Amerykanie jedzą na potęgę. To ciasto jest dla nich tym, czym dla nas szarlotka

Amerykanie nie wyobrażają sobie świątecznego stołu bez ciasta pekanowego. Ten orzechowy deser przyrządzany jest tam od pokoleń. Mówi się, że swoją popularność zawdzięcza producentom syropu kukurydzianego, którzy to przepis na pecan pie umieścili na swoich produktach.

Ciasto pekanowe Ciasto pekanowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto pekanowe to amerykański wynalazek. Deser ten najczęściej pojawia się na stołach podczas Święta Dziękczynienia, ale, podobnie do zapiekanki ze słodkich ziemniaków z piankami, z tradycją ma niewiele wspólnego, a wzbiło się na falę popularności przez producentów żywności. Natomiast same orzechy pekan związane są z tradycją kulinarną rdzennych Amerykanów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych nie jadłeś!

Ciasto pekanowe - hit podczas Święta Dziękczynienia

Ciasto pekanowe to klasyczny amerykański deser. Największą popularnością cieszy się w kuchni południowych Stanów Zjednoczonych, ale podczas Święta Dziękczynienia zajada się nim większość mieszkańców Ameryki. Orzechy pekan spożywane są za oceanem od pokoleń - okazuje się, że pochodzą z południowych Stanów Zjednoczonych, a archeologiczne dowody znalezione w Teksasie wskazują, że rdzenni Amerykanie używali orzechów pekan już ponad 8 tysięcy lat temu.

Samo ciasto pekanowe zyskało na popularności w latach 30. XX wieku, a przyczynili się do tego producenci syropu kukurydzianego "Karo". Firma twierdziła, że ​​deser ten był "odkryciem nowego zastosowania syropu kukurydzianego" dokonanym przez żonę dyrektora sprzedaży w "kukurydzianej" korporacji. Przepis na ciasto orzechowe z dodatkiem syropu kukurydzianego pojawił się na etykietach słodzidła, co miało się przyczynić do fali popularności deseru. Według źródeł ciasto pekanowe zaczęto ściśle wiązać z kulturą południowych Stanów Zjednoczonych nieco później, bo w latach 40. i 50. XX wieku.

Ciasto pekan to szlagier na świątecznych stołach Amerykanów
Ciasto pekan to szlagier na świątecznych stołach Amerykanów © Pixabay

Amerykańskie ciasto pekanowe. Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 125 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 1 łyżka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • ok. 60 ml zimnej wody.

MASA

  • 200 g orzechów pekan,
  • 200 ml syropu kukurydzianego,
  • 230 g brązowego cukru,
  • 3 jaja,
  • 60 g masła,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto zagnieć. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Masło rozpuść i lekko ostudź. Dodaj cukier, jajka i zamieszaj całość.
  3. Do masy dodaj syrop oraz szczyptę soli i na końcu pokrojone orzechy pekan.
  4. Rozgrzej piekarnik do 175 st. C.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Ciastem wyłóż dokładnie formę. Do wnętrza wlej masę z orzechami.
  6. Ciasto pekanowe piecz ok. 45-55 minut lub do momentu, aż masa się zetnie.
  7. Jeśli wierzch będzie się zbytnio przypiekał w trakcie pieczenia, można nakryć ciasto folią aluminiową.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy