Ocet w kuchni - jak go używać na co dzień

Ocet w kuchni to podstawa. A skoro o nim już mowa, to czy wiesz jaki rodzaj octu pasuje do danej potrawy? Jeśli nie, ten artykuł powstał właśnie z myślą o Tobie!

Obrazek
Frania

Już za chwilę wszystko stanie się jasne, a Ty nie popełnisz więcej żadnego błędu w kuchni. W końcu odkryjesz wszystkie sekrety octu!

Ocet w kuchni z podziałem na rodzaj:

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów octu, dlatego każdemu z nich należy się chwila uwagi. Co więcej, warto wiedzieć dlaczego w domu powinno znaleźć się kilka odmian octu.

#1 Ocet ryżowy

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/445152744417095279/">pinterest.com‎</a>

Jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej. Wyróżnia się łagodnym smakiem i ma żółty kolor w jasnym odcieniu. Możesz używać go do doprawiania ryżu do sushi, jak i dodatek do sałatek.

#2 Ocet jabłkowy

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Jak sama nazwa wskazuje ma jabłkowy posmak. Świetnie nadaje się do przygotowania lekkiej marynaty. Stosuje się go również z wodą w celu odkwaszenia organizmu.

#3 Ocet winny biały

z białego wina

Ocet wyprodukowany z białego wina również ma łagodny smak. Przy jego pomocy stworzysz m.in. ocet smakowy. Co więcej, możesz użyć go przy robieniu sosu i marynat z owoców, warzyw i grzybów.

#4 Ocet winny czerwony

ocet winny czerwony

Był już ocet z białego wina, czas na czerwoną odmianę. Tego typu produkt przyda się przy pracy z wołowiną i dziczyzną.

#5 Ocet spirytusowy

spirytusowy

Wyróżnia się ostrym smakiem i zapachem. Stosuje się go głównie do nóżek w galarecie. Ponadto okazuje się przydatny jako środek czyszczący.

#6 Ocet balsamiczny

użycie produktu

I na koniec ocet balsamiczny w ciemnym kolorze, który ma kwaśno-słodki smak. Stanowi świetny dodatek do sosów sałatkowych, surowych ryb, makaronów i dań z ryżem.

Już wiesz jak wykorzystać ocet w kuchni w 100%
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat