Pączki poduszki są idealne na tłusty czwartek. Zrobisz je nawet na patelni

Tłusty czwartek to święto, które nie może się obejść bez pączków. Jeśli nie chcesz stać w długich kolejkach do cukierni, możesz przygotować je samodzielnie. Pączki poduszki to prosty i szybki przepis, który zachwyci wszystkich smakoszy.

Pączki poduszki są idealne na tłusty czwartek. Zrobisz je nawet na patelniPączki poduszki są idealne na tłusty czwartek. Zrobisz je nawet na patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zbliża się tłusty czwartek, a wraz z nim czas na smakowite pączki. Tradycyjne wypieki nadziewane konfiturą zawsze cieszą się ogromną popularnością, ale tym razem proponujemy coś nowego – pączki poduszki. Ich niebanalny kształt i łatwość przygotowania sprawią, że staną się hitem każdego stołu w ten wyjątkowy dzień. Zapraszamy do odkrycia sekretu tego innowacyjnego przepisu!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega zakręcone ciasto w dwóch kolorach. Jest tak dobre, że znika do ostatniego okruszka

Pączki poduszki – łatwy i pyszny przepis na tłusty czwartek

Pączki poduszki to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe, które po usmażeniu przypominają mięciutkie, rumiane poduszeczki. Zamiast tradycyjnego wycinania szklanką, ciasto jest krojone nożem na równe kwadraty o wymiarach około 4x4 cm.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki wody,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 7 gram suszonych drożdży,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej wodę do temperatury 37-40°C. Dodaj drożdże i łyżkę cukru i wymieszaj. Odstaw na 15 minut, aż drożdże ruszą.
  2. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, mleko, jajko, masło, cukier waniliowy i sól. Wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto.
  3. Ciasto wyłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1,5 centymetra.
  5. Za pomocą noża wytnij z ciasta równe kwadraciki o boku około 4 centymetrów.
  6. Na patelni lub w garnku rozgrzej olej.
  7. Smaż pączki z obu stron na złoty kolor.
  8. Usmażone pączki odsącz na papierowym ręczniku.
  9. Posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Odkryj nowy wymiar smaku i formy, przygotowując te oryginalne pączki poduszki. Nie tylko zaskoczysz gości, ale również ułatwisz sobie przygotowania, unikając kolejek przed cukiernią.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę