Ocet w kuchni - jak go używać na co dzień
Ocet w kuchni to podstawa. A skoro o nim już mowa, to czy wiesz jaki rodzaj octu pasuje do danej potrawy? Jeśli nie, ten artykuł powstał właśnie z myślą o Tobie!
12.08.2019 | aktual.: 25.08.2019 12:42
Już za chwilę wszystko stanie się jasne, a Ty nie popełnisz więcej żadnego błędu w kuchni. W końcu odkryjesz wszystkie sekrety octu!
Ocet w kuchni z podziałem na rodzaj:
Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów octu, dlatego każdemu z nich należy się chwila uwagi. Co więcej, warto wiedzieć dlaczego w domu powinno znaleźć się kilka odmian octu.
#1 Ocet ryżowy
Jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej. Wyróżnia się łagodnym smakiem i ma żółty kolor w jasnym odcieniu. Możesz używać go do doprawiania ryżu do sushi, jak i dodatek do sałatek.
#2 Ocet jabłkowy
Jak sama nazwa wskazuje ma jabłkowy posmak. Świetnie nadaje się do przygotowania lekkiej marynaty. Stosuje się go również z wodą w celu odkwaszenia organizmu.
#3 Ocet winny biały
Ocet wyprodukowany z białego wina również ma łagodny smak. Przy jego pomocy stworzysz m.in. ocet smakowy. Co więcej, możesz użyć go przy robieniu sosu i marynat z owoców, warzyw i grzybów.
#4 Ocet winny czerwony
Był już ocet z białego wina, czas na czerwoną odmianę. Tego typu produkt przyda się przy pracy z wołowiną i dziczyzną.
#5 Ocet spirytusowy
Wyróżnia się ostrym smakiem i zapachem. Stosuje się go głównie do nóżek w galarecie. Ponadto okazuje się przydatny jako środek czyszczący.
#6 Ocet balsamiczny
I na koniec ocet balsamiczny w ciemnym kolorze, który ma kwaśno-słodki smak. Stanowi świetny dodatek do sosów sałatkowych, surowych ryb, makaronów i dań z ryżem.