Amerykanie jedzą na potęgę. To ciasto jest dla nich tym, czym dla nas szarlotka

Amerykanie nie wyobrażają sobie świątecznego stołu bez ciasta pekanowego. Ten orzechowy deser przyrządzany jest tam od pokoleń. Mówi się, że swoją popularność zawdzięcza producentom syropu kukurydzianego, którzy to przepis na pecan pie umieścili na swoich produktach.

Ciasto pekanowe Ciasto pekanowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto pekanowe to amerykański wynalazek. Deser ten najczęściej pojawia się na stołach podczas Święta Dziękczynienia, ale, podobnie do zapiekanki ze słodkich ziemniaków z piankami, z tradycją ma niewiele wspólnego, a wzbiło się na falę popularności przez producentów żywności. Natomiast same orzechy pekan związane są z tradycją kulinarną rdzennych Amerykanów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych nie jadłeś!

Ciasto pekanowe - hit podczas Święta Dziękczynienia

Ciasto pekanowe to klasyczny amerykański deser. Największą popularnością cieszy się w kuchni południowych Stanów Zjednoczonych, ale podczas Święta Dziękczynienia zajada się nim większość mieszkańców Ameryki. Orzechy pekan spożywane są za oceanem od pokoleń - okazuje się, że pochodzą z południowych Stanów Zjednoczonych, a archeologiczne dowody znalezione w Teksasie wskazują, że rdzenni Amerykanie używali orzechów pekan już ponad 8 tysięcy lat temu.

Samo ciasto pekanowe zyskało na popularności w latach 30. XX wieku, a przyczynili się do tego producenci syropu kukurydzianego "Karo". Firma twierdziła, że ​​deser ten był "odkryciem nowego zastosowania syropu kukurydzianego" dokonanym przez żonę dyrektora sprzedaży w "kukurydzianej" korporacji. Przepis na ciasto orzechowe z dodatkiem syropu kukurydzianego pojawił się na etykietach słodzidła, co miało się przyczynić do fali popularności deseru. Według źródeł ciasto pekanowe zaczęto ściśle wiązać z kulturą południowych Stanów Zjednoczonych nieco później, bo w latach 40. i 50. XX wieku.

Ciasto pekan to szlagier na świątecznych stołach Amerykanów
Ciasto pekan to szlagier na świątecznych stołach Amerykanów © Pixabay

Amerykańskie ciasto pekanowe. Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 125 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 1 łyżka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • ok. 60 ml zimnej wody.

MASA

  • 200 g orzechów pekan,
  • 200 ml syropu kukurydzianego,
  • 230 g brązowego cukru,
  • 3 jaja,
  • 60 g masła,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto zagnieć. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Masło rozpuść i lekko ostudź. Dodaj cukier, jajka i zamieszaj całość.
  3. Do masy dodaj syrop oraz szczyptę soli i na końcu pokrojone orzechy pekan.
  4. Rozgrzej piekarnik do 175 st. C.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Ciastem wyłóż dokładnie formę. Do wnętrza wlej masę z orzechami.
  6. Ciasto pekanowe piecz ok. 45-55 minut lub do momentu, aż masa się zetnie.
  7. Jeśli wierzch będzie się zbytnio przypiekał w trakcie pieczenia, można nakryć ciasto folią aluminiową.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska