Miej pod ręką, gdy lepisz pierogi. Rozwiążesz uciążliwy problem

Kiedy brzegi pierogów nie chcą się zlepić, już niejedna gospodyni wyrywała sobie włosy z głowy. Nie warto tego robić — o wiele lepiej przeczytać ten artykuł i dowiedzieć się, co zrobić, żeby uniknąć powszechnego problemu z ciastem.

Pierogi się nie lepią? Poznaj trik, który ci pomożePierogi się nie lepią? Poznaj trik, który ci pomoże
Źródło zdjęć: © Canva | angorius

Zbliżające się święta Bożego Narodzenia to czas, w którym w polskich domach lepi się prawdopodobnie więcej pierogów, niż przez cały pozostały rok. Gospodynie uwijają się, jak mogą, dwoją i troją i harują jak małe mróweczki, by zdążyć ze wszystkim na czas. Wiedzą też doskonale, że gdyby nie sprytne triki, dzięki którym lepienie pierogów idzie szybciej i prościej, mogłoby się to im nie udać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe pierniczki w świątecznym wydaniu. Z nami wyjdą perfekcyjne za każdym razem

Ciasto na pierogi — klucz do sukcesu

Powszechnym błędem związanym z przygotowaniem pierogów jest uważanie, że dobrze przyrządzony i smacznie doprawiony farsz to clou całej potrawy. Ten element pierogów jest, rzecz jasna, bardzo ważny, ale to nie on stanowi o stuprocentowym sukcesie. Jeśli przygotowane przez nas ciasto na pierogi będzie suche, zbyt grube, rozpadające się, ciemne, skurczone albo twarde — wtedy nawet najsmaczniejszy środek w niczym im nie pomoże.

To dlatego większość gospodyń ma opracowany szereg trików i patentów, który pozwala im na przygotowanie idealnego ciasta na pierogi. Leżakowanie, przykrywanie ciepłą misą, długie wyrabianie i wałkowanie — to wszystko nie stanowi dla nich żadne tajemnicy. Mimo to sytuacja, w której ciasto nie klei się do siebie, a pierogi za nic nie chcą się uformować, jest wyjątkowo częsta. Pytanie brzmi: gdzie został popełniony błąd?

Każda gospodyni ma swój własny sposób na to, by pierogi były idealne
Każda gospodyni ma swój własny sposób na to, by pierogi były idealne © Canva | Elina Fairytale

Dlaczego brzegi nie chcą się skleić?

Najczęstszą przyczyną tego, że ciasto na pierogi nie klei się do siebie, jest dodanie do masy jajek. Ta czynność przekreśla możliwość uzyskania delikatnej konsystencji ciasta, dlatego coraz więcej osób rezygnuje z tego składniku, a jeśli już, to dodaje samego żółtka. Lub też robi coś innego.

Sprawdzonym patentem, chociaż nie przez wszystkich stosowanym, jest dodanie do wyrabianej na pierogi masy odrobiny oleju lub stopionego masła. Te składniki sprawią, że ciasto zyska na lepkości, a brzegi powinny bez problemu przylgnąć do siebie i w tej pozycji już zastygnąć. Zawsze można też wspomóc się odrobiną wody i nawilżyć nią brzegi pierożków. Pamiętaj jednak, by nie użyć jej zbyt dużo, bo łatwo z tym przesadzić. Wystarczy dosłownie kropelka — nawilż nią palec i gotowe. Powodzenia!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy