Piankowa rozkosz z trzech składników. To najprostszy deser pod słońcem

Szukasz przepisu na najprostszy deser? Jesteś w odpowiednim miejscu, bowiem lepszej propozycji, niż piankowa rozkosz, nie znajdziesz. To nie tylko łatwy w wykonaniu, ale przyjemnie puszysty deser, który pokochają i dorośli, i dzieci. A wystarczą tylko trzy składniki.

ObrazekPianka z galaretki to najprostszy deser pod słońcem - Pyszności; Fot. Instagram: Emi Gotuje (screenshot)

Przepisem na ten rozkosznie puszysty deser podzieliła się użytkowniczka TikToka, tworząca pod nickiem Emi Gotuje. To propozycja dla zabieganych, ale też poszukujących prostych rozwiązań na coś słodkiego dla dzieci. Nie jest to oczywiście najzdrowszy wybór z możliwych, ale galaretki owocowe, spożywane z umiarem, nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia. Warunkiem jest wybór produktu bez sztucznych barwników i morza cukru w składzie.

Piankowa rozkosz. Najprostszy deser pod słońcem

Dlaczego jest to najprostszy deser? Zrobisz go tylko z trzech składników. Potrzebujesz odrobiny wody, galaretkę owocową i kilka herbatników. To niezwykle lekka propozycja, idealna do podania w ciepłe letnie wieczory. Pianka może być deserem samym w sobie. Wtedy przypadnie do gustu osobom na diecie bezlaktozowej czy bezglutenowej. Warto też dodać do niej owoce lub zaserwować ją w towarzystwie ulubionych ciasteczek. Tiktokerka piankę umieściła między dwoma warstwami herbatników.

By przygotować piankową rozkosz, należy ubić rozpuszczoną galaretkę na sztywno. Pamiętaj przy tym, by najpierw ją nieco ostudzić. Wtedy łatwiej będzie ją potraktować mikserem. Warto wiedzieć też, że galaretka potrzebuje czasu, by przeobrazić się w piankę. Ubijanie jej może potrwać nawet 20 minut. Jeśli korzystasz z miksera, galaretkę ubijaj na najwyższych obrotach urządzenia.

Przepis na piankę z galaretki. Wystarczą trzy składniki

Składniki:

  • 1 galaretka o dowolnym smaku
  • 100 ml wrzątku
  • kilka herbatników

Przygotowanie: 

  1. Rozpuść galaretkę we wrzątku.
  2. Kiedy galaretka ostygnie, zacznij ubijać ją mikserem na najwyższych obrotach, aż podwoi swoją objętość. Finalnie powinna powstać puszysta, sztywna masa.
  3. Niewielką keksówkę wyłóż ciasno herbatnikami. Na tak przygotowane wylej powstałą masę, na wierzchu ułóż kolejną warstwę ciasteczek.
  4. Deser włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Kiedy zastygnie, pokrój całość na mniejsze kawałeczki.

Ten najprostszy deser możesz również wzbogacić dodatkiem słodkiej śmietany. Wystarczy, że galaretkę rozpuścisz w połowie zalecanej ilości wody. Na 1 opakowanie galaretki wystarczy 300 ml śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Kiedy będzie gotowa, delikatnie, cienką strużką wlewaj galaretkę do śmietany, cały czas ubijając całość. Kiedy składniki się połączą w gładką, sztywną masę, możesz włożyć ją do lodówki, by mogła stężeć.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"