Piankowa rozkosz z trzech składników. To najprostszy deser pod słońcem
Szukasz przepisu na najprostszy deser? Jesteś w odpowiednim miejscu, bowiem lepszej propozycji, niż piankowa rozkosz, nie znajdziesz. To nie tylko łatwy w wykonaniu, ale przyjemnie puszysty deser, który pokochają i dorośli, i dzieci. A wystarczą tylko trzy składniki.
30.05.2023 08:29
Przepisem na ten rozkosznie puszysty deser podzieliła się użytkowniczka TikToka, tworząca pod nickiem Emi Gotuje. To propozycja dla zabieganych, ale też poszukujących prostych rozwiązań na coś słodkiego dla dzieci. Nie jest to oczywiście najzdrowszy wybór z możliwych, ale galaretki owocowe, spożywane z umiarem, nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia. Warunkiem jest wybór produktu bez sztucznych barwników i morza cukru w składzie.
Piankowa rozkosz. Najprostszy deser pod słońcem
Dlaczego jest to najprostszy deser? Zrobisz go tylko z trzech składników. Potrzebujesz odrobiny wody, galaretkę owocową i kilka herbatników. To niezwykle lekka propozycja, idealna do podania w ciepłe letnie wieczory. Pianka może być deserem samym w sobie. Wtedy przypadnie do gustu osobom na diecie bezlaktozowej czy bezglutenowej. Warto też dodać do niej owoce lub zaserwować ją w towarzystwie ulubionych ciasteczek. Tiktokerka piankę umieściła między dwoma warstwami herbatników.
By przygotować piankową rozkosz, należy ubić rozpuszczoną galaretkę na sztywno. Pamiętaj przy tym, by najpierw ją nieco ostudzić. Wtedy łatwiej będzie ją potraktować mikserem. Warto wiedzieć też, że galaretka potrzebuje czasu, by przeobrazić się w piankę. Ubijanie jej może potrwać nawet 20 minut. Jeśli korzystasz z miksera, galaretkę ubijaj na najwyższych obrotach urządzenia.
Przepis na piankę z galaretki. Wystarczą trzy składniki
Składniki:
- 1 galaretka o dowolnym smaku
- 100 ml wrzątku
- kilka herbatników
Przygotowanie:
- Rozpuść galaretkę we wrzątku.
- Kiedy galaretka ostygnie, zacznij ubijać ją mikserem na najwyższych obrotach, aż podwoi swoją objętość. Finalnie powinna powstać puszysta, sztywna masa.
- Niewielką keksówkę wyłóż ciasno herbatnikami. Na tak przygotowane wylej powstałą masę, na wierzchu ułóż kolejną warstwę ciasteczek.
- Deser włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Kiedy zastygnie, pokrój całość na mniejsze kawałeczki.
Ten najprostszy deser możesz również wzbogacić dodatkiem słodkiej śmietany. Wystarczy, że galaretkę rozpuścisz w połowie zalecanej ilości wody. Na 1 opakowanie galaretki wystarczy 300 ml śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Kiedy będzie gotowa, delikatnie, cienką strużką wlewaj galaretkę do śmietany, cały czas ubijając całość. Kiedy składniki się połączą w gładką, sztywną masę, możesz włożyć ją do lodówki, by mogła stężeć.