Miej pod ręką, gdy lepisz pierogi. Rozwiążesz uciążliwy problem

Kiedy brzegi pierogów nie chcą się zlepić, już niejedna gospodyni wyrywała sobie włosy z głowy. Nie warto tego robić — o wiele lepiej przeczytać ten artykuł i dowiedzieć się, co zrobić, żeby uniknąć powszechnego problemu z ciastem.

Pierogi się nie lepią? Poznaj trik, który ci pomożePierogi się nie lepią? Poznaj trik, który ci pomoże
Źródło zdjęć: © Canva | angorius

Zbliżające się święta Bożego Narodzenia to czas, w którym w polskich domach lepi się prawdopodobnie więcej pierogów, niż przez cały pozostały rok. Gospodynie uwijają się, jak mogą, dwoją i troją i harują jak małe mróweczki, by zdążyć ze wszystkim na czas. Wiedzą też doskonale, że gdyby nie sprytne triki, dzięki którym lepienie pierogów idzie szybciej i prościej, mogłoby się to im nie udać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe pierniczki w świątecznym wydaniu. Z nami wyjdą perfekcyjne za każdym razem

Ciasto na pierogi — klucz do sukcesu

Powszechnym błędem związanym z przygotowaniem pierogów jest uważanie, że dobrze przyrządzony i smacznie doprawiony farsz to clou całej potrawy. Ten element pierogów jest, rzecz jasna, bardzo ważny, ale to nie on stanowi o stuprocentowym sukcesie. Jeśli przygotowane przez nas ciasto na pierogi będzie suche, zbyt grube, rozpadające się, ciemne, skurczone albo twarde — wtedy nawet najsmaczniejszy środek w niczym im nie pomoże.

To dlatego większość gospodyń ma opracowany szereg trików i patentów, który pozwala im na przygotowanie idealnego ciasta na pierogi. Leżakowanie, przykrywanie ciepłą misą, długie wyrabianie i wałkowanie — to wszystko nie stanowi dla nich żadne tajemnicy. Mimo to sytuacja, w której ciasto nie klei się do siebie, a pierogi za nic nie chcą się uformować, jest wyjątkowo częsta. Pytanie brzmi: gdzie został popełniony błąd?

Każda gospodyni ma swój własny sposób na to, by pierogi były idealne
Każda gospodyni ma swój własny sposób na to, by pierogi były idealne © Canva | Elina Fairytale

Dlaczego brzegi nie chcą się skleić?

Najczęstszą przyczyną tego, że ciasto na pierogi nie klei się do siebie, jest dodanie do masy jajek. Ta czynność przekreśla możliwość uzyskania delikatnej konsystencji ciasta, dlatego coraz więcej osób rezygnuje z tego składniku, a jeśli już, to dodaje samego żółtka. Lub też robi coś innego.

Sprawdzonym patentem, chociaż nie przez wszystkich stosowanym, jest dodanie do wyrabianej na pierogi masy odrobiny oleju lub stopionego masła. Te składniki sprawią, że ciasto zyska na lepkości, a brzegi powinny bez problemu przylgnąć do siebie i w tej pozycji już zastygnąć. Zawsze można też wspomóc się odrobiną wody i nawilżyć nią brzegi pierożków. Pamiętaj jednak, by nie użyć jej zbyt dużo, bo łatwo z tym przesadzić. Wystarczy dosłownie kropelka — nawilż nią palec i gotowe. Powodzenia!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości