PrzepisTłusty CzwartekPączki poduszki są idealne na tłusty czwartek. Zrobisz je nawet na patelni

Pączki poduszki są idealne na tłusty czwartek. Zrobisz je nawet na patelni

Pączki poduszki są idealne na tłusty czwartek. Zrobisz je nawet na patelni
Pączki poduszki są idealne na tłusty czwartek. Zrobisz je nawet na patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
30.01.2024 12:55

Tłusty czwartek to święto, które nie może się obejść bez pączków. Jeśli nie chcesz stać w długich kolejkach do cukierni, możesz przygotować je samodzielnie. Pączki poduszki to prosty i szybki przepis, który zachwyci wszystkich smakoszy.

Zbliża się tłusty czwartek, a wraz z nim czas na smakowite pączki. Tradycyjne wypieki nadziewane konfiturą zawsze cieszą się ogromną popularnością, ale tym razem proponujemy coś nowego – pączki poduszki. Ich niebanalny kształt i łatwość przygotowania sprawią, że staną się hitem każdego stołu w ten wyjątkowy dzień. Zapraszamy do odkrycia sekretu tego innowacyjnego przepisu!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki poduszki – łatwy i pyszny przepis na tłusty czwartek

Pączki poduszki to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe, które po usmażeniu przypominają mięciutkie, rumiane poduszeczki. Zamiast tradycyjnego wycinania szklanką, ciasto jest krojone nożem na równe kwadraty o wymiarach około 4x4 cm.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki wody,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 7 gram suszonych drożdży,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej wodę do temperatury 37-40°C. Dodaj drożdże i łyżkę cukru i wymieszaj. Odstaw na 15 minut, aż drożdże ruszą.
  2. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, mleko, jajko, masło, cukier waniliowy i sól. Wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto.
  3. Ciasto wyłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1,5 centymetra.
  5. Za pomocą noża wytnij z ciasta równe kwadraciki o boku około 4 centymetrów.
  6. Na patelni lub w garnku rozgrzej olej.
  7. Smaż pączki z obu stron na złoty kolor.
  8. Usmażone pączki odsącz na papierowym ręczniku.
  9. Posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Odkryj nowy wymiar smaku i formy, przygotowując te oryginalne pączki poduszki. Nie tylko zaskoczysz gości, ale również ułatwisz sobie przygotowania, unikając kolejek przed cukiernią.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także