16 najpyszniejszych pomysłów na dania z batatami. Raz spróbujesz- będziesz jeść już zawsze!

Bataty królują na sklepowych półkach w czasie jesieni. Koniecznie musisz ich spróbować, a zapewniamy, że zostaną w niej na dłużej!

Obrazek
Ewa

#1 Bataty faszerowane kurczakiem z czerwonym pesto

Ten przepis pokochała cała moja rodzina! Słodki batat fantastycznie komponuje się z kurczakiem i pesto.

Obrazek

#2 Pizza batatowa

Tej potrawie nie oprze się żaden maluch. W końcu- kto nie kocha pizzy?

Obrazek

#3 Gofry z batatów

Chociaż gofry kojarzą się nam głównie z latem, to bataty mogą przenieść je na zupełnie nowy, jesienno-zimowy poziom.

Obrazek

#4 Makaron z sosem z batatów

Makarony to coś, co kocham! A jeśli połączymy je z sosem batatów... mniam!

Obrazek

#5 Jajeczne bataty

Takie śniadanie da Ci energię na cały dzień!

Obrazek

#6 Filet z kurczaka z serem pleśniowym w zoodlowanym batacie

Najlepsza opcja obiadowa :) Ser, kurczak, batat- czego chcieć więcej?

Obrazek

#7 Tacosy z batatów

Pora na małą kulinarną podróż! Nie dość, że są bardzo proste w przygotowaniu, to jeszcze będą pyszną odmianą na talerzu.

Obrazek

#8 Quiche na spodzie z batatów

Prawdziwa uczta! I to w zdrowym wydaniu :)

Obrazek

#9 Pieczony batat z boczkiem i jajkiem

Pieczone ziemniaki zna każdy! Ale bataty mogą być naprawdę pysznym zaskoczeniem :)

Obrazek

#10 Pierś z kurczaka pod batatowym puree

Pierś z kurczaka pod batatowym puree to idealna kombinacja smaków. Czy może być pyszniej?

Obrazek

#11 Burger z batatów

Zamiast bułki- bataty! Tego eksperymentu naprawdę warto spróbować.

Obrazek

#12 Tortilla z batatów

Spróbuj, a pokochasz! Wierz mi :)

Obrazek

#13 Kurczak pieczony z batatami

Pieczony kurczak to klasyk, chyba się ze mną zgodzisz. A jak dorzucimy do tego pieczone bataty, to obiad zniknie błyskawicznie z talerza.

Obrazek

#14 Knedle z batatów

Miękkie kluski, które kochają zarówno maluchy, jak i dorośli!

Obrazek

#15 Batatowe kulki z łososiem

Przemycą trochę warzyw do diety, wyglądają jak kotleciki i są proste w przygotowaniu.

Obrazek

#16 Batatowa lazania

Tego jeszcze nie było! Pyszna zapiekanka, która znika w mgnieniu oka.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy