Piankowa rozkosz z trzech składników. To najprostszy deser pod słońcem

Szukasz przepisu na najprostszy deser? Jesteś w odpowiednim miejscu, bowiem lepszej propozycji, niż piankowa rozkosz, nie znajdziesz. To nie tylko łatwy w wykonaniu, ale przyjemnie puszysty deser, który pokochają i dorośli, i dzieci. A wystarczą tylko trzy składniki.

ObrazekPianka z galaretki to najprostszy deser pod słońcem - Pyszności; Fot. Instagram: Emi Gotuje (screenshot)

Przepisem na ten rozkosznie puszysty deser podzieliła się użytkowniczka TikToka, tworząca pod nickiem Emi Gotuje. To propozycja dla zabieganych, ale też poszukujących prostych rozwiązań na coś słodkiego dla dzieci. Nie jest to oczywiście najzdrowszy wybór z możliwych, ale galaretki owocowe, spożywane z umiarem, nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia. Warunkiem jest wybór produktu bez sztucznych barwników i morza cukru w składzie.

Piankowa rozkosz. Najprostszy deser pod słońcem

Dlaczego jest to najprostszy deser? Zrobisz go tylko z trzech składników. Potrzebujesz odrobiny wody, galaretkę owocową i kilka herbatników. To niezwykle lekka propozycja, idealna do podania w ciepłe letnie wieczory. Pianka może być deserem samym w sobie. Wtedy przypadnie do gustu osobom na diecie bezlaktozowej czy bezglutenowej. Warto też dodać do niej owoce lub zaserwować ją w towarzystwie ulubionych ciasteczek. Tiktokerka piankę umieściła między dwoma warstwami herbatników.

By przygotować piankową rozkosz, należy ubić rozpuszczoną galaretkę na sztywno. Pamiętaj przy tym, by najpierw ją nieco ostudzić. Wtedy łatwiej będzie ją potraktować mikserem. Warto wiedzieć też, że galaretka potrzebuje czasu, by przeobrazić się w piankę. Ubijanie jej może potrwać nawet 20 minut. Jeśli korzystasz z miksera, galaretkę ubijaj na najwyższych obrotach urządzenia.

Przepis na piankę z galaretki. Wystarczą trzy składniki

Składniki:

  • 1 galaretka o dowolnym smaku
  • 100 ml wrzątku
  • kilka herbatników

Przygotowanie: 

  1. Rozpuść galaretkę we wrzątku.
  2. Kiedy galaretka ostygnie, zacznij ubijać ją mikserem na najwyższych obrotach, aż podwoi swoją objętość. Finalnie powinna powstać puszysta, sztywna masa.
  3. Niewielką keksówkę wyłóż ciasno herbatnikami. Na tak przygotowane wylej powstałą masę, na wierzchu ułóż kolejną warstwę ciasteczek.
  4. Deser włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Kiedy zastygnie, pokrój całość na mniejsze kawałeczki.

Ten najprostszy deser możesz również wzbogacić dodatkiem słodkiej śmietany. Wystarczy, że galaretkę rozpuścisz w połowie zalecanej ilości wody. Na 1 opakowanie galaretki wystarczy 300 ml śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Kiedy będzie gotowa, delikatnie, cienką strużką wlewaj galaretkę do śmietany, cały czas ubijając całość. Kiedy składniki się połączą w gładką, sztywną masę, możesz włożyć ją do lodówki, by mogła stężeć.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟