w życiu codziennym. Najbardziej wpływowy z tych przepisów dotyczył "tłuczonych słodkich ziemniaków zapiekanych z polewą z pianki marshmallow".

Pianki to główny składnik ziemniaczanej zapiekanki serwowanej na stołach podczas Święta Dziękczynienia
Pianki to główny składnik ziemniaczanej zapiekanki serwowanej na stołach podczas Święta Dziękczynienia © Pixabay

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków z piankami. Przepis

Składniki:

  • 4 duże słodkie ziemniaki,
  • 70 g brązowego cukru,
  • 2 duże jajka,
  • pół łyżeczki soli,
  • 4 łyżki masła,
  • 125 ml mleka,
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 300 g miniaturowych pianek marshmallow.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść patelnię o wymiarach 9x13 lub naczynie żaroodporne o pojemności 3 litrów.
  2. Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zalej je wodą i gotuj do miękkości. Następnie odcedź.
  3. W dużej misce wymieszaj cukier, jajka, sól, masło, mleko i wanilię. Dodaj ugotowane słodkie ziemniaki i wymieszać całość, aż masa będzie gładka.
  4. Przełóż masę do przygotowanej formy do pieczenia i wyrównaj. Na wierzch wyłóż miniaturowe pianki marshmallow.
  5. Zapiekankę piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut, aż pianki marshmallow będą przypieczone i złocistobrązowe.
Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają