Proste przepisy na dania od Ketobulki. Dzięki nim schudniesz i będziesz zdrowszy

Dieta ketogeniczna bazuje na dostarczaniu organizmowi energii przede wszystkim z tłuszczów. Jednak nie musisz jeść trzy razy dziennie golonki i boczku, aby wejść w stan ketozy i zacząć chudnąć. Poznaj smaczne przepisy z książek "Sztuka KETO" i "Sztuka KETO 2".

Dieta ketogeniczna - przepisyDieta ketogeniczna - przepisy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | @ketobulka

Solvita Kalugina-Bułka, znana na Instagramie jako Ketobulka, wydała dwa bestsellerowe kompendia gromadzące wiedzę na temat diety ketogenicznej. W książkach "Sztuka KETO" i "Sztuka KETO 2" znajdziesz m.in. konkretne przepisy na dania, zupy i desery. Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis. Przekonaj się, że dieta keto może być różnorodna, zdrowa i bardzo smaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki smażone w cieście. Poznaj smaczny i ekspresowy przepis

O PORANKU NA DZIEŃ DOBRY

Szakszuki nie oszukasz

KLASYKA! Po prostu! Ale i na klasykę mam sposób, aby pokazać wam możliwe połączenia smakowe tego zdrowego śniadania. W prostocie zaklęte jest piękno smaków. Powinna być tak przyjemna i pełna smaku, że chciałoby się wylizać talerz. A jeśli zamierzasz sięgnąć po puszkę pomidorów… nie warto.

Składnik na wersję z chorizo i fetą:

– 3 dorodne pomidory,

– 3 jajka,

– ½ czerwonej cebuli,

– 2 ząbki czosnku,

– szczypta wędzonej papryki,

– sol i pieprz,

– ser feta,

– 60 g chorizo,

– 20 g parmezanu,

– 20 g oliwy z oliwek,

– opcjonalnie do dekoracji: szczypiorek.

Wykonanie:

Posiekane chorizo podsmaż na lekko chrupko i zdejmij z patelni. Wlej na patelnię odrobinę oliwy z oliwek, dodaj posiekany czosnek, cebulę w piórka, a gdy się lekko zeszklą, wrzuć pomidory pokrojone w kostkę, przykryj i duś przez 5–7 minut. Jeśli pomidory były mało soczyste, dodaj odrobinę wody. Zrób na patelni trzy wgłębienia, przesuwając nieco pomidory, a następnie wbij w nie po jednym jajku. Dopraw solą i pieprzem. Gdy jajka się zetną, posyp je pokruszoną fetą. Przed podaniem udekoruj chorizo, możesz też posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podawaj najlepiej na patelni, na której została przygotowana.

Portobello cik-cak

Każdy, kto rozsmakował się w moich jajach de luxe, zakocha się w tej prostej, acz efektownej kompozycji śniadaniowej. Bazą jest pieczarka portobello – większa, bardziej mięsista i ciemniejsza od znanej pieczarki białej i nie jest to jej jedyna zaleta. Otóż ten grzyb ma silne działanie antystarzeniowe i przeciwnowotworowe dzięki obecności L-ergotioneiny oraz CLA (sprzężonego kwasu linolowego). Pieczarki portobello wyładowane są składnikami odżywczymi, pomagają eliminować toksyny z organizmu i wymiatać z niego wolne rodniki, wzmacniając siłę układu odpornościowego, a dzięki swojej mięsistej konsystencji stanowią doskonały zamiennik mięsa, którego w moim przepisie nie zabraknie, ale nie jest konieczne, bo są one dobrym źródłem białka, zawierają mało węglowodanów, dzięki czemu świetnie sprawdzą się jako wypełniacze w ketogenicznym posiłku.

Poniżej przedstawiam wam moją wersję smakową tego dania, ale zapraszam do połączenia ulubionych smaków, gdyż można tutaj dodać najróżniejsze dodatki. Zrezygnuj z jajka, załaduj kilka rodzajów serów, jalapeno i masz pizzerinki. Tu ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia.

Składniki:

– kilka dorodnych kapeluszy pieczarek portobello (ułam/wykręć z nich nóżkę),

– ser pleśniowy (np. gorgonzola),

– boczek surowy lub parzony pokrojony w kostkę,

– masło,

– jajka – po jednym do każdego kapelusza,

– tarty żółty ser do dekoracji,

– opcjonalnie: parmezan (do oprószenia).

Wykonanie:

Teraz wystarczy "złożyć" danie. Wrzuć po kawałeczku, około 5 g masła do każdego kapelusza, dodaj kawałek sera pleśniowego (lubię te intensywniejsze w smaku — gorgonzola piccante będzie idealne), jajko, boczek, ser i fik do piekarnika. Zapiekaj 8–10 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.

CIEPŁO I WYTRAWNIE

Oberżyna czaruje wyobraźnię

Bakłażan – warzywo idealne w odżywianiu niskowęglowodanowym i wysokotłuszczowym, bo oberżyna weźmie, ile jej dasz… tłuszczu. Cudownie się ją piecze i spożywa na mnóstwo różnych konstelacji, czy to pod postacią baba ganoush, parmigiany, musaki, czy solo.

I ma półtora raza więcej błonnika niż jabłko. Twoje jelita go pokochają. Tutaj propozycja z mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Takiego bakłażana można serwować po prostu z sosem czosnkowym, dodając na wierzch odrobinę orzeszków, na przykład ziemnych i kleks tahini.

Składniki:

– 2 bakłażany,

– ok. 20 ml oliwy z oliwek,

– sól.

Sos mięsny:

– 250 g mięsa mielonego wołowego,

– 150 g pomidorów,

– czerwona cebula,

– 3–5 ząbków czosnku,

– oregano,

– 40 g oliwy z oliwek.

Wykonanie:

Przekrój bakłażany na pół i natnij środek. Oprósz solą i odstaw na 20–30 minut; w ten sposób usuniesz goryczkę z warzywa. Wytrzyj "łzy" ręcznikiem papierowym, ułóż na blasze do pieczenia wyścielonej papierem lub użyj naczynia żaroodpornego. Zapiekaj przez około 40 minut w 160°C, z termoobiegiem, aż lekko zbrązowieje. Dodaj ulubione dodatki i gotowe.

Konjac w camembercie

To danie jadałam często na początku KETO. Fajnie wygląda, fajnie smakuje i bardzo szybko się je wykonuje. Ciekawym rozwiązaniem jest tutaj "miseczka" zrobiona z wydrążonego camembertu. Jeśli nie masz nietolerancji na nabiał i, tak jak ja, uwielbiasz sery pleśniowe, to jest zdecydowanie propozycja dla ciebie. Można powiedzieć, że to taka leniwa ketocarbonara.

KETO carbonara w camembert
KETO carbonara w camembert © Instagram | @ketobulka

Składniki:

– 250 g camembertu,

– 50 g boczku,

– szczypiorek do dekoracji,

– opcjonalnie: sól i pieprz do smaku,

– makaron konjac.

Wykonanie:

Odetnij wierzch sera i wydrąż środek. Na patelni zarumień posiekany drobno (tak na skraweczki) boczek i dorzuć wydrążony środek sera. Dodaj makaron konjac i podsmażaj aż do połączenia się składników. Możesz przyprawić według własnych preferencji. Podawaj w wydrążonej wcześniej "miseczce" z sera. Dekoruj szczypiorkiem. Jedna uwaga: danie kaloryczne – zjedz na dwa razy lub podziel się.

Inna opcja na szybki i przepyszny posiłek z camembertu – podgrzej ser w piekarniku i zjedz z frużeliną słodzoną erytrolem lub po prostu podsmażonymi na suchej patelni owocami jagodowymi.

ZUPY

Grzyby i szpiki

To jest moja jesienna zupa mocy. Kocham ze świeżymi grzybami – prawdziwkami i tymi przyjemnymi, ślimaczymi kapelusikami. Jestem szczęściarą, bo nasz szwagier Belo zaopatruje nas regularnie i w miarę możliwości w grzybowe rarytasy, i świeże, i suszone, a ja nie mam możliwości zbierania w Austrii, chociaż bardzo bym chciała.

Zupka na rozgrzanie serduszka jest bardzo łatwa do wykonania. Znów wystarczy niewiele składników, ale muszą być one wyjątkowej jakości.

KETO zupa grzybowa
KETO zupa grzybowa © Instagram | @ketobulka

Składniki:

– ok. 300 g szpondra,

– kilka niedużych kości szpikowych,

– 300 g ogonów wołowych,

– duża garść suszonych grzybów,

– min. 200 g świeżych grzybów,

– suszona lub surowa włoszczyzna,

– sól, pieprz, lubczyk.

Wykonanie:

Jeśli używasz suszonych grzybów, polecam je przez noc namoczyć i wrzucić od razu do gotowania do mięsa, a jeśli masz szczęście mieć świeże lub mrożone, wrzuć je 1,5 godziny przed zakończeniem gotowania bulionu, dopraw do smaku i właściwie to już.

Podaj z ketogenicznym makaronem lub bez. Również tutaj świetnie sprawdzi się ketogeniczny naleśnik pokrojony na paseczki. W Austrii, gdzie mieszkam od prawie trzynastu lat, taka wkładka nazywa się frittate i jest bardzo popularna. Lubię dodać oliwę truflową i cheese popsy (czipsy serowe).

Jak obliczyć wartości odżywcze? Zważ wybrane mięso przed obróbką termiczną – jeśli zamierzasz je zjeść – i dorzuć do tego wybrane dodatki.

Kwaśnica z twistem

Dobra. Zupa. Najlepsza.

Składniki:

– 350–400 g wędzonych żeberek lub dobrej wołowinki,

– kilka owoców jałowca,

– cebula,

– 30 g masła,

– sól, pieprz,

– suszone warzywa lub kostki rosołowe domowe z mojego przepisu,

– ½ kg lub więcej kapustki kiszonej.

Wykonanie:

Najpierw ugotuj wywar mięsny, mięsko powinno być mięciutkie, dodaj podsmażoną na maśle cebulę, posiekaną kapustę kiszoną, przyprawy i gotuj, aż kapusta zmięknie. Podawaj z mięsem z zupy. Po zjedzeniu dla pewności zostań w domu.

ZIMNE D(R)ANIE

Szybka pasztetka

OBSERWATORKA: "Ketobulko! A co zrobić, jeśli nie lubię wątróbki? A chciałabym jeść – tyle wartościowych składników mnie omija".
JA: "A lubisz pasztet?".
O: "Wiesz. Nawet bardzo, zwłaszcza z ogórkiem kiszonym na chrupiącym chlebku".
JA: "No to pyk. Lecimy z przepisem na najlepszą i najszybszą pasztetkę. Przepisy na chlebki również są".

Składniki:

– 350 g wątróbki,

– ok. 100 g (2 średnie) czerwonej cebuli,

– 50 g masła,

– 100 g kwaśnej śmietany,

– sól, pieprz, majeranek.

Wykonanie:

Usmaż wątróbkę na maśle z cebulą. Nie solimy przed i w trakcie obróbki cieplnej, aby wątróbka nie zrobiła się gorzka. Przestudź i przełóż do blendera. Dodaj przyprawy i śmietanę. Bzyknij. Przełóż do pojemnika i wstaw do lodówki – oto przepis na najszybszy pasztet bez syfu, bez konserwującej chemii. Będziesz w szoku, jakie to dobre. I zaledwie kilka składników.

Labneh

Labneh to niesamowicie kremowy serek idealny do pieczywa typu pita. Ten prosty dip przygotujesz z jogurtu greckiego. Naprawdę prosta sprawa, która dzięki wyjątkowej przyprawie z Bliskiego Wschodu nabierze niezwykłego smaku i aromatu. To jest wręcz uzależniające.

Składniki:

– 500 g jogurtu greckiego,

– łyżeczka soli,

– opcjonalnie: przyprawy (u mnie zatar).

Wykonanie:

Wymieszaj jogurt z lekko czubatą łyżeczką soli. Opcjonalnie dodaj przyprawy. Przelej na gazę umieszczoną na sitku, ustaw na misce, aby serwatka swobodnie spływała. I fik do lodówki na noc. Kolejnego dnia odsącz i podawaj na przykład z oliwą, orzeszkami pinii i chlebkiem typu pita. Możesz dowolnie kreować smaki.

Przystawka idealna do filmu, jako finger food na przyjęcie. Polecam bardzo ten przepis.

DESERY

Tort malinowa chmurka

Malinowa chmurka bez cukru i bez glutenu. Pewnie pomyślisz, że to niemożliwe. Ale w moim słowniku to słowo nie istnieje. Również jeśli chodzi o przepisy. Da się zrobić leciutką i chrupiącą bezę bez cukru w ketogenicznej wersji. Jedyny szkopuł jest taki, że nie będzie biała, a na zewnątrz lekko złota.

Oto wersja z węglowodanami zredukowanymi do minimum. Pysznie, zdrowo i nie podnosi cukru. Tort cały z ketozy.

KETO Malinowa chmurka
KETO Malinowa chmurka © Instagram | @ketobulka

Składniki na spód (foremka o średnicy 18 cm):

– 35 g mąki migdałowej,

– 20 g mąki kokosowej lub błonnika bambusowego,

– jajko,

– 50 g mascarpone,

– łyżeczka erytrolu,

– szczypta proszku do pieczenia.

Warstwa malinowa:

– galaretka bez cukru (ok. 15 g),

– 300 ml gorącej wody.

Krem:

– 200 ml śmietanki,

– 200 g mascarpone,

– erytrol/ksylitol.

Beza:

– 3 białka jaj,

– 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

– 3 czubate łyżeczki zmielonego erytrolu/ksylitolu.

Wykonanie:

Składniki na spód mieszu-mieszu, fik do foremki i pyk do piekarnika na 12–15 minut w 160°C. Po wystygnięciu zrób kolejną warstwę. Galaretkę BEZ cukru rozpuść w 300 ml gorącej wody. Gdy zacznie tężeć, dodaj maliny i wylej na biszkopcik. Składniki na krem ubij, wyłóż na spód. Składniki na bezę ubij na sztywno. Wyłóż na papier do pieczenia, na którym można narysować okrąg o wymiarze tortownicy lub po upieczeniu wyrównać. Bezę susz w piekarniku przez godzinę w 100–110°C, z termoobiegiem. Wyłóż na krem.

Tak. Ten wypiek wymaga czasu. Ale efekt jest wow. Jeśli masz tortownicę o średnicy 24 cm, musisz podwoić wszystkie składniki.

Faworki

Chrust czy faworki? Nieważne, jak je nazywasz – oto przepis na najlepsze ciastka na tłusty czwartek bez cukru i glutenu, które są oczywiście smażone na głębokim smalczyku.

Składniki na ciasto:

– 200 g tartej mozzarelli,

– 120 g mąki migdałowej,

– łyżka gumy guar/ksantanowej,

– erytrol,

– jajko.

Wykonanie:

Połącz na ciepło (na przykład w kąpieli wodnej lub termomiksie – 85°C, 5–6 minut, 2 obroty) wszystkie składniki oprócz jajka. Gdy masa lekko ostygnie, dodaj jajko i energicznie zagnieć. Fik na papier do pieczenia, przykryj drugim arkuszem, rozwałkuj, pokrój na romby, zrób dziurkę, przewlecz i fik takiego faworka na smalczyk. Taki gorący. Szybko się smażą, dlatego pilnuj, kiedy obrócić. Zdejmuj z patelni prosto na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu, i posyp erytrolem w pudrze.

Uwaga! Ciasto może być dość wymagające, obchodź się delikatnie. Nie musisz go przeplatać, możesz ulepić na przykład kokardki. I pamiętaj: KETOtłusty czwartek mamy codziennie.

Źródło artykułu: Wydawnictwo Luna
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej